31.12.2022 9:38

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 - Οι ειδήσεις που διαβάστηκαν περισσότερο από τους αναγνώστες του politischios.gr

Ιανουάριος

Με… «άρωμα» Φεβρουαρίου 2020 ξεκίνησε αυτή η χρονιά. Για την ακρίβεια, η ημέρα των Θεοφανείων θα ξημέρωνε με Νυχτερινή Απόβαση Μηχανημάτων στη Χίο. Τα εν λόγω μηχανήματα επρόκειτο να μετακινηθούν στο Θόλος, κάτι που οδήγησε τους κατοίκους Συκιάδας, Λαγκάδας, Καρδαμύλων και Βροντάδου, όπως και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, στο λιμάνι των Μεστών. Με την Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμενικό Σώμα σε επιφυλακή, οι κάτοικοι του νησιού αρχικά στο Θόλος, έπειτα στα Μεστά και εν τέλει στον Κεντρικό Λιμένα της Χίου, έδωσαν για άλλη μία φορά το δικό τους μήνυμα ενάντια στη δημιουργία δομής φιλοξενίας  προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Θόλους. Τα Θεοφάνεια του Πελαγίτη έδωσαν τη θέση τους στην… «Ελπίδα», την κακοκαιρία που ενώ σάρωσε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, στο νησί μας έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην Παρπαριά με μερικές νιφάδες χιονιού. Μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως για σχολιασμό, είχε η είδηση από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Χίου για «τσίμπημα» παραβατών από τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Διαβάσατε επίσης:

Φεβρουάριος

Ώρα μηδέν για την Ουκρανία με τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιεί εισβολή τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου. Το Politischios.gr κατάφερε να γίνει το πρώτο ελληνικό μέσο στην πλατφόρμα του YouTube, μεταδίδοντας ζωντανά την εικόνα από Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού, η χιακή κοινωνία αποχαιρέτησε τους: Παντελή Μαγγανά και Ηλία Ξενιό, τον «αντιδήμαρχο» της Ευαγγελίστριας, οι οποίοι «έφυγαν», αθόρυβα, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις κλείνουν τους δρόμους στη Βόρεια Χίο με την Π.Ε. Χίου να επιχειρεί με μηχανήματα. Τρεις μέρες αργότερα και έπειτα από 2 χρόνια διακοπής, ελέω COVID-19, γίνεται γνωστή η είδηση για άνοιγμα της γραμμής Χίου-Τσεσμέ. Λίγο πριν φύγει ο μήνας, η συγκέντρωση των Χιωτών στην Πλατεία Βουνακίου στις 23/2, αλλά και η ζωντανή της μετάδοση, μέσα από την πλατφόρμα του Facebook στη σελίδα «Εφημερίδα Πολίτης», προσέλκυσαν το κοινό εντός και εκτός νησιού, με τα σχόλια να κάνουν λόγο, άλλα για μεγαλειώδη συγκέντρωση και άλλα για μικρή συμμετοχή.

Διαβάσατε επίσης:

Μάρτιος

Σοκ για την τοπική μας κοινωνία αποτέλεσε η είδηση για τον Χιώτη που έδωσε τέλος στη ζωή του, αφού πρώτα πυροβόλησε τη σύντροφό του στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέληξε επίσης την επόμενη ημέρα. Η Ουκρανία ζει στη φρίκη του πολέμου και στο νησί μας στήνονται ανθρώπινες αλυσίδες συμπαράστασης και αλληλεγγύης με τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, η διεθνής επικαιρότητα, φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των καταφυγίων στο νησί, με την Περιφέρεια να κάνει γνωστό ότι στο πλαίσιο του ελέγχου καταφυγίων και λοιπών δομών από την αρμόδια επιτροπή, πραγματοποιούνται αυτοψίες στους παραπάνω χώρους σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Διαβάσατε επίσης:

Απρίλιος

Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε ο 4ος μήνας του χρόνου, αφού σοκ προκάλεσε η αυτοκτονία 23χρονου στον Βροντάδο. Μερικές μέρες αργότερα, άλλη μία αυτοκτονία, 19χρονου αυτή τη φορά, βυθίζει το πένθος την τοπική κοινωνία, που ανήμπορη βλέπει τα παιδιά της να χάνονται με φρικτό τρόπο. Στην εκπνοή της Μεγάλης Εβδομάδας η πρώτη Ανάσταση στην Ευαγγελίστρια, αλλά και ο μεγαλειώδης Ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου εντυπωσιάζουν για μία ακόμη χρονιά το αναγνωστικό κοινό και φέρνουν πίσω τη χαρά και την αισιοδοξία που στέρησε ο κορωνοϊός τα τελευταία 2 χρόνια. Νωρίτερα βέβαια, τα Πασχαλινά Αυγά του Δήμου Χίου είχαν γίνει ήδη το αντικείμενο συζήτησης και όχι για καλό σκοπό. Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί που βρέθηκαν στους δρόμους του Καστέλου είχαν την ευκαιρία να δουν τον  ιστορικό Επιτάφιο του 1800 που διασώθηκε από πρόσφυγες το 1922 και μεταφέρθηκε στη Χίο με ένα καΐκι, με τα μάτια δακρυσμένα να στρέφονται στα απέναντι παράλια.

Διαβάσατε επίσης:

Μάιος

Το άγριο φονικό στο Λιθί με θύμα 40χρονο ήταν η είδηση που συγκέντρωσε τις περισσότερες αναγνώσεις. Λίγες μέρες αργότερα θα παρακολουθούσαμε στο Κεντρικό Λιμένα της Χίου σκηνικά απόλυτης ντροπής με το Νήσος Σάμος να γίνεται έρμαιο του δυνατού ανέμου και να παρασύρεται στο νότιο τμήμα του λιμανιού, μη μπορώντας να δέσει και παραμένοντας σε αβαθή ύδατα. Τελικά, οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες κατέβηκαν με «πατέντα», την ίδια ώρα που ο άστραψε και βρόντηξε μπροστά στις κάμερες, ο έμπειρος πλοίαρχος Γιώργος Αρβανίτης, που έσπευσε να βοηθήσει τον συνάδελφό του πλοίαρχο, αναφέροντας ότι έχει επισημάνει πολλάκις τις αδυναμίες του λιμανιού, προτείνοντας κάποιες εύστοχες παρεμβάσεις «εις ώτα μη ακουόντων». Ένα, επίσης σοβαρό θέμα προς συζήτηση, ήταν και το κατά πόσο ένας αιρετός δίνει το καλό παράδειγμα στους κατοίκους της πόλης της Χίου, παρκάροντας πάνω σε στροφή, με απαγορευτικές πινακίδες, ανάμεσα σε πεζοδρόμιο και οδόστρωμα, θεωρώντας ότι, αφήνοντας ένα χαρτί Α4: «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Χίου», ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πολίτες…

Διαβάσατε επίσης:

Ιούνιος

Ζόρισαν τα πράγματα για τους Τούρκους πιλότους, αφού κατά τη διάρκεια παραβιάσεων σε βόρειο και κεντροανατολικό Αιγαίο, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν αμέσως και η αναχαίτιση των τουρκικών ήταν άμεση και εντυπωσιακή δείχνοντας ότι οι φρουροί του Αιγαίου είναι σε κέφια και ετοιμότητα. Το Aqua Blue ξεκινά τα δρομολόγια Μεστά-Λαύριο, την ίδια ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, λίγο έλειψε να μετατραπεί σε…ρινγκ με τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη να φωνάζει σε πάρεδρο: «Αφού είσαι μάγκας σήκω, πάμε έξω τώρα». Δίπλα – δίπλα στα διαλυτήρια της Τουρκίας βρέθηκαν τα πάλαι ποτέ «διαμάντια» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου “Μυτιλήνη” και “Θεόφιλος”, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Διαβάσατε επίσης:

Ιούλιος

Στην καρδιά του καλοκαιριού το νησί μας  αποχαιρετά διακεκριμένους και πολύ αγαπητούς ανθρώπους, ο καθένας στο χώρο του, αλλά και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Με διαφορά λίγων μόνο ημερών έφυγαν από τη ζωή: ο Στέφανος Πικούνης, πυροσβέστης και αθλητικογράφος της «Αλήθειας», ο οποίος έφυγε αιφνιδίως σε ηλικία 55 ετών, προδομένος από την καρδιά του, ο δικηγόρος Κώστας Παρθενίδης που ενώ έδινε τον δικό του αγώνα παρέμενε μάχιμος ως το τέλος και ο Κώστας Μερούσης, εκπαιδευτικός-φιλόλογος και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης «Κοραής», ο οποίος πρωτοστάτησε στην αναγέννηση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χίου, μετά από μια σειρά περιπετειών, φέρνοντας την πιο κοντά στην κοινωνία και διοργανώνοντας δράσεις ανοιχτές προς το ευρύ κοινό. Πάνω από 3.000 Τούρκοι επισκέπτες βρέθηκαν στη Χίο από τις 9 έως τις 17 Ιουλίου στο πλαίσιο του Μπαϊραμιού, αποδεικνύοντας ότι παρά την κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και την οικονομική ύφεση στη γείτονα, η αγορά της Σμύρνης είναι σε θέση να προσφέρει στην τοπική οικονομία της Χίου. Για άλλη μια χρονιά, οι Χιώτες προσκύνησαν τη χάρη της Αγίας τους στις 22 Ιουλίου με τις εικόνες και τα βίντεο να ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη, στις οθόνες των απανταχού Χιωτών.

Διαβάσατε επίσης:

Αύγουστος

Το σημαντικό έργο της Επέκτασης, Αναδιαρρύθμισης και Βελτίωσης των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του αεροσταθμού του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «Όμηρος», φέρει πλέον την υπογραφή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, όμως σε άλλα Υπουργεία «αγρόν ηγόραζαν», καθώς η Χίος μετράει άλλο ένα θύμα της εγκληματικής αδιαφορίας για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ. Αυτή τη φορά πρόκειται για 55χρονο πυροσβέστη που άφησε την τελευταία του πνοή, περιμένοντας το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τη δεδομένη στιγμή ήταν σε άλλο περιστατικό.Η είδηση του θανάτου του Πυροσβέστη δεν προκάλεσε μόνο θρήνο στην Πυροσβεστική αλλά και οργή σε όλη την τοπική κοινωνία, που παρακολουθεί σε ρόλο απλού θεατή, στο 5ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας να χάνονται ζωές εξαιτίας της κυβερνητικής ανεπάρκειας να προχωρήσει άμεσα σε αναγκαίες προσλήψεις για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ. Τα Καρδάμυλα και όλο το νησί αποχαιρετούν τον Τάσο Ποδιά.

Διαβάσατε επίσης:

Σεπτέμβριος

Επιτέλους ένας μήνας με ευχάριστη την πρώτη σε αναγνωσιμότητα είδηση. Το 21ο ναυτιλιακό συνέδριο  με θέμα «Navigator–TheShippingDecisionMakersForum», διεξάγεται σε Χίο και Οινούσσες προσελκύοντας πάνω από 200 στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών στην πατρίδα της ελληνικής εμπορικής Ναυτιλίας.  Η εταιρεία «AvlumEnterprises», συμφερόντων του Ομίλου Τσάκου, απεμπλέκεται οριστικά από την πολυαναμενόμενη αξιοποίηση της μαρίνας της Χίου κι έτσι το όλο εγχείρημα μπαίνει για άλλη μία φορά σε αχαρτογράφητα νερά. Μια καταγγελία του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Κλιαμενάκη βάζει….φωτιά στα κοινωνικά δίκτυα, αφού σύμφωνα με αυτήν αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομικών προσώπων του Δήμου Χίου χρησιμοποιούν αυτοκίνητα του Δήμου για τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις.

Διαβάσατε επίσης:

Οκτώβριος

Μήνας τουριστικής αποτίμησης κι όπως όλα δείχνουν η κρουαζιέρα δεν πήγε και πολύ καλά στο νησί, καθώς σύμφωνα και με στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, από τον Μάιο μέχρι και τα τέλη του Σεπτέμβρη προσέγγισαν στο λιμάνι της Χίου 9 μικρά κρουαζιερόπλοια, στο πλαίσιο θεματικών κρουαζιέρων, αποβιβάζοντας 325 επισκέπτες.Την ίδια ώρα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αφίξεις από την Τουρκία αφού τον Σεπτέμβριο πέρασαν την πύλη της αίθουσας επιβατών του Τελωνείου 16.176 πολίτες τρίτων χωρών και τις 10 ημέρες του Οκτώβρη 2.533 άτομα. Η είδηση για την έναρξη κατασκευής του πρώτου 5αστερου ξενοδοχείου στη Χίο έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος τη στιγμή που το νησί έχει εξαφανιστεί από τον τουριστικό χάρτη και η μόνη ανάσα σωτηρίας φάνηκε να είναι ο Κοινωνικός Τουρισμός το καλοκαίρι που πέρασε. Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών ο γνωστός Δίοπας, κατά κόσμον Μανώλης Σκριβάνος, αφήνοντας «ορφανή» τη λατέρνα που τόσο είχαμε αγαπήσει όλοι και που μας είχε ταξιδέψει αρκετές φορές στις χρυσές εποχές του ελληνικού κινηματογράφου.

Διαβάσατε επίσης:

Νοέμβριος

Οι καταγγελίες που αφορούν την Κιβωτό του Κόσμου αλλά και τον πατέρα Αντώνιο, όπως ήταν λογικό, απασχόλησαν αρκετά, προβλημάτισαν και έδωσαν έδαφος για σχολιασμό και συζήτηση. Την ίδια ώρα που οι δημοσιογράφοι των Αθηνών έφτασαν στη Χίο αναζητώντας τη…βίλα του πατέρα Αντωνίου, ο «π» την εντόπισε στο προσφυγικό κάστρο δίνοντας την απάντηση ότι για όσα ερευνά η Δικαιοσύνη, τον λόγο τον έχει η ίδια, αλλά στα οφθαλμοφανή…μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Πρώην και νυν εργαζόμενοι, αλλά και εθελοντές της Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου δίνουν τη δική τους οπτική, τονίζοντας όμως ότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη αυτής της ιστορίας, νούμερο 1 προτεραιότητα είναι τα παιδιά και η προστασία τους από οποιαδήποτε άσχημη συνέπεια. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση των γονιών του άτυχου κοριτσιού, το οποίο κατά τη διάρκεια της φοίτησής του σε ολοήμερο νηπιαγωγείο στη Χίο τραυματίστηκε από συμμαθητή του στο μάτι, με αποτέλεσμα την πολυετή ταλαιπωρία του, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Με αφορμή την αθώωση της επιβλέπουσας νηπιαγωγού από το δικαστήριο και την έντονη αντίδραση των συναδέλφων της με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, οι γονείς προέβησαν στη δημοσιοποίηση αυτής της ιστορίας αναρωτώμενοι: «Πού είναι η ευαισθησία των εκπαιδευτικών αν όχι απέναντι σ’ εμάς, τουλάχιστον απέναντι στο παιδί;» Κι ενώ οι επαγγελματίες της οδού Ψυχάρη βλέπουν να πηγαίνει μακριά η «βαλίτσα» με το όρυγμα του δρόμου, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μία πρωτότυπη διαμαρτυρία-μνημόσυνο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης απευθυνόμενος προς εκείνους, τους πρότεινε να αποταθούν στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου για τα…παράπονά τους…

Διαβάσατε επίσης:

Δεκέμβριος

Ένα…καινοτόμο παγκάκι έκανε την εμφάνιση του στις αρχές του μήνα στην Κεντρική Πλατεία Χίου. Το επίτευγμα της Μονομετοχικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δήμου Χίου, μάλλον ματιάστηκε σύντομα, καθώς στην πρώτη καταιγίδα γέμισε με νερό και προκάλεσε πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παραμονή Χριστουγέννων και στο ταξίδι της μεταγωγής του για Χίο επέλεξε ο 44χρονος κρατούμενος να βουτήξει στη θάλασσα, ανοιχτά των Ψαρών. Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΚΑΠΗ του Δήμου Χίου, ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης διασκέδασε με τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας και τις χορευτικές του ικανότητες τόσο με τσιφτετέλι, όσο και με βαρύ ζεϊμπέκικο.

Διαβάσατε επίσης:

Και κάπως έτσι, με τα όσα ευχάριστα ή δυσάρεστα μας έφερε αυτή η χρονιά, ετοιμαζόμαστε να την αποχαιρετήσουμε σε λίγες ώρες, γεμίζοντας αισιοδοξία και ελπίδα για όσα φέρει η επόμενη. Ξημερώνει μια άκρως ενδιαφέρουσα εκλογική χρονιά. Μέχρι τότε… «ας τραγουδήσω κι ας χαρώ, ας παίξω κι ας γελάσω».

Καλή χρονιά!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ