27.2.2022 14:37

Η Λαγκαδούσαινα Στέλλα Μπουλά στις αλυσίδες αλληλεγγύης στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η αστροφυσικός Στέλλα Μπουλά μιλάει για την προσπάθεια στην οποία συμμετέχει στην Κρακοβία της Πολωνίας, για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας

«Με τους Έλληνες προσκόπους έχω βρεθεί σε φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα με τους Πολωνούς Προσκόπους να βρεθώ και σε έναν πόλεμο. Η αλληλεγγύη είναι τελικά η μεγάλη δύναμη του προσκοπικού μαντηλιού σε όλον τον κόσμο».

Ο λόγος στη Στέλλα Μπουλά, τη νεαρή Χιώτισσα αστροφυσικό, που μετά την ολοκλήρωση και τους διδακτορικού της εργάζεται στην Κρακοβία της Πολωνίας όπου ζει, ερευνήτρια πια στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Πολωνικής Εταιρείας Επιστημών.

Μια ανακοίνωση των Προσκόπων της Κρακοβίας που ζητούσε εθελοντές στη συγκέντρωση και προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία στα Πολωνοουκρανικά σύνορα την έστειλε χθες Σαββάτο από τις 11 το πρωί στο στάδιο της Βίσλα Κρακόβια. Από πριν πέρασε από ένα σούπερ μάρκετ να ψωνίσει και αυτή κάποια πράγματα για τους πρόσφυγες και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη ουρά Πολωνών με μεγάλα καρότσια που ψώνιζαν και αυτοί, για τον ίδιο λόγο που το έκανε και αυτή. Ψώνιζαν είδη πρώτης ανάγκης για την περίθαλψη των Ουκρανών φυγάδων του πολέμου.

«Από τις 11 το πρωί χθες, είπε στο "Νησί" της Μυτιλήνης και στον Στρατή Μπαλάσκα, που την εντόπισε, η Στ. Μπουλά, έζησα τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές μου στην Κρακοβία. Χιλιάδες πολίτες έφεραν τόνους εφόδια για το γειτονικό λαό που μας έχει ανάγκη. Τίποτα δε μας σταμάτησε ακόμη κι όταν άρχισε να βρέχει δυνατά».

Σύμφωνα με την Στ. Μπουλά, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι εκ των προτέρων οργανωμένη σε κατηγορίες από τους ίδιους τους πολίτες. Οπότε εύκολα μπαίνουν σε σακούλες και μετά σε παλέτες που αμέσως συσκευάζονται, μπαίνουν σε φορτηγά και αναχωρούν για τους σταθμούς υποδοχής.
«Έχω εντυπωσιαστεί με την οργανωτικότητα, διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης όλων» λέει.
Επόμενος σταθμός της Στέλλας Μπουλά ο σταθμός των τραίνων όπου θα φτάσουν οι πρόσφυγες που προωθούνται από τα σύνορα σε χώρους φιλοξενίας. Πολλοί από αυτούς θα φιλοξενηθούν και στα σπίτια Πολωνών που δηλώνουν σχετική διαθεσιμότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ