#Μαθητικά δρομολόγια

Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Χίου: «Φτάνει πια» με τα προβλήματα μετακίνησης

Την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ζητά με ψήφισμά του το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό μαθητών από τα λεωφορεία, την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, την έλλειψη δρομολογίων και τους κινδύνους από την απουσία πεζοδρομίων

Αναλυτικά η επιστολή των μαθητών:

Θέμα: Έντονη διαμαρτυρία και αίτημα άμεσης επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων μετακίνησης των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Χίου

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Με την παρούσα, το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Χίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα σοβαρά και διαρκή προβλήματα που έχουν ανακύψει από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς αναφορικά με τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο μας.

Η υφιστάμενη κατάσταση προκαλεί καθημερινή ταλαιπωρία, ανασφάλεια και άνιση μεταχείριση των μαθητών. Η απρόσκοπτη πρόσβαση στο σχολείο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και δεν είναι αποδεκτό να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας, τη διαθεσιμότητα θέσεων στα λεωφορεία ή την ύπαρξη κατάλληλου δρομολογίου στην περιοχή κατοικίας κάθε μαθητή.

Ειδικότερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα ακόλουθα:

  1. Οικονομική επιβάρυνση των μαθητών για τη μετακίνησή τους.
    Οι μαθητές υποχρεώνονται να καταβάλλουν εισιτήριο όταν χρησιμοποιούν λεωφορείο με διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που οδηγεί στον τόπο κατοικίας τους. Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές και οι οικογένειές τους υφίστανται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, ακόμη και όταν η μετακίνηση συνδέεται άμεσα με εκπαιδευτικές υποχρεώσεις.
  2. Περιορισμός του αριθμού των επιβατών και αποκλεισμός μαθητών από τα δρομολόγια.
    Η επιβίβαση στα λεωφορεία περιορίζεται σε 30 άτομα ανά όχημα, με συνέπεια μαθητές να μην εξυπηρετούνται και να αναγκάζονται να παραμένουν εκτός λεωφορείου. Η πρακτική αυτή δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ως προς την ασφαλή και έγκαιρη επιστροφή τους στις οικίες τους, καθώς οι μαθητές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα καταφέρουν τελικά να επιβιβαστούν στο διαθέσιμο δρομολόγιο.
  3. Έλλειψη δρομολογίων σε ορισμένες περιοχές.
    Σε ορισμένες περιοχές δεν παρέχεται καμία εξυπηρέτηση με λεωφορείο, με αποτέλεσμα οι μαθητές που κατοικούν σε αυτές να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες τόσο κατά τη μετάβασή τους στο σχολείο όσο και κατά την επιστροφή τους.
  4. Έλλειψη πεζοδρομίων
    Η έλλειψη πεζοδρομίου καθιστά την προσέλευση των μαθητών, που δεν δικαιούνται μετακίνηση με λεωφορείο, άκρως επικίνδυνη και δύσκολη, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τους.

Για τον λόγο αυτό και για την αποφυγή πιθανού σοβαρού ατυχήματος, απαιτούμε την ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς το σχολείο.

Κατ' επέκταση, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και την ουσιαστική, οριστική και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση επίλυση των προβλημάτων, μέσω των ακόλουθων ενεργειών:

  • Την εξασφάλιση επαρκών θέσεων για όλους τους μαθητές, ώστε κανένας μαθητής να μην αποκλείεται από το λεωφορείο.
  • Την άμεση επανεξέταση και αναδιοργάνωση των δρομολογίων, ώστε να καλύπτονται όλες οι περιοχές στις οποίες κατοικούν μαθητές του σχολείου μας.
  • Την επανεξέταση της υποχρέωσης καταβολής εισιτηρίου στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μαθητές χρειάζεται να μετακινηθούν προς διαφορετική κατεύθυνση για εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή άλλες υποχρεώσεις μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος, ώστε να αποφεύγεται η αδικαιολόγητη οικονομική τους επιβάρυνση.

Παράλληλα, ζητούμε να ενημερωθούμε εγγράφως και με σαφήνεια για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε, καθώς και για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Ως 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο, θεωρούμε θεσμική και ουσιαστική υποχρέωσή μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των μαθητών του σχολείου μας. Δεν διεκδικούμε προνομιακή μεταχείριση, αλλά την αυτονόητη διασφάλιση ασφαλούς, επαρκούς και ισότιμης μετακίνησης για όλους.

Σας καλούμε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα με την απαιτούμενη ευαισθησία και να προβείτε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους. Η επίλυση των προβλημάτων αυτών δεν μπορεί να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας, την έγγραφη ενημέρωσή μας και την έμπρακτη επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Με εκτίμηση,
Το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 1ου ΓΕΛ Χίου
Ο Πρόεδρος
Αντώνης Απέσσος

X

Οι ειδήσεις σήμερα Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ