31.7.2023 16:12

«Μύθι, μύθι, παραμύθι….» - Εργαστήρι εισαγωγής στην αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών στα Καρδάμυλα

Ο άνθρωπος έχει χαρακτηριστεί ως «ζώο αφηγηματικό». Πράγματι, η παρόρμηση για αφήγηση χαρακτηρίζει όλα τα ανθρώπινα όντα που αφ΄ενός θέλουν να διηγούνται τις δικές τους ιστορίες, ενώ αφ΄ετέρου απολαμβάνουν να ακούν τις ιστορίες των άλλων. Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος «μυθολογούσε» προσπαθώντας να εξηγήσει τα όσα «ανεξήγητα» συνέβαιναν γύρω του και να βρει απαντήσεις στα υπαρξιακά του ερωτήματα. Οι διηγήσεις που κατασκεύασε αποτέλεσαν την προφορική παράδοση των λαών. 

Σύμφωνα με τον μεγάλο μελετητή της λαογραφίας και του παραμυθιού Μ.Γ. Μερακλή το παραμύθι είναι μια μορφή λαϊκής λογοτεχνίας μαζί με τα δημοτικά τραγούδια, τις παροιμίες, τα αινίγματα, τα νανουρίσματα και άλλες μορφές λαϊκής προφορικής έκφρασης. 

Ελάτε να ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι της αφήγησης και να βυθιστούμε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Το βιωματικό αυτό σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το παραμύθι και την αφήγηση, αλλά και σε ανθρώπους που ήδη ασχολούνται με την αφήγηση παραμυθιών, μύθων και ιστοριών. 

Το σεμινάριο θα είναι δίγλωσσο (Ελληνικά-Αγγλικά).

Επικοινωνία και συμμετοχές (μέχρι 14 Αυγούστου 2023): Σμαράγδα Αποστολάτου και Ανεζούλα Κατσιμπίρη (με μήνυμα στο messenger), με e-mail στις διευθύνσεις: smapostolatou@yahoo.gr & akkatanna@gmail.com 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977668462

Ημερομηνίες: Κυριακή 20/8 ως Τρίτη 22/8 

Πού: Ξενώνας Σπήλια – Άνω Καρδάμυλα – Χίος – για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ https://web.facebook.com/Spilia/?locale=el_GR&_rdc=1&_rdr 

Ο ξενώνας Σπήλια διαθέτει καταλύματα για όσους έρχονται από μακρυά

Αναλυτικά…

Ημέρα πρώτη: 10.00 πμ με 3.00μμ

Εισαγωγή στην αφήγηση και το παραμύθι

Μύθοι του Αισώπου – Πως αφηγούμαστε έναν μύθο 

Ημέρα δεύτερη: 10.00 πμ με 3.00μμ

Μαγικά παραμύθια – παρέα με μάγισσες, δράκους και ξωτικά

Ημέρα τρίτη: 10.00 πμ με 3.00μμ

Ευτράπελες διηγήσεις: ο Νασρεντίν Χότζας και άλλα ευτράπελα

Σε κάθε ενότητα ανακαλύπτουμε το φυσικό μέρος που εξελίσσεται η ιστορία και περπατάμε βήμα-βήμα με τους ήρωες. Μαθαίνουμε τις τεχνικές που θα χρειαστούμε για να αποδώσουμε μια ιστορία ανάλογα με τον χώρο (εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο) και το κοινό μας. Παράλληλα μαθαίνουμε να συνδυάζουμε τις ιστορίες / παραμύθια μας με την κατάλληλη μουσική και να την εκμεταλλευόμαστε για να εμπλουτίσουμε την αφήγηση μας. 

Κεντρικός άξονας του σεμιναρίου θα είναι ο διάλογος αφήγησης και μουσικής και πως η μουσική ακολουθεί και αναδεικνύει τα βήματα της ιστορίας, το ρυθμό, τη δράση και τη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων. Για το θέμα θα μας μιλήσει ο βιολονίστας και σολίστ Ilirjan Mehilli.

Στις 22/8, τελευταία ημέρα του εργαστηρίου, θα γίνει μια μικρή παράσταση αφήγησης από όποιους συμμετέχοντες το επιθυμούν στους χώρους του Ξενώνα Σπήλια. Προσκεκλημένοι θα είναι φίλοι και συγγενείς!)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ, ΑΝΕΖΟΥΛΑ ΚΑΤΣΙΜΠΙΡΗ

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ