Την άμεση κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του τετράμηνου κλεισίματος του αεροδρομίου της Χίου, με σαφές χρονοδιάγραμμα εργασιών, ανεξάρτητη τεχνική παρακολούθηση και οργανωμένες κινητοποιήσεις προς την κυβέρνηση, ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Γιώργος Μεργές, κατά τη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2026.
Ασκώντας κριτική τόσο στην απουσία συγκεκριμένων πρωτοβουλιών όσο και στις πολιτικές αντιπαραθέσεις που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση, υποστήριξε ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί ένα συγκροτημένο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων.
«Η κοινωνία της Χίου αυτή τη στιγμή περιμένει από εμάς κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένες κινήσεις, που αυτή τη στιγμή εγώ δεν τις βλέπω», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των φορέων να εγκαταλείψουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και να επικεντρωθούν στις άμεσες ανάγκες του νησιού.
«Κανείς δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»
Ο Γιώργος Μεργές εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εικόνα που παρουσίασε η συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι οι διαδικαστικές διαφωνίες και οι αλληλοκατηγορίες δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κατά την εκτίμησή του, οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας, καθώς εξακολουθούν να αναλώνονται στην απόδοση ευθυνών για όσα προηγήθηκαν, ενώ απομένει μόλις μία εβδομάδα μέχρι την έναρξη του αποκλεισμού.
«Η εικόνα εεε αντιδικιών επί διαδικαστικών θεμάτων, πολιτικών αντιπαραθέσεων, φταις εσύ, όχι φταις εσύ, νομίζω δεν τιμάει κανέναν και δεν βοηθάει και τον κοινό στόχο», σημείωσε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι, ανεξάρτητα από τις ευθύνες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, προτεραιότητα πρέπει πλέον να αποτελέσει η κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων και ο συντονισμός των ενεργειών για την επόμενη ημέρα.
Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και επιτροπή τεχνικής παρακολούθησης
Πρώτο και βασικό αίτημα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου είναι η παρουσίαση ενός αναλυτικού και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας του αεροδρομίου.
Όπως εξήγησε, δεν επαρκεί μία γενική περιγραφή των παρεμβάσεων που πρόκειται να εκτελεστούν, καθώς οι φορείς και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν με ακρίβεια πότε θα ξεκινά και πότε θα ολοκληρώνεται κάθε επιμέρους στάδιο του έργου.
Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατός ο συνεχής έλεγχος της προόδου, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως πιθανές αποκλίσεις από τις συμφωνημένες προθεσμίες.
«Ο σκοπός είναι να μας πουν ότι από τότε μέχρι τότε θα γίνει αυτό, από τότε μέχρι τότε θα γίνει αυτό, από τότε μέχρι τότε θα γίνει αυτό, ούτως ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν το έργο πηγαίνει κανονικά», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πλαίσιο, συντάχθηκε με την προηγούμενη πρόταση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Πέτρου Φεγγουδάκη, για συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης από τεχνικούς, η οποία θα αναλάβει τη συστηματική παρακολούθηση της εκτέλεσης του χρονοδιαγράμματος.
Ο Γιώργος Μεργές προειδοποίησε ότι εάν ήδη από τον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα διαπιστωθούν σημαντικές καθυστερήσεις, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η ολοκλήρωση του έργου εντός του τετραμήνου.
Κινητοποιήσεις και διαρκής πίεση προς την κυβέρνηση
Δεύτερη βασική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, πρέπει να αποτελέσει η οργάνωση κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή όλων των φορέων και των δημοτικών παρατάξεων.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να αντιληφθούν πως η Χίος δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέες καθυστερήσεις ή αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Για τον λόγο αυτό, πρότεινε τη διαρκή ανάδειξη του ζητήματος στα μέσα ενημέρωσης, την οργάνωση συλλογικών αντιδράσεων και την άσκηση κάθε δυνατής θεσμικής πίεσης, ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
«Πρέπει να καταλάβουν ότι πλέον δεν αστειευόμαστε, δεν παίζουμε και πρέπει αυτή τη φορά τουλάχιστον να είναι συνεπείς με ό,τι πουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, ακόμη και αν η τετράμηνη προθεσμία θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη για ένα νησί που εξαρτάται από τις αεροπορικές του συνδέσεις, η απαρέγκλιτη τήρησή της αποτελεί πλέον την ελάχιστη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.
«Δεν έχουμε μία οργανωμένη λίστα αιτημάτων»
Στην τρίτη βασική παράμετρο της παρέμβασής του, ο Γιώργος Μεργές αναφέρθηκε στην απουσία ενός συνολικού σχεδίου διεκδικήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του αποκλεισμού.
Παρότι αναγνώρισε ότι έχουν διατυπωθεί κυβερνητικές δεσμεύσεις για πρόσθετα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες εξαγγελίες δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί στην πράξη.
Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό για την ετοιμότητα των μηχανισμών υγειονομικής κάλυψης, καθώς και για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην καθημερινότητα των κατοίκων.
«Μια εβδομάδα πριν το κλείσιμο του αεροδρομίου εγώ δεν έχω δει ένα οργανωμένο σχέδιο από εμάς και μια οργανωμένη λίστα αιτημάτων του τι ζητάμε», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τοπικοί φορείς οφείλουν να καταγράψουν αναλυτικά τις ανάγκες του νησιού και να διαμορφώσουν συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει οικονομικά αντισταθμίσματα για τις επιχειρήσεις, πλήρη υγειονομική κάλυψη και πρόσθετες παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Έκκληση για ενότητα απέναντι στον αποκλεισμό
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου επανέφερε το ζήτημα της ανάγκης κοινής στάσης όλων των θεσμικών εκπροσώπων του νησιού.
Υποστήριξε ότι η επικείμενη διακοπή της λειτουργίας του αεροδρομίου δεν προσφέρεται για προσωπικές επιδιώξεις ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις, καθώς οι συνέπειές της θα επηρεάσουν το σύνολο της χιώτικης κοινωνίας.
«Αυτό που περιμένει όλη η κοινωνία της Χίου είναι ενωμένοι όλοι οι φορείς, όλοι οι εκπρόσωποί της να διεκδικήσουν το καλύτερο», τόνισε.
Η παρέμβασή του επικεντρώθηκε στην ανάγκη άμεσου συντονισμού, με δύο παράλληλους στόχους: αφενός τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης του έργου μέσα στην προθεσμία που έχει ανακοινωθεί και αφετέρου τον περιορισμό των επιπτώσεων του τετράμηνου αποκλεισμού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Χίου.
Οι ειδήσεις σήμερα Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.