12.7.2021 6:57

«Πότε επιτέλους θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους στο Χαλκειός;»

Ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης σε επίκαιρη ερώτησή του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που κατέθεσε στις 5 Ιουλίου 2021 μετά την τριήμερη επίσκεψή του στη Χίο, μεταξύ άλλων ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη «ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των αποζημιώσεων στους κατοίκους της περιοχής (γύρω από τη ΒΙΑΛ) που υπέστησαν ζημίες λόγω του προσφυγικού;»

Ο υπουργός απάντησε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει (με τον Νόμο 4662/2020 - άρθρο 195) μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων και έχει καταβάλει στον Δήμο Χίου συνολικά 2,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 774.000 ευρώ προορίζονται για την αποζημίωση των κατοίκων. Υποστήριξε δηλαδή ότι «από το Κράτος τα λεφτά έχουν μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Χαλκειούς όμως σε συνάντησή του με τον βουλευτή κ. Καμίνη την 1η Ιουλίου 2021 είχε αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Τόνισε μάλιστα ότι τους ζητούν τόσα χαρτιά, προκειμένου να αποζημιωθούν, που κανένας δεν μπορεί να τα προσκομίσει!

Τα ερωτήματα είναι σαφή:

1) Ποιος φέρει την ευθύνη για τον εμπαιγμό των ανθρώπων που αναμφισβήτητα έχουν πληγεί από το προσφυγικό/μεταναστευτικό;

2) Τι μόνιμος μηχανισμός αποζημιώσεων είναι αυτός από τον οποίο δεν αποζημιώνεται κανένας από τους πληγέντες;

3) Είναι δυνατόν να υπάρχουν τα κονδύλια στον Δήμο Χίου, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός,  και να λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας και υπερβολικών απαιτήσεων που θέτει ο ίδιος ο νόμος;

4) Πότε θα πάρουν επιτέλους τα λεφτά τους όσοι τα δικαιούνται;

Το Κίνημα Αλλαγής Χίου απαιτεί τον τερματισμού του εμπαιγμού, την απλοποίηση της νομοθεσίας και την άμεση αποζημίωση των κατοίκων της περιοχής που υπέστησαν ζημιές λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Το Υπουργείο και ο Δήμος Χίου ας σταματήσουν να ρίχνουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ας συνεργαστούν για την άμεση επίλυση του προβλήματος!

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ