12.8.2022 12:17

Ερώτηση Γ. Καμίνη στη Βουλή για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στη Χίο

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Χίου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής:

Ως Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχουμε κατ’ επανάληψη εστιάσει την προσοχή της κυβέρνησης και του τοπικού βουλευτή και υπουργού κυρίου Νότη Μηταράκη στα θέματα υγείας και περίθαλψης του νησιού μας. 

Από την επίσκεψη του βουλευτή επικρατείας μας κυρίου Γιώργου Καμίνη στο νοσοκομείο Χίου και στον οίκο Ναύτου ένα χρόνο πριν (2/7/2021), τις ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει (31/1/2022) μέχρι τις πρόσφατες τοποθετήσεις για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

 Όπως έχουμε κατά καιρούς τονίσει, τα θέματα υγείας δεν είναι ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης, όμως ειδικά για το ΕΚΑΒ, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και επειδή από την μια έχουμε χορτάσει από εξαγγελίες και από την άλλη δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους διορισμένους υποτακτικούς της ΔΕΕΠ Χίου, ο κ. Καμίνης, μετά από επικοινωνία και ενημέρωση από την Ν.Ε. επιτροπή Χίου, έχει καταθέσει εκ νέου ερώτηση στη Βουλή στον αρμόδιο υπουργό για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ. 

Πρέπει επιτέλους, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός και η κυβέρνηση να μας απαντήσει ειλικρινώς και με σαφήνεια πώς, πότε ακριβώς και με ποιο χρονοδιάγραμμα, θα λύσει αυτό το μείζον ζήτημα που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τον τόπο μας.

Η ερώτηση του Γ. Καμίνη:

Κύριε Υπουργέ,

Στις 31 Ιανουαρίου 2022 κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα στελέχωσης του ΕΚΑΒ Χίου, με αφορμή τον θάνατο ενός συμπολίτη μας λόγω της αδυναμίας άμεσης μεταφοράς του στο νοσοκομείο.

Με την εν λόγω (Α.Π. 348/31-1-2022) ερώτησή μου ζητούσα να ενημερωθώ για τα ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Χίου, καθώς και πόσα από αυτά βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση. Ζητούσα επίσης να ενημερωθώ για την ύπαρξη του αναγκαίου προσωπικού καθώς και για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ενδεχόμενων σχετικών ελλείψεων. 

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου, προσήλθατε στη Βουλή για να απαντήσετε στην ως άνω επίκαιρη ερώτηση. Στην απάντησή σας είπατε ότι θα μεριμνήσετε ώστε να λυθεί το πρόβλημα με πρόβλεψη για επικουρικό προσωπικό σε σχετική προκήρυξη, ενώ θα εξετάζατε με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ως προσωρινό μέτρο, την μετακίνηση από άλλο σημείο του αναγκαίου προσωπικού. Αυτά τα δύο μέτρα ήταν τα άμεσα όπως μου επισημάνατε, εν αναμονή της προκήρυξης για 900 μόνιμα στελέχη πληρωμάτων του ΕΚΑΒ. 

Αυτά κύριε Υπουργέ πριν από επτά μήνες σχεδόν. Στο ενδιάμεσο επισκεφτήκατε ο ίδιος το νησί της Χίου στις 6 Ιουνίου, όπου στα τοπικά μέσα δηλώνατε ότι είναι “θέμα ημερών η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ Χίου” και ότι θα ακολουθήσει η πρόσληψη μόνιμων από τη λίστα των 900 διασωστών. 

Ένα και πλέον μήνα μετά και την επίσκεψή σας και συγκεκριμένα στις 12 Ιουλίου, οι διασώστες στο ΕΚΑΒ Χίου, αποφάσισαν την έναρξης κινητοποιήσεων από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαχειρίζεται την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Χίου.

Στις 12 Ιουλίου επίσης, ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών δώρισε το ποσό των 5.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Χίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δευτερογενή περιστατικά του. 

Μετά από όλα αυτά, στις 25 Ιουλίου, με χρήματα ιδιωτών και παρέμβαση του τοπικού Κυβερνητικού Βουλευτή και συναδέλφου σας Υπουργού κυρίου Ν. Μηταράκη μισθώνεται ιδιωτικό ασθενοφόρο μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Και παρ’ότι ο κύριος Μηταράκης δηλώνει στις 25 Ιουλίου ότι αναμένει άμεσες εξελίξεις στο ζήτημα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο έχει καθυστερήσει η επίλυσή του, στις 6 Αυγούστου, δηλαδή επτά ολόκληρους μήνες μετά τη δέσμευσή σας ενώπιον της Βουλής για την άμεση επίλυση του προβλήματος, Χιώτισσα πολίτης καταγγέλλει επώνυμα πως χρειάστηκε άμεση μεταφορά του παιδιού της από το Πιτυός στο Νοσοκομείου Χίου, αλλά το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που ήταν σε λειτουργία εκείνη την ώρα δεν ήταν διαθέσιμο αφού εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό!

Δεδομένων των δεσμεύσεών σας τόσο προς εμένα στη Βουλή των Ελλήνων όσο και προς τον Χιώτικο λαό κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας

Δεδομένου ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα

Δεδομένου ότι καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές σε ένα ακριτικό νησί που έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

  1. Προβήκατε όπως είχατε δεσμευτεί τον Φεβρουάριο του 2022 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ για προσωρινή μετακίνηση πληρωμάτων ασθενοφόρων και αν ναι με ποια αποτελέσματα, για πόσο προσωπικό και για ποιό διάστημα;
  2. Πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευσή σας για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ Χίου;
  3. Πότε θα προβείτε στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω της προκήρυξης για τις 900 θέσεις στελεχών πληρωμάτων ασθενοφόρων;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ