10.7.2023 16:59

Πλαστικά καπάκια: Γιατί άλλαξαν τα μπουκάλια – Τι αναφέρει ευρωπαϊκή οδηγία

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2019/904) φέρνει σημαντικές μεταβολές στην κατασκευή των πλαστικών καπακιών στα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης. Σύμφωνα με αυτή, τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα σε όλα τα δοχεία υγρών χωρητικότητας έως και τρία λίτρα.

Με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμφανίζονται πλέον στην αγορά όλο και περισσότερα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης.

Η μεγαλύτερη αλλαγή τους αφορά στα καπάκια των δοχείων υγρών, χωρητικότητας έως και τρία λίτρα.

Πλέον δεν είναι αποσπόμενα όπως στο παρελθόν, αλλά σχεδιασμένα ώστε να μην αφαιρούνται από την υπόλοιπη συσκευασία.

Έντονες αντιδράσεις

Η αλλαγή αυτή, όπως ήταν φυσικό, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και σχόλια.

Ωστόσο δεν πρόκειται για μία κατασκευαστική πρωτοτυπία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη από το 2019, έχει εκδώσει σχετική οδηγία (2019/904), η οποία μάλιστα θα έχει υποχρεωτική μορφή από τον Ιούλιο του 2024.

Το σχετικό μέρος αυτού του κανονισμού της ΕΕ για την παραγωγή Caps & Closures αναφέρει:

«Τα πλαστικά πώματα και καπάκια που χρησιμοποιούνται για δοχεία ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η διάθεση στην αγορά πλαστικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εισροές πλαστικών κλεισίματος και καπακιών δοχείων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανακύκλωσης, τις απαιτήσεις για τις συσκευασίες που ορίζονται στο παράρτημα II της οδηγίας 94/62/ΕΚ.»

Τι οδήγησε στην απόφαση

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψε μετά από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία εντοπίστηκαν καπάκια πλαστικών μπουκαλιών σε μεγάλες ποσότητες στις παραλίες.

Στόχος της σχετικής οδηγίας είναι η αποτροπή του 10% των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγει στις ακτές των χωρών της ΕΕ.

Αρκετές είναι οι εταιρείες κατασκευής ποτών που έχουν προσαρμοστεί στον παραπάνω κανονισμό, παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές παρά μόνο μία γενική προϋπόθεση πως τα καπάκια πρέπει να είναι συνδεδεμένα με το μπουκάλι.

Σύμφωνα με το engelglobal.com υπάρχουν επί του παρόντος δύο παραλλαγές που κυριαρχούν στο σχεδιασμό των δεμένων καπακιών:

– Το «σχέδιο λάσο» αναφέρεται σε καπάκια που συνδέονται με το μπουκάλι με ταινία δύο μερών. Το καπάκι συνδέεται με την επάνω ταινία και το μπουκάλι στην κάτω ταινία. Αυτός ο σχεδιασμός είναι σχετικά εύκολος στην εφαρμογή με τα υπάρχοντα εργαλεία, συνήθως μόνο τα ρυθμιστικά χρειάζεται να επεξεργαστούν ξανά.

– Ο «σχεδιασμός άρθρωσης», από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τη μόνιμη σύνδεση του καπακιού και του δοχείου μέσω ενός… μεντεσέ, ο οποίος προαιρετικά επιτρέπει επίσης τη στερέωση του καπακιού σε μια καθορισμένη θέση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ