15.11.2021 16:55

Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στην αύξηση των ωρών εργασίας το β΄ τρίμηνο

Κατά 3% αυξήθηκαν οι ώρες απασχόλησης στη βασική εργασία των Ευρωπαίων ηλικίας 20 -64 ετών το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Η εικόνα δεν ήταν ομοιόμορφη ανά την Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat η μεγαλύτερη αύξηση κατεγράφη στην Ελλάδα (+18%). Στον αντίποδα σε έξι κράτη - μέλη είχαμε μείωση των ωρών εργασίας, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στο Βέλγιο (-3,6%). 

Οι ώρες εργασίας, όπως επισημαίνει η Eurostat, επηρεάστηκαν το πρώτο εξάμηνο από την πανδημία και τα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ για την αντιμετώπισή της. Το δεύτερο τρίμηνο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έφερε και τις περισσότερες ώρες εργασίας. 

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι πραγματικές ώρες εργασίας για τις γυναίκες αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο ( +3,3%) από ό,τι για τους άνδρες (+2,7%). Σε ορισμένες χώρες η ψαλίδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χώρα μας, όπου οι ώρες απασχόλησης για τις γυναίκες στη βασική τους εργασία έκαναν «άλμα» 23,9%, ενώ εκείνες για τους άνδρες αυξήθηκαν κατά 14,5%. 

Η κατεύθυνση της μεταβολής ήταν η ίδια για τα δύο φύλα στα περισσότερα κράτη- μέλη. Εξαίρεση αποτελούν μόνο η Σλοβενία, όπου αυξήθηκαν για τους άνδρες, αλλά μειώθηκαν για τις γυναίκες, όπως επίσης το Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία όπου οι γυναίκες εργάστηκαν περισσότερες ώρες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι άνδρες λιγότερες. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ