25.1.2022 15:24

ΕΕ: Οι συστάσεις για τα ταξίδια

Να διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ των κρατών μελών στοχεύει Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετώντας ένα νέο σύστημα ταξιδιωτικών κανόνων που σχετίζονται με τον Covid το οποίο βασίζεται περισσότερο στο καθεστώς εμβολιασμού ενός ατόμου παρά στη χώρα από την οποία προέρχεται.

Σύμφωνα με τις συστάσεις που εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ την Τρίτη, οι ταξιδιώτες με έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid- που πιστοποιεί δηλαδή εμβολιασμό, ανάρρωση από τη νόσο ή πρόσφατο τεστ- δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς. Εξαιρέσεις θα εξακολουθούν να επιτρέπονται για ταξιδιώτες από ζώνες ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.

Οι συστάσεις συνοπτικά αναφέρουν: 

  • Να μην υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί για τους κατόχους του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται για τον αρχικό εμβολιασμό θα έχει ισχύ 270 ημέρες

  • Εάν κάποιος δεν διαθέτετει ακόμη έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, θα πρέπει να του επιτραπεί το ταξίδι με τεστ που πραγματοποιήθηκε πριν ή μετά την άφιξη

  • Εάν κάποιος ταξιδεύει από μια «σκούρα κόκκινη» περιοχή και δεν έχετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, μπορεί να του ζητηθεί να υποβληθεί σε τεστ πριν από την αναχώρηση και να τεθείτε σε καραντίνα για 10 ημέρες μετά την άφιξη, με δυνατότητα τερματισμού της καραντίνας με αρνητικό τεστ μετά την 5η ημέρα.

  • Οποιαδήποτε μέτρα περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία θα πρέπει να είναι αναλογικά. Δεν θα πρέπει να μην επιτρέπεται η είσοδος.

Έτσι, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ,  το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να επιτρέπει τα ταξίδια εννέα μήνες μετά από την πιο πρόσφατη λήψη, συμπεριλαμβανομένης της αναμνηστικής δόσης. Το πιστοποιητικό αννάρωσης από Covid-19 θα ισχύει για όχι περισσότερο από έξι μήνες από την ημερομηνία του πρώτου θετικού αποτελέσματος του τεστ. Οι ταξιδιώτες χωρίς ψηφιακό πιστοποιητικό Covid ενδέχεται να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ πριν ή το αργότερο 24 ώρες μετά την άφιξη. Οι νέοι κανόνες έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου.

«Σήμερα, τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι η κατοχή έγκυρου ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID θα πρέπει καταρχήν να είναι επαρκής όταν ταξιδεύει κανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η συμφωνία τοποθετεί έτσι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ σστο επίκεντρο της συντονισμένης προσέγγισής μας. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να δώσουν συνέχεια σε αυτή τη συμφωνία και να εφαρμόσουν τους κανόνες που συμφωνήθηκαν χωρίς καθυστέρηση. Κάθε κράτος μέλος αποφασίζει με βάση τις συνθήκες που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, η Όμικρον έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και είναι καιρός να δούμε τη διακοπή των πρόσθετων ταξιδιωτικών μέτρων που έχουν εισαγάγει ορισμένα κράτη μέλη τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας τα ταξίδια πιο δυσκίνητα και λιγότερο προβλέψιμα σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσαν η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. σε κοινή τους δήλωση. «Καλούμε τώρα όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους κοινούς κανόνες γρήγορα για να εξασφαλίσουν συντονισμό και σαφήνεια για τους πολίτες και τους ταξιδιώτες μας», ανέφεραν επίσης. 

Υπενθυμίζεται ότι  ΕΕ συντονίζει τις ταξιδιωτικές πολιτικές μέσω των συστάσεών της, αλλά εναπόκειται στις μεμονωμένες κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τους δικούς τους κανόνες. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ