25.10.2022 10:43

28η Οκτωβρίου - Το άναμμα του «ΟΧΙ» στα βουνά της Γριάς και του Μαργαρίτη

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων διοργανώνει το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο την αναβίωση του παλιού Καρδαμυλίτικου εθίμου των Λαμπαδηφοριών, που συνοδεύει το άναμμα του «ΟΧΙ» στα βουνά της Γριάς και του Μαργαρίτη.

Η αναβίωση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Μάρμαρο στις 27/10/202 στις 7:00 μμ με σημείο έναρξης στην Πλατεία Μαρμάρου.

Η προετοιμασία των δαδών θα γίνει στο στενό πίσω από το Δημαρχείο.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί φέτος είναι Πλατεία Μαρμάρου – Συρικάρης – Αγκάλη – Περιβολάκι – Άγιος Νικόλαος – Έμπολας – Γεφυράκι – Ξενοδοχείο Καρδάμυλα – Σταυρός – Γυμνάσιο – Παραλία – Επιστροφή στην Πλατεία.

Με βάση μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων, το ΟΧΙ ξεκίνησε από το Μάρμαρο το 1948 και αργότερα τα παιδιά των Άνω Καρδαμύλων άναψαν το δικό τους ΟΧΙ στην Γριά και έτσι μας προέκυψαν δυο ΟΧΙ στα βουνά του χωριού.

«Όταν άναβαν το ΟΧΙ στην Γριά τα μικρότερα παιδιά έκαναν τις λαμπαδηφορίες στους δρόμους των Καρδαμύλων. Ακόμα και σήμερα όμως το έθιμο των Λαμπαδηφοριών συνεχίζεται ανελλιπώς χωρίς να έχει διακοπεί και διοργανώνεται με αγάπη και μεράκι από το σύλλογο μας με τη συμμετοχή παιδιών και μεγάλων που γυρίζουν τα σοκάκια του χωριού φωνάζοντας συνθήματα ακολουθώντας τη Λαμπαδηφορία.

Σας προσκαλούμε με μεγάλη χαρά να τιμήσετε το έθιμο μας και να ακολουθήσετε τη διαδρομή που κάνουμε με αναμμένες τις δάδες μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ