10.5.2013 17:55

Τους βγάζουνε… το λάδι

• ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Α.Σ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Αναστενάρηδες γίνονται οι παραγωγοί λαδιού, εσπεριδοειδών, μαστιχιού, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που από τις 26 Απριλίου έως τις 15 Μαϊου καταθέτουν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών τις αιτήσεις τους για την ενιαία ενίσχυση της παραγωγής τους.

Η ανυπαρξία οργάνωσης, η γραφειοκρατία, η ταλαιπωρία της αναμονής  δοκιμάζουν την υπομονή και τα νεύρα τους. Οι περισσότεροι στήνονται στην αποθήκη της Ένωσης από τις 05:00 για να πάρουν σειρά, να γραφτούν στους 30 που μπορούν να εξυπηρετηθούν κάθε μέρα για να καταφέρουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καλούνται από φέτος να πληρώσουν και  ένα ποσόν από 10 έως 30 ευρώ περίπου για κάθε δήλωση, ανάλογα με την ποσότητα των ειδών που δηλώνουν. Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης έκρινε ότι πρέπει να καταβάλλουν τον οβολό τους για να τη βοηθήσουν να καλύψει τα  λειτουργικά της έξοδα, αφού δεν της φτάνουν και δεν μπορεί να επιβιώσει από την επιχορήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Ήρθα από τη Βολισσό, πληρώνω 200 ευρώ ταξί και δεν παίρνουν την αίτηση μου επειδή είμαι τριακοστή δεύτερη στη σειρά και πρέπει να έρθω πάλι άλλη μέρα. Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για τίποτα,  ο κόσμος ταλαιπωρείται, πρέπει να οργανωθείτε καλύτερα», διαμαρτυρόταν μια παραγωγός στον διευθυντή Κώστα Χαλκιά και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ισίδωρο Στάμπα.

«Δεν έχετε άδικο», της απάντησαν, «αλλά και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να σας εξυπηρετούμε καλύτερα με τα μέσα που διαθέτουμε, τις επιχορηγήσεις που παίρνουμε και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες  που μας έχουν υποχρεώσει να τηρούμε», της απάντησαν τονίζοντας ότι θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και η αλήθεια κάπου στη μέση. Ενδεικτικό παράδειγμα οι υπάλληλοι της γραμματείας, που παραλαμβάνουν τις αιτήσεις. Με περικοπές μισθών, κόψιμο των υπερωριών και μεγάλη εργασιακή επιβάρυνση, δουλεύουν υπερωριακά χωρίς να πληρώνονται.

«Φεύγουν από εδώ αργά το απόγευμα ακόμη και βράδυ πολλές φορές, δεν μπορώ να τους επιβάλλω να δουλεύουν ακόμη περισσότερο», τονίζει ο Κ. Χαλκιάς, προσθέτοντας ότι η Ένωση δεν έχει την ευχέρεια, να ενημερώσει τους δικαιούχους για τη διαδικασία με καλύτερη και περισσότερη προβολή.

Φθίνουσα πορεία

Η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί παραγωγούς και εργαζόμενους, αλλά όλο αυτό το πλέγμα των προβλημάτων μαζί με τΗ μικρή αποζημίωση που λαμβάνουν οδηγεί τη συμμετοχή στη διαδικασία σε σταθερά φθίνουσα πορεία. Το 2010 οι αιτήσεις ήταν περίπου 3.500, το 2011 μειώθηκαν σε 3.000, πέρσι ήταν 2.600 και φέτος προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικά λιγότερες.

Γραφειοκρατία

Ο Κ. Χαλκιάς επισημαίνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που διώχνει τον κόσμο και δυσκολεύει αφάνταστα την υπηρεσία, είναι η διαρκώς αυξανόμενη γραφειοκρατία.«Παλιά η διαδικασία ολοκληρωνόταν με μια απλή δήλωση καλλιέργειας. Στη συνέχεια ζήτησαν να ελέγχεται και να συμφωνεί η κάθε δήλωση με το Ε9 των δικαιούχων, που προστέθηκε και τηρείται στο αρχείο της Ε.Α.Σ.

Μετά μας υποχρέωσαν να κάνουμε και πάλι όλη τη διαδικασία από την αρχή με σκανάρισμα των Ε9 μετά από κάθε αίτηση και κοινοποίηση στον κεντρικό ΟΠΕΚΕΠΕ.  Τώρα ζητούν να μπει ηλεκτρονικά σε κάθε αίτηση και ο 13ψήφιος αριθμός ακινήτου, δηλαδή πρέπει να γίνουν όλα και πάλι από την αρχή».

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, όσοι  δεν υποβάλλουν δηλώσεις, ακόμη και  επειδή διαπιστώνουν  ότι είναι άδικος κόπος αφού πολλές φορές τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα από την επιδότηση που εισπράττουν, μετά από πέντε χρόνια χάνουν τα δικαιώματα τους και δεν μπορούν να ζητήσουν τίποτα για τις καλλιέργειες, τις παραγωγές και τις ιδιοκτησίες τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ