4.11.2023 19:44

Δότης Μυελού των Οστών- Είναι τόσο απλό να σώσεις μία ζωή

Είναι απλό να σώσεις μια ζωή! Γίνε ένας πιθανός δότης Μυελού των Οστών ... η λευχαιμία είναι ιάσιμη ( γιατρεύεται δηλαδή ) και είναι απαράδεκτο να πεθαίνει αυτή τη στιγμή κάποιος επειδή δεν έχει βρεθεί δότης ... Μια απλή αιμοδοσία είναι, ούτε παρακέντηση σου κάνουνε όταν δίνεις μυελό των οστών, ούτε καμιά επίπτωση έχεις στον οργανισμό σου, μια μικρή κούραση μόνο θα χεις για λίγο μετά και θα χεις σώσει μια ζωή!!! ...

Για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στο θέμα αυτό και ιδιαιτέρως των νέων ( γιατί για να γίνεις δότης πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 και μέχρι 40 ετών ) πραγματοποιήθηκε το πρω'ί' της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2023 εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου - Σάμου - Ικαρίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βασικών Επιστημών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Εθελοντική του Ομάδα που ήρθε στη Χίο και έκανε πολύ καλή δουλειά, όπως κάνει και σε ολόκληρη την Ελλάδα και πληθαίνει τους δότες Μυελού των Οστών που χαρίζουν ζωή στους ασθενείς συνανθρώπους μας.

Η ενημέρωση της Εθελοντικής Ομάδας ξεκίνησε από το Λιμεναρχείο Χίου και ολοκληρώθηκε στη Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού ( ΑΕΝ ΧΙΟΥ ) όπου πολλοί μαθητές με τη θέληση τους, έδωσαν δείγμα σάλιου και τα στοιχεία τους για να γίνουν δότες, μετά το τέλος της απλής κατανοητής και για αυτό αποτελεσματικής παρουσίασης του θέματος από την Andrea Paola Rojas Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας Βιοχημείας και την υπέροχη δραστήρια ομάδα Φοιτητών και Φοιτητριών που μαζί της σήκωσαν στους νεαρούς ώμους τους όλη τη δουλειά αυτής της ανεκτίμητης προσφοράς στον συνάνθρωπο!!! ...

Η ομάδα αυτή είναι, η Μαρία Μιχαέλα Γερασίμου από Χίο, ο Βασίλης Κούκουλας από τη Μεγαλόπολη που διηγήθηκε κιόλας στο ακροατήριο τη συγκινητική εμπειρία του με τους γονείς ασθενούς που έπεφταν κλαίγοντας στην αγκαλιά του που βρέθηκε επιτέλους συμβατός δότης εκείνος για να σώσει τη ζωή του παιδιού τους, η Αθανασία Πανουτσοπούλου από την Αθήνα ... όλοι από το τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η Λευχαιμία είναι μια ασθένεια κατά την οποία ο οργανισμός παράγει υπερπληθώρα '' κούφιων '' - άχρηστων δηλαδή λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η άμυνα του οργανισμού μας για τους ιούς και τις ασθένειες, αυτά τις καταπολεμούν. Είναι ιάσιμη όταν βρεθεί δότης συμβατος ( αδέρφια και ξαδέρφια μπορεί να ναι συμβατά μπορεί και όχι ... εκτός οικογένειας σύμβατος με τον ασθενή είναι ένας στο εκατομμύριο ) για αυτό πρέπει πάντα να υπάρχει τράπεζα ( αποθήκη δηλαδή με στοιχεία του αίματος των πιθανών δοτών και πολλοί πάρα πολλοί πιθανοί δότες ) για να μπορεί να βρεθεί γρήγορα το άτομο που θα δώσει εγκαίρως για να γίνει γρήγορα η θεραπεία και να σωθεί ο ασθενής. 

Δεν μας κοστίζει τίποτα, μια φορά στη ζωή σου θα δώσεις αν τύχει ... και μπορεί και καμιά ...λίγο αίμα σου παίρνουν μόνο κι αυτό στο γυρίζουν πίσω στο άλλο χέρι άφου κρατάνε μόνο τα λευκά αιμοσφαίρια που στα έχουν υπεραυξήσει εκείνη τη στιγμή ( ούτε καν με φάρμακο αλλά με διαδικασία του οργανισμού σου ) και αμέσως μετά τα λευκά σου αιμοσφαίρια επανέρχονται στον φυσιολογικό αριθμό.

Όλο αυτό διαρκεί μόνο τρεις ώρες ... και σου κάνουν και τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για να πας όπου πας ... Αισθάνεσαι μόνο λίγη κούραση για μισή ώρα ... και πολύ χαρά γιατί έσωσες μια ζωή ... και συνήθως αυτοί που παθαίνουν λευχαιμία είναι βρέφη, μικρά παιδιά και νέοι που θα δημιουργήσουν και θα δώσουν με τη σειρά τους χαρά και ζωή!!!

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα για αυτή την υπέροχη δράση και πολλά μπράβο στα παιδιά και την Εθελοντική Ομάδα που τράβηξε όλη τη δουλειά. Μπράβο και στην επικεφαλής της Ομάδας, τηυν Καθηγήτρια Βιολογίας - Βιοχημείας Άντρεα Πάολα Ρόχας που είναι αφιερωμένη ολόψυχα σε αυτό το θεάρεστο έργο όπως ήταν άλλωστε ολοφάνερο. Η Andrea Paola Rojas είναι από την Κολομβία και μιλά άπταιστα Ελληνικά και ήρθε σε αυτήν την αποστολή μαζί με τον σύζυγό της Ιωάννη Ράλλη από τη Σπάρτη, που κι εκείνος συμμετέχει και συνεργάζεται για την ενημέρωση του κόσμου πάνω στο θέμα της εύρεσης και συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που θα γίνουν Νέοι Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών ... κάτι που σώζει ζωές! ...

Ενημέρωση και επικοινωνία ... www.xarisezoi.gr 

 Δημήτρης Ζαφείρης

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ