23.6.2021 14:13

Μεταμόρφωση 10 εκ. ευρώ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Μέχρι το 2025 η ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με την Όλγα Βάσση

Τη Χίο ανάμεσα σε 5 πόλεις επέλεξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την αναβάθμιση της υποδομής του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο το σύνολο των μελετών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021 ώστε το έργο να ενταχθεί το 2022 σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις της η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση αναφέρθηκε στο παρελθόν του Μουσείου αλλά και στους αρχιτέκτονες που πρωτοπόρησαν στο χώρο της αρχιτεκτονικής.

Η κα. Βάσση τόνισε τη σημασία δημιουργίας νέων χώρων όπου θα στεγάζουν εκθέσεις, αναγνωστήριο και έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων. Στόχος της αναβάθμισης είναι κυρίως η επέκταση των εγκαταστάσεων. Ο χώρος πολλαπλών χρήσεων θα έχει και τη δική του ανεξάρτητη είσοδο.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του Μουσείου όπου φιλοξενεί τώρα «νεαρή», υπαίθρια έκθεση 20 χρόνων.

Στην πίσω αυλή θα χτιστούν περί τα 2.520 τ.μ.. Σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ, το εμβαδόν της επέκτασης, στην οποία θα στεγαστούν νέοι εκθεσιακοί και αποθηκευτικοί χώροι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τεχνικές εγκαταστάσεις, υπολογίζεται σε επιπλέον 1.960 τ.μ. Η μελέτη της επέκτασης και της αποκατάστασης του Μουσείου εκπονείται από τον πρώτο μελετητή, τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη. 

Η επέκταση είχε μάλιστα σχεδιαστεί σύμφωνα με την κα. Βάση από τους δημιουργούς αρχιτέκτονες το 1965:

«Το 1965 όταν το Ατελιέ 66 είχε κάνει τη μελέτη για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου είχε προβλέψει και που θα γίνει η επέκταση και πως θα γίνει. Εμείς θα εφαρμόσουμε τα σχέδια του τότε διαγωνισμού» δήλωσε η κα. Βάσση.

Την αισθητική ακολουθία θα φροντίσει ο ίδιος αρχιτέκτονας που είχε αναλάβει το έργο:

«Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που την μελέτη της επέκτασης την κάνει ο άνθρωπος που σχεδίασε εξ αρχής το μουσείο».

Στόχος είναι μέσα στο 2021 να γίνει η μελέτη της προσθήκης και το 2022 θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ύψος του έργου φτάνει τα 10 εκ. ευρώ.

«Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση του πως θα πάει το κτιριολογικό γιατί μετά θα γίνει και μια νέα μουσειολογική πρόταση» πρόσθεσε η κα. Βάση.

Ο Αρχαιολογικός πλούτος με την πληθώρα νέων ευρημάτων ήταν επίσης ένας παράγοντας που ώθησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων στις ενέργειες αυτές.

Η εκτίμηση της κας. Βάσση για την ολοκλήρωση του έργου είναι ότι εάν κυλήσει ομαλά η διαδικασία το 2025 το έργο επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης πρόσθεσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε το Μουσείο να λειτουργήσει έστω και στις μερικές αίθουσες.

«Η Χίος πρέπει να είναι περήφανη για το Μουσείο»

Το έργο των αρχιτεκτόνων Σουζάνας Αντωνακάκη, Δημήτρη Αντωνακάκη και Ελένης Δεσύλλα, προέκυψε μετά από την διάκριση της μελέτης τους με Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό το 1965. Το κτήριο έχει θεωρηθεί πρότυπο και η μελέτη έχει δημοσιευθεί πολλές φορές από την εποχή της υλοποίησής του μέχρι σήμερα σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Έτσι το Μουσείο αποδεικνύει την εφαρμογή του μοντερνισμού.

Το Μουσείο χτίστηκε αρχές της δεκαετίας του ’70 και εγκαινιάστηκε με τη Μεταπολίτευση. Το 1998 σταθμός ήταν οι επεμβάσεις που έλαβαν χώρο από την τότε Εφορεία Αρχαιοτήτων κυρίως στο  θέμα της στατικότητας. Έτσι το 1999 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επανάκτισης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ