Με μία σειρά δράσεων που συνδυάζουν τη σύγχρονη τέχνη, τη μουσική, την παράδοση και τη συμμετοχική δημιουργία, συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα της DEO, στο πλαίσιο της έκθεσης «ΓΡΑΜΜΑ Σ' ΕΝΑΝ ΙΣΧΝΟ ΠΑΤΕΡΑ», στη Βολισσό. Ξεχωρίζει η πολυμεσική περφόρμανς «Μουσική για Αργαλειό» της Φοίβης Βλάσση, ενώ το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να συμμετάσχει σε εργαστήρια υφαντικής και να παρακολουθήσει δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση.
Η «Μουσική για Αργαλειό» έρχεται στη Χίο
Την Παρασκευή 7 Αυγούστου, από τις 20:30 έως τις 21:30, στο Σχολείο Βολισσού, η υφάντρα και μουσικός Φοίβη Βλάσση, η οποία ταξιδεύει από τη Νέα Ορλεάνη στη Χίο για μία και μοναδική εμφάνιση, παρουσιάζει την πολυμεσική περφόρμανς «Μουσική για Αργαλειό».
Η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί τον αργαλειό όχι μόνο ως εργαλείο ύφανσης αλλά και ως μουσικό όργανο, δημιουργώντας μία ζωντανή εμπειρία όπου η υφαντική μετατρέπεται σε μία συλλογική και συμμετοχική διαδικασία. Η παράσταση συνδυάζει αφηγηματικούς μονολόγους, ηλεκτρονικές λούπες, παραδοσιακά τραγούδια και ζωντανή προβολή της διαδικασίας ύφανσης.
Ειδικά για την εμφάνισή της στη Χίο, η Φοίβη Βλάσση διασκευάζει το τοπικό τραγούδι «Στην Αγιά Μαρκέλλα», ενώ επί σκηνής θα τη συνοδεύσει η τελειόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Χίου Μαρκέλλα Παντελούκα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο ρυθμικό ντουέτο.
Με την ολοκλήρωση της περφόρμανς θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο υφαντό έργο, το οποίο θα εκτίθεται έως τη λήξη της έκθεσης, στις 30 Αυγούστου. Στη συνέχεια θα παραδοθεί στον νέο του ιδιοκτήτη, καθώς θα διατεθεί προς πώληση, με την καλλιτέχνιδα να δωρίζει το 50% των εσόδων στη DEO, στηρίζοντας τις μελλοντικές δράσεις του οργανισμού.
Εργαστήρια υφαντικής για παιδιά και γονείς
Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει ακόμη δύο εργαστήρια υφαντικής για παιδιά και γονείς, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 και το Σάββατο 8 Αυγούστου, από τις 19:00 έως τις 21:00.
Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Γυναικείο Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» και την υφάντρα Κυριακή Χατζαντωνάκη. Με αφορμή τη θεματική της έκθεσης και τα υφαντά έργα του Άρντα Ασένα, κάθε παιδί δημιουργεί το δικό του έργο μαζί με τον πατέρα ή άλλον συνοδό, γνωρίζοντας την παραδοσιακή υφαντική μέσα από τη συνεργασία και το παιχνίδι.
Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, ενώ τα έργα παραμένουν στους συμμετέχοντες. Η συμμετοχή γίνεται αποκλειστικά με κράτηση θέσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις
Παράλληλα, συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «ΓΡΑΜΜΑ Σ' ΕΝΑΝ ΙΣΧΝΟ ΠΑΤΕΡΑ», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 12:00, με σημείο συνάντησης την κεντρική πύλη του Σχολείου Βολισσού.
Οι ξεναγήσεις διαρκούν περίπου 45 λεπτά, πραγματοποιούνται στα ελληνικά, ενώ υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στα αγγλικά ή στα γαλλικά κατόπιν συνεννόησης. Για τη συμμετοχή δεν απαιτείται κράτηση.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Αυγούστου, καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00, ενώ όλες οι δράσεις της DEO πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.