1.10.2020 20:54

Ο Καμίνης εκθέτει την εσωτερική διαμάχη Μηταράκη - Σταϊκούρα για το προσφυγικό

Τα βέλη του κατά της κυβέρνησης έστρεψε για ακόμη μια φορά ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, με φόντο τη δημόσια διαφωνία του Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τον Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη σχετικά με την επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες. 

 

«Πώς είναι δυνατόν να ζητάμε την αλληλεγγύη από τους ευρωπαίους εταίρους μας όταν δεν είμαστε ικανοί να τη διασφαλίσουμε, εμείς οι ίδιοι, μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης;» ρώτησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γ. Κουμουτσάκο ο Γιώργος Καμίνης. 

Κάλεσε δε εκ νέου την κυβέρνηση να συνεργαστεί με την ΚΕΔΕ και τις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία ενός σοβαρού σχεδιασμού για την κατανομή των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, αλλιώς, πρόσθεσε, ότι δεν θα αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Η συζήτηση διεξήχθη κατά τη διάρκεια έκτακτης κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με σκοπό την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας γύρω από την πρόταση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.

Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Καμίνη

Για την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είπε ότι δεν εφαρμόστηκε καθώς υπήρξε πλημμελής τήρησή της από την πλευρά της Τουρκίας και πως τίποτα δεν πρέπει να εμποδίσει τη χώρα μας να διεκδικήσει αναθεώρηση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Αναρωτήθηκε εάν η χώρα μας ήδη εφαρμόζει το μοντέλο pre-screen και εάν θα είναι υποχρεωτική η ανάληψη ευθύνης επιστροφής όσων απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου και πώς σκοπεύει να χειριστεί καταστάσεις μεταναστευτικού στρες σαν αυτήν που βίωσε η χώρα μας το β’ εξάμηνο του 2019.

Για τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο κ. Καμίνης  εξέφρασε έντονη αμφιβολία σχετικά με τη μελλοντική κατάργηση του λόγω του νέου Συμφώνου. Επεσήμανε ότι, παρότι  η πρόταση της Κομισιόν υποβαθμίζει τη σημασία του βασικού κριτηρίου του Δουβλίνου (η πρώτη χώρα εισόδου καθίσταται υπεύθυνη για την εξέταση της αίτησης ασύλου) στην πράξη οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται από χώρες όπως η Ελλάδα. 

Κάλεσε τον κ. Κουμουτσάκο να μην χρησιμοποιεί ως επιχείρημα στη βάση των διαπραγματεύσεων ότι οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ διαφωνούν με την πρόταση της Κομισιόν, καθώς όπως είπε, οι χώρες αυτές είναι οπαδοί του απόλυτου «όχι», ενώ ζήτησε να εξετάσει η κυβέρνηση προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τα συγκεκριμένα κράτη.

Τέλος, ο κ. Καμίνης ζήτησε να μάθει από τον κ. Κουμουτσάκο εάν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας ή εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν και με την ανάληψη της προεδρίας από την Πορτογαλία κι αν θεωρεί ευνοϊκότερη συγκυρία για τη διαπραγμάτευση την επερχόμενη Πορτογαλική Προεδρία.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ