9.2.2022 14:21

Γιώργος Καμίνης - Ερώτηση στη Βουλή για τις δυσκολίες μετακίνησης Χιωτών κατοίκων Σμύρνης από και προς την Τουρκία

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Εξωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για τα προβλήματα και τους περιορισμούς  που -λόγω της πανδημίας- αντιμετωπίζουν οι πολίτες χιακής καταγωγής οι οποίοι διαβιούν στην Τουρκία ως προς τις μετακινήσεις τους προς το νησί της Χίου κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του Χιώτης κάτοικος Σμύρνης Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, οι Χιώτες έρχονται αντιμέτωποι με μια απίστευτη ταλαιπωρία και ένα δυσβάσταχτο κόστος καθώς αντί για ένα ταξίδι με ένα τουριστικό πλοιάριο διάρκειας λίγων λεπτών είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν επί ώρες, μέσω Κωνσταντινούπολης και Αθήνας προκειμένου να φθάσουν στον προορισμό τους, με μεγαλύτερο τον κίνδυνο νόσησης.

Ολόκληρη η Ερώτηση

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

  1. Υποδομών και Μεταφορών 

  2. Υγείας

  3. Εξωτερικών 

  4. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 

  5. Προστασίας του Πολίτη 

  6. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 

 

Θέμα: “ Προβλήματα μετακίνησης Ελλήνων πολιτών, Χιωτών στην καταγωγή, κατοίκων Σμύρνης Τουρκίας”

Κύριοι Υπουργοί, 

Πριν από λίγες ημέρες έλαβα επιστολή από  Έλληνα πολίτη, Χιώτη στην καταγωγή, που ζει και εργάζεται μόνιμα στη Σμύρνη Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Όπως μου αναφέρει, το τελευταίο ταξίδι στη Χίο, του ιδίου, της συζύγου του και των δύο παιδιών τους, διήρκησε 3 μέρες και κόστισε 2.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου από Σμύρνη και αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης έφτασαν στην Αθήνα. Στις 24 Ιανουαρίου θα πετούσαν για Χίο, αλλά λόγω της χιονόπτωσης στην Αθήνα η πτήση τους τελικά πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου. Έτσι, η μετάβαση στη Χίο, που κανονικά θα διαρκούσε μόλις 40 λεπτά και 80 ευρώ μέσω θαλάσσης, καθώς η συγκεκριμένη οικογένεια διαμένει στο Τσεσμέ της Τουρκίας, απέναντι δηλαδή από την Χίο, διήρκεσε τρεις ημέρες, με πολλαπλάσιο κόστος, υποβάλλοντας συγχρόνως την οικογένεια σε πρωτόγνωρη ταλαιπωρία και έκθεση στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό λόγω της χρήσης τόσων μεταφορικών μέσων, αεροδρομίων κ.λπ..

‘Ολη αυτή η ταλαιπωρία οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στο πλαίσιο ανάσχεσης της επιδημίας. 

Ειδικότερα, τον Μάρτιο 2020, διεκόπησαν όλες οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Τουρκία και έκλεισαν όλες οι πύλες εισόδου, με εξαίρεση τους Κήπους ‘Εβρου, που αποτελεί τη μοναδική χερσαία είσοδο στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Τον Μάρτιο 2021 επαναλήφθηκαν οι αεροπορικές συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ τον Αύγουστο του ιδίου έτους άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδας για τους Τούρκους πολίτες και επετράπησαν τα ταξίδια από Τουρκία προς τα Ελληνικά νησιά και λιμάνια με ιδιωτικά σκάφη. Την ίδια στιγμή, ενώ υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Τσεσμέ της Τουρκίας για τη μεταφορά φορτηγών αυτοκινήτων που φέρουν εμπορεύματα, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις για επιβάτες!

Συνέπεια όλων αυτών των περιορισμών, που παραμένουν ακόμη σε ισχύ, είναι η εξής παράλογη κατάσταση:  ‘Έλληνες πολίτες που κατοικούν στα δυτικά παράλια της Τουρκίας (π.χ. Σμύρνη) και επιθυμούν να ταξιδέψουν σε νησί του Βορείου Αιγαίου και τόπο καταγωγής τους (π.χ. στη Χίο) να υποχρεώνονται να μεταβούν, οδικώς ή αεροπορικώς στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, και από εκεί με πλοίο ή αεροπλάνο να κατευθύνονται στον τελικό προορισμό τους, μολονότι αυτός απέχει μόλις μια ανάσα από τον τόπο κατοικίας τους στην Τουρκία.

Παράθυρο αλλαγής στο παραπάνω καθεστώς άνοιξε η από 5-2-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), το άρθρο 3 της οποίας επιτρέπει την πραγματοποίηση δρομολογίων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με επαγγελματικά τουριστικά πλοία μέχρι 49 ατόμων. Σύμφωνα όμως με αναφορές ενδιαφερομένων, τα πλοία που εκτελούσαν δρομολόγια στη συγκεκριμένη διαδρομή στην προ πανδημίας εποχή ήταν μεγαλύτερης χωρητικότητας σε άτομα και πιθανότατα δεν θα υπάρξει πλοίο που θα εξυπηρετεί τις εν λόγω ανάγκες και τα συγκεκριμένα δρομολόγια. 

Δεδομένου ότι οι επιλογές μετακίνησης, που επιτρέπει στους εν λόγω συμπολίτες μας σήμερα η Ελληνική Πολιτεία, απαιτούν τεράστιο κόστος, πολυήμερη ταλαιπωρία και μεγάλη έκθεση στον κίνδυνο της επιδημίας

Δεδομένου ότι οι εν λόγω περιορισμοί, που φαντάζουν πλέον σήμερα εντελώς ανορθολογικοί, τιμωρούν ουσιαστικά τους ‘Ελληνες πολίτες, ενώ προκαλούν και άνιση μεταχείριση ανάμεσα στους έχοντες και μη ιδιωτικά σκάφη 

Ερωτώνται οι Υπουργοί

  1. Τελούν σε γνώση των παραπάνω προβλημάτων και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν;

  2. Πότε θα καταργηθούν πλήρως οι περιορισμοί μεταφοράς επιβατών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά και αντιστρόφως και θα επανέλθει το προ κορονοϊου καθεστώς;

  3. Με τους περιορισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 3 της από 5-2-22 ΚΥΑ γνωρίζει η πολιτεία αν θα εκτελούνται δρομολόγια επιβατικών σκαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ