5.5.2022 20:02

Φλαμίνγκος στον υδροβιότοπο του Μαλαγκιώτη

Το πρωί της Πέμπτης 5 Μαΐου 2022 καθώς ασκούμουν τρέχοντας στην παραλία των Μαγεμένων Βολισσού, η φύση και ο υδροβιότοπος του Μαλαγκιώτη μου έκαναν ένα απίστευτο και απρόσμενο δώρο:

Ένα κοπάδι υπέροχα φλαμίνγκο, περίπου 20 με 25 πουλιά σηκώθηκαν από τα νερά και τα βότσαλα του υδροβιότοπου, φτερούγισαν στην ακροθαλασσιά παράλληλα με μένα που έτρεχα εκστασιασμένος από τον ροζ ιπτάμενο σχηματισμό τους, τους μακριούς λαιμούς τους, την μαύρη μπορντούρα κάτω από τα φτερά τους και κάνοντας μια ανοιχτή στροφή όλα μαζί κατευθύνθηκαν προς το βάθος του πελάγους. 

Δεν είχα μαζί μου τηλέφωνο ούτε φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσω το θέαμα αλλά η υπέροχη εμπειρία γράφτηκε ανεξίτηλα μέσα μου ως εικόνα, στα μάτια μου και στην ψυχή μου.

Έτρεξα πίσω στο σπίτι και πήρα το κινητό αλλά όσο και αν τα περίμενα τα πουλιά, δεν με ξαναπλησίασαν, έμειναν στα ανοιχτά κ φτερούγιζαν πάνω από τη θάλασσα, κάνοντας μεγάλους κύκλους, από το ύψος των Λιμιών μέχρι τον υδροβιότοπο του Μαλαγκιώτη. Τράβηξα κάποιες μακρινές φωτογραφίες, ίσα ίσα για την μαρτυρία της ύπαρξής τους.

Θυμήθηκα αμέσως τον μακαρίτη Γιώργη Αναστασάκη, παλιό ναυτικό από τον Κάμπο, που του είχα κάνει συνέντευξη και έγραψα τα λόγια του στο βιβλίο με τίτλο "Η πρώτη φλέβα". Πρώτο του μπάρκο, αρχές δεκαετίας του 60 πιάνανε λιμάνι στο Περού, είχε ανέβει ο πιλότος στο βαπόρι και καθώς είχανε πάρει την τελική πορεία για το λιμάνι, λέει ο πιλότος στον καπετάνιο, κάνε κρατεί τις μηχανές να περάσουνε τα πουλιά. Και κάναμε κράτει το βαπόρι και αρχίσανε να περνούνε από μπροστά μας τα θαλασσοπούλια, εκατομμύρια πουλιά, δέκα λεφτά περνούσανε, τέτοιο θέαμα δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου, μου έλεγε ο μακαρίτης.

Τέτοιο θέαμα σαν το σημερινό δεν είχα ξαναδεί ποτέ κι εγώ στη ζωή μου και νιώθω πολύ τυχερός που βρέθηκα στον υδροβιότοπο του Μαλαγκιώτη σήμερα το πρωί. 

Κι αν στο Περού αρχές δεκαετίας του 60 δίνανε τα βαπόρια με νόμο προτεραιότητα στα πουλιά, στον Μαλαγκιώτη Βολισσού, το 2022 ακόμη παλεύουμε για τα αυτονόητα. Να μην περνάνε κάποιοι με τα τρακτέρ και τα 4Χ4 μέσα από τον υδροβιότοπο και την παραλία. 

Η κατάσταση στον υδροβιότοπο Μαλαγκιώτη είναι τραγική και ντροπιαστική για πολιτισμένη κοινωνία. Οι ροδιές στα βότσαλα και σε όλη την παραλία είναι συνεχώς εμφανείς και οι πινακίδες που έβαλε προς ενημέρωση για τον υδροβιότοπο η Περιφέρεια βανδαλισμένες, πυροβολημένες και η μία κομμένη με αλυσοπρίονο κείτεται στην άμμο.

Προσωπικά για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση στην Περιφέρεια, στην Εισαγγελία, στην Αστυνομία, στον Δήμο Χίου, στην Κοινότητα Βολισσού, στον Σύλλογο Ξενοδόχων Χίου, σε κάθε φορέα του νησιού που ασχολείται με το περιβάλλον, με τον τουρισμό, με τα ζώα, με την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας αλλά και σε κάθε κάτοικο και επισκέπτη της περιοχής και του υδροβιότοπου. Παρακαλώ προστατέψτε επιτέλους και διαφυλάξετε τον υδροβιότοπο του Μαλαγκιώτη. Είναι ένα σπουδαίο δώρο της φύσης για όλους μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ