24.9.2013 17:53

Υποκλίθηκαν στα ανύπαρκτα πετροδολάρα αγνοώντας τα νησιά

Μια εβδομάδα έχει περάσει από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «π» για την απόφαση της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ντουμπάι για την διοργάνωση της EXPO 2020, αντί της Σμύρνης και ο αθηναϊκός τύπος έχει καταπιαστεί πιεστικά με το ζήτημα.

Με πρωτοσέλιδο τίττλο «Η ελληνική ψήφος στο Ντουμπάι απειλεί τον τουρισμό από Τουρκία», η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φέρνει το θέμα στην επικαιρότητα εστιάζοντας στην ανησυχία που έχει προκληθεί στους επαγγελματίες του Βορείου Αιγαίου η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας αρκετά από τα στοιχεία που παρέθεσε και ο «π».  

«Τη σχετική επίσημη ενημέρωση για την υποστήριξη του Ντουμπάι και όχι του προορισμού της γειτονικής χώρας στη «μάχη» για τη διεκδίκηση της EXPO 2020 έλαβαν, επισήμως, οι τουρκικές τοπικές αρχές από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Θεόδωρο Τσακίρη. Και η αντίδραση από την Τουρκία ήταν άμεση. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης και επικεφαλής διεκδίκησης της διοργάνωσης κ. Εκρέμ Ντεμιτράς -που έχει υποστηρίξει στο παρελθόν δράσεις ελληνοτουρκικής προσέγγισης στον τουρισμό- ακύρωσε το ελληνοτουρκικό τουριστικό Φόρουμ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη τον Οκτώβριο. Παράλληλα, συνέστησε στα ταξιδιωτικά γραφεία της περιοχής να ανακόψουν τον ρυθμό πώλησης ταξιδιωτικών πακέτων προς τα ελληνικά νησιά», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, παραθέτοντας παράλληλα στοιχεία από την αθρόα προσέλευση Τούρκων επισκεπτών που αγγίζουν τους 700.000 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την υποστήριξη του Ντουμπάι από την Ελλάδα ελήφθη σε κυβερνητικό επίπεδο κατόπιν κοινής εισήγησης των υπουργείων Ανάπτυξης και Εξωτερικών. Ο βασικός λόγος που προβάλλει η ελληνική πλευρά γι’ αυτή την απόφαση είναι το γεγονός ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία για την επιλογή της υποψήφιας πόλης διοργάνωσης της ΕΧPO 2015 υποστηρίχθηκε η Σμύρνη και όχι το Μιλάνο που κέρδισε τελικά στη σχετική ψηφοφορία. Στο παρασκήνιο, όμως, συζητείται ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης για την προσέλκυση αραβικών επενδύσεων», καταλήγει χαρακτηριστικά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ