25.9.2013 17:58

Ξαναγεννιόνται από τις στάχτες τους

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΟΚΤΩ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ.

Το αρχαίο ρητό ουδέν κακόν αμιγές καλού,  βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του στην περίπτωση των περιπατητικών διαδρομών που έκαψε αλλά και  “καθάρισε” η φωτιά του Αυγούστου του 2012  στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων, δίνοντας την δυνατότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου να τις εντοπίσει ευκολότερα, ολοκληρωμένα, να τις επισκευάσει και να τις αναδείξει. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων κατάφερε να τροποποιήσει το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013 και να εντάξει σ’ αυτό ένα νέο υποέργο που στοχεύει στην ανάπλαση και ανάδειξη τους, με τίτλο ‘‘Συμπληρωματικές εργασίες για την  αποκατάσταση περιπατητικών διαδρομών μετά την πυρκαγιά της 18-8-2012 στη Χίο’’, δίνοντας προτεραιότητα στα μονοπάτια των καμένων περιοχών των μαστιχοχωρίων

Φυσικά υλικά

Στην εισήγηση της η  Δασοπόνος Αντωνία Αγά, τονίζει ότι οι εργασίες γίνονται κυρίως χειρωνακτικά  με ήπιες επεμβάσεις, με τη χρήση των φυσικών υλικών της κάθε περιοχής, πέτρα και ξύλο για να ενσωματώνονται αρμονικά και να εντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον. Οι κυριότερες εργασίες είναι καθαρισμός βλάστησης, βελτίωση βατότητας, αποκατάσταση καταστραμμένων ξερολιθιών, κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, επισκευή και βελτίωση ξυλοκατασκευών.

Συνεργασία με την αρχαιολογία

«Με το έργο αυτό θα αντιμετωπιστούν  προβλήματα που προέκυψαν στα μονοπάτια Αρμόλια - Κάστρο Απολίχνων, Άγιοι Πατέρες - Νέα Μονή και Φα - Λιθί. Ειδικά για το ιδιαίτερης ομορφιάς πέτρινο μονοπάτι από τη Φα προς το Λιθί συνεργαστήκαμε με την 3η Εφορία Βυζαντινων Αρχαιοτήτων.

Μετά τον καθαρισμό από καμένους κορμούς, κλαδιά, την αποκατάσταση των ξερολιθιών και της  σήμανσης, θα ακολουθήσει κατά μήκος των μονοπατιών φύτευση με τα είδη της περιοχής. Στα Αρμόλια θα φυτευτεί τραχεία πεύκη και στη Νέα Μονή κυπαρίσσια. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 2,5 μήνες».

Το σύνολο των διαδρομών

Στο έργο έχουν ενταχθεί συνολικά οι παρακάτω διαδρομές:

Άγιοι Πατέρες- Νέα Μονή (1.068 m)

Μεστά- Ολύμποι (2.046 m)

Φαράγγι Καμπιών (2.679 m)

Αρμόλια- Κάστρο Απολίχνων (1.073 m)

Καρδάμυλα- Κάστρο Γριάς (1.197 m)

Άγιος Γιάννης- Άγιο Γάλας (2.400 m)

Νερόμυλοι Βολισσού- Κοιλάδα Μαλαγκιώτη-Βολισσός  (8.500 m)

Φα-Λιθί 4.100m

 

Η περιπατητική διαδρομή Βολισσός - κοιλάδα Μαλαγκιώτη έχει γίνει κυκλική με μήκος 8,5χλμ περίπου. Στην ενδιαφέρουσα περιήγηση οι περιπατητές θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν εκκλησίες των περασμένων αιώνων, τους ιστορικούς νερόμυλους του Μαλαγκιώτη, παλιά αλώνια, πηγάδια και άλλες παραδοσιακές κατασκευές.

Προστασία

Η δασοπόνος τονίζει ιδιαίτερα ότι τα μονοπάτια χρειάζονται τη συνεχή παρουσία μας για καθαρισμό, συντήρηση για να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και για τους Χιώτες και για τους επισκέπτες που τα περπατάνε

«Αυτοί που περπατούν και απολαμβάνουν τη φύση είναι αυτοί που αναγνωρίζουν την αξία της για  καλύτερη ποιότητα ζωής και θα είναι αυτοί που θα την προστατεύσουν σεβόμενοι  την πλούσια πανίδα και τη χλωρίδα που διαθέτει η Χίος. Παρακαλούμε τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται οι περιπατητικές διαδρομές να τις σεβαστούν ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους από διανοίξεις δρόμων, τσιμεντοστρώσεων, σκουπίδια και μπάζα για να μην χάσουμε εμείς και τα παιδιά μας αυτά που έχουν διατηρηθεί για τόσα πολλά χρόνια».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ