21.10.2025 10:41

Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στη Χίο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τον απαιτούμενο εθνικό σεβασμό, θα τιμηθεί και φέτος στη Χίο η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου, την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και τη 96 ΑΔΤΕ, προγραμματίζει διήμερες εκδηλώσεις στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2025, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και τη διατήρηση του πατριωτικού φρονήματος.

Ομιλίες στα σχολεία και καταθέσεις στεφάνων την παραμονή

Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, το πρωί θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, με αναφορά στη σημασία της επετείου, ενώ θα γίνει και σημαιοστολισμός των σχολικών μονάδων.

Στις 12:00 το μεσημέρι, θα τελεστεί προσκύνημα στο Ηρώο των Πεσόντων, με κατάθεση στεφάνων από μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών και βαθμοφόρων. Παράλληλα, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί έπαρση της Μεγάλης Σημαίας από άγημα σπουδαστών της ΑΕΝ Χίου στο νότιο λιμενοβραχίονα, με συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος.

Δοξολογία, παρέλαση και στρατιωτικές τιμές την 28η Οκτωβρίου

Οι εορτασμοί κορυφώνονται την Τρίτη 28 Οκτωβρίου, με τις καμπάνες των εκκλησιών να ηχούν χαρμόσυνα από τις 7:00 το πρωί. Θα ακολουθήσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, ενώ μπάντες προσκόπων θα παιανίζουν στους δρόμους της πόλης.

Στις 08:00, θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Βουνακίου από τη 96 ΑΔΤΕ, ενώ στις 10:00, θα τελεστεί δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης, μουσικός-θεολόγος του 3ου Γυμνασίου Χίου.

Αμέσως μετά, στις 10:30, θα ακολουθήσει Αρχιερατικό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Η μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:05, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, Παλαιών Πολεμιστών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, μαθητών, σπουδαστών της ΑΕΝ και των ΤΕΕΝΣ Χίου, οδηγών και προσκόπων, καθώς και τμημάτων του Στρατού και της στρατιωτικής μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

Θα ακολουθήσει κέρασμα στο Δημαρχείο.

Λήξη με υποστολή σημαίας και φωταγωγήσεις

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει στις 16:30, με την υποστολή της Μεγάλης Σημαίας στο νότιο λιμενοβραχίονα, παρουσία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και σπουδαστών της ΑΕΝ.

Παράλληλες εκδηλώσεις σε όλο το νησί

Η φωταγώγηση των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των τραπεζών, των πλοίων και των κεντρικών σημείων της πόλης θα ξεκινήσει από τις βραδινές ώρες της 27ης Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και το βράδυ της 28ης, μέχρι τις 23:00, με τη φροντίδα του Δήμου Χίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Παράλληλα, σημαιοστολισμός θα πραγματοποιηθεί σε κρατικές υπηρεσίες, δημοτικά κτίρια και οικίες από τις 26 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ