4.10.2013 9:12

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για τα ζώα

Παρασκευή 4 Οκτώβρη. Παγκόσμια Hμέρα Ζώων. Δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα προβληματισμού και κινητοποίησης. Και αυτό γιατί δε νοείται σε μια πολιτισμένη (;) χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, κάθε μέρα να υπάρχει έστω και μία είδηση σχετική με βασανισμό ή δηλητηρίαση ζώου.
 
«Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης», αναφέρεται στο Άρθρο 1 της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων.
 
Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για την κακοποίηση των ζώων. Δε χρειάζεται να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, καθώς καθημερινά υπάρχουν κρούσματα σε κάθε γωνιά της χώρας. Όμως, μιας και είναι ημέρα αφιερωμένη στα ζώα, ας πούμε κάτι διαφορετικό, κάτι που ίσως τα βοηθήσει. Γιατί μόνο με λόγια και ευχές δεν λύνεται κανένα πρόβλημα...
 
Υιοθετήστε ένα αδέσποτο: Κάθε φορά που βλέπεται τυχαία στο δρόμο ένα αδέσποτο και εκφράζεται τη χαρά σας, αυτό σας κουνάει την ουρά και σας κοιτά με αγάπη στα μάτια. Όμως μετά φεύγετε, όπως όλοι όσοι σταμάτησαν για πέντε δευτερόλεπτα να το χαϊδέψουν ή ίσως και να το ταΐσουν. Όμως με τα χάδια ή με την ευκαιριακή τροφή ένα σκυλάκι δε σώζεται. Οι φιλοζωικές κάνουν ό,τι μπορούν αλλά το πρόβλημα παραμένει άλυτο και ειδικά όσο υπάρχουν άνθρωποι που παρατάνε το κατοικίδιό τους είτε γιατί μεγάλωσε, είτε γιατί δεν τους άρεσε πια. Υιοθετήστε κι εσείς ένα αδέσποτο ζωάκι από τις φιλοζωικές και σώστε ένα πλάσμα.
 
Ενισχύστε τις φιλοζωικές: WWF, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΜΟΜ είναι μόνο τρεις από τις πάρα πολλές φιλοζωικές οργανώσεις που στηρίζουν έμπρακτα τα ζώα. Σήμερα είναι η πιο κατάλληλη μέρα για να γίνει κανείς μέλος τους (αν δεν είναι ήδη).
 
Μην κλείνεις το στόμα: Κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να κακομεταχειρίζεται ένα ζώο πες το! Διαδοσέ το! Τα μέσα είναι πλέον πολλά. Από τα κλασσικά (εφημερίδα, ραδιόφωνο και τηλεόραση) μέχρι και το Ίντερνετ, το οποίο μέσω ενημερωτικών sites και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί ένα πολύ δυνατό «όπλο».
 
Φιλόξενη πόλη: Εάν δε μπορείς να έχεις κατοικίδιο στον χώρο που μένεις (ενώ θέλεις) τότε δε σημαίνει πως δε μπορείς να βοηθήσεις τα ζώα της πόλης σου. Κάνε το σπίτι σου φιλόξενο για όλα τα ζωάκια. Βάλε ένα μπολάκι με νερό στον κήπο του σπιτιού σου, φτιάξε ένα αυτοσχέδιο σπιτάκι για κάποιο αδέσποτο ή πρόσθεσε μια λεκάνη για τα πουλιά-«επισκέπτες» του μπαλκονιού σου.
 
Χορτοφάγος: Πέρα από το ότι θα κάνει καλό στην υγεία σου, θα βοηθήσει έστω και λίγο στην αθρόα εκμετάλλευση των ζώων. Για λίγς ημέρες ας σταματήσουμε να καταναλώνουμε ζωικά  προϊόντα. Τσέκαρε τι πιάτα περιλαμβάνει η λεγόμενη «χορτοφαγική δίαιτα».
 
Ευαισθητοποίηση: Επισκέψου τις σελίδες zoosos.gr ή adespoto.gr και δες τι κάνουν οι «άνθρωποι» στα ζώα σχεδόν κάθε μέρα. Εάν δεν έχεις γερό στομάχι, καλύτερα μη δεις όλα τα θέματα... Προώθησε τις σελίδες σε φίλους σου, όχι και τόσο ευαισθητοποιημένους.
 
Όλα τα προηγούμενα και όσα έχουν παραλειφθεί πρέπει να εφαρμόζονται κάθε μέρα και όχι μόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα. Ας κάνουμε την κάθε μέρα γιορτή για τα ζώα. Στο χέρι μας είναι...

 

Άρης Ανδριανόπουλος/ Πρώτο Θέμα

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ