21.1.2013 12:18

Συγκρατημένη αισιοδοξία

ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ 13 ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Την αισιοδοξία του ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα αναστολής της  εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής εφεδρείας για τους  13 υπό απόλυση δημοτικούς  υπαλλήλους και ότι στο διάστημα που μεσολαβεί έως την έκδοση της απόφασης θα παραμείνουν στις θέσεις του αμειβόμενοι κανονικά, δηλώνει στον «π» ο δικηγόρος Ξ. Πιπίδης,  εκφράζοντας και την πεποίθηση της Λευκής Κιοσσέ, που χειρίστηκε τα δύο από τα τρία δικόγραφα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο νομικών το κλίμα στην εκδίκαση ήταν θετικό και έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι το αίτημα τους θα γίνει δεκτό.

Όπως δηλώνει στον «π» ο Ξ. Πιπίδης, εκφράζοντας και τις θέσεις της κ Κιοσσέ η οποία χειρίστηκε τα δύο από τα τρία δικόγραφα , πιστεύει ότι με επίκεντρο τη συνταγματικότητα του νόμου περί διαθεσιμότητας και κινητικότητας των υπαλλήλων του δημοσίου, κατάφεραν να εκθέσουν αναλυτικά, σωστά και πειστικά  τα  επιχειρήματα τους.

«Θεωρώ ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου, αφού  ήταν επαρκώς στοιχειοθετημένα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, για την έκβαση της δίκης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δικαστές προκειμένου να προχωρήσουν σε απόφαση εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει νομολογία για το συγκεκριμένο αντικείμενο, βασίζονται κυρίως στα επιχειρήματα και σε αποφάσεις παρόμοιων υποθέσεων. Στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων συνήθως δεν ισχύει αυτό που ονομάζει κανείς δεδικασμένο.

Κάθε δικαστής μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει διαφορετικά. Όπως και να έχει πάντως αν υπάρχουν αποφάσεις θετικές ή αρνητικές επί του ίδιου αντικειμένου, είναι δυνατόν να ληφθούν υπόψη ως παράδειγμα από το δικαστή, χωρίς, όμως, απαραίτητα να καθορίσουν την κρίση του».

Με αυτό το σκεπτικό  μπορεί η απόφαση για τη Χίο να είναι διαφορετική από αυτή για την περίπτωση της Μυτιλήνης ή της Αθήνας. Οι δύο νομικοί εκτιμούν ότι «η απόφαση θα κοινοποιηθεί  σε δύο με τρείς εβδομάδες περίπου, μέχρι τότε θα ισχύουν κανονικά τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και οι εργαζόμενοι θα παραμένουν στη θέση τους και θα αμείβονται κανονικά».


Μαζικές προσφυγές

«Τα ασφαλιστικά μέτρα και οι πιθανές  θετικές αποφάσεις θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους υπαλλήλους,  αν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δεν τηρήσει την υπόσχεση του ότι δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε κενές θέσεις», διευκρινίζει αναφερόμενος στην κατάθεση  των μαζικών προσφυγών των εργαζομένων στη δικαιοσύνη για την παράμετρο της  διαθεσιμότητας.

«Αν δεν γίνουν μετακινήσεις και προχωρήσει η διαδικασία της απόλυσης, τότε οι εργαζόμενοι προστατεύονται από τις δικαστικές αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων. Αν, όμως, τηρηθούν οι δεσμεύσεις, τότε δεν έχουν κάποιο νόημα, άλλωστε οι προσφυγές γίνονται με τη λογική ότι η διαθεσιμότητα αποτελεί τον προθάλαμο της απόλυσης».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ