2.10.2013 10:03

Στη Βουλή οι αμοιβές της ΑΕΠΙ και των άλλων εταιριών πνευματικών δικαιωμάτων

- ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Άμεσα κινητοποιήθηκε ο βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «π» για τις εταιρίες πνευματικής ιδιοκτησίας και τα ποσά με τα οποία χρεώνουν καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια και πάσης φύσεως επιχειρήσεις που παίζουν ή ακούν μουσική.

Σύμφωνα με την Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας την οποία συνυπογράφουν ακόμη 26 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ., οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (εταιρίες πνευματικής ιδιοκτησίας) χρεώνουν με δυσβάσταχτα ποσά τις επιχειρήσεις και δεν συνυπολογίζουν σημαντικά κριτήρια (δυσπρόσιτες περιοχές), ενώ όπως αναφέρουν δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια για τον τρόπο κατάρτισης του εκάστοτε αμοιβολογίου. 

Σύμφωνα με το πλαίσιο της Ερώτησης υπογραμμίζονται τα παρακάτω:

- Τα αμοιβολόγια καταρτίζονται από τους αντίστοιχους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας) και σε περίπτωση διαφωνίας των χρηστών για το ύψος της αμοιβής, ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993 δίνει το δικαίωμα ασφαλιστικών μέτρων, αφού πρώτα καταβληθεί το οριζόμενο ποσό, και ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής σε διαιτησία, με διαιτητή που θα ορίσουν είτε από κοινού οι ΟΣΔ και οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των χρηστών ή ο Υπουργός Πολιτισμού. (άρθρο 56 παρ. 3 εδ. α΄-δ΄ ν. 2121/1993).

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, ούτε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ούτε ο αρμόδιος Υπουργός μπορούν να επέμβουν στον προσδιορισμό των αμοιβών για τη χρήση των έργων του ρεπερτορίου των ΟΣΔ που καθορίζεται αποκλειστικά από αυτούς.

Ο Νόμος ορίζει ότι, τόσο κατά την κατάστρωση όσο και κατά την εφαρμογή των αμοιβολογίων οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) οφείλουν να ενεργούν, χωρίς αυθαιρεσία και να μην προβαίνουν σε καταχρηστικές διακρίσεις, αφού τα αμοιβολόγια εναπόκεινται στην κρίση τους, ενώ υφίσταται και η δυνατότητα κατάρτισης –προαιρετικά- συμφωνιών μεταξύ ΟΣΔ και οργανώσεων αντιπροσωπευτικών των χρηστών, οι οποίες, ωστόσο σήμερα δεν υφίστανται, που να ρυθμίζουν την οφειλόμενη αμοιβή και άλλα σχετικά ζητήματα (άρθρο 56 παρ.3 εδ.στ και ζ ν. 2121/1993), με τον  προσδιορισμό των αμοιβών ελέγχεται μόνο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 δεν έχει γίνει καμία αναμόρφωση του αμοιβολογίου, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχουν άρδην αλλάξει τα τελευταία χρόνια».

 

Απαράδεκτες κυρώσεις

Αναφορά όμως γίνεται και για το θέμα της επιβολής κυρώσεων από τις εταιρίες σε όσους δεν συμμορφώνονται.

- «Σε ό,τι αφορά τις ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, δεν γίνεται διάκριση στις σχετικές παραβάσεις, έτσι, προβλέπεται το ίδιο εύρος ποινής για τον επαγγελματία, που στο κατάστημά του παίζει μουσική χωρίς άδεια της ΑΕΠΙ, με κάποιον που αντιγράφει και αναπαράγει cd ή dvd. Επίσης, συμβαίνει το εξής παράδοξο, ο ιδιοκτήτης ενός καφέ που δεν έχει άδεια λειτουργίας ή άδεια μουσικής μπορεί να τιμωρηθεί με κράτηση μέχρι τρεις μήνες (άρθρο 31 παρ. 3 Ν.3904/2010), ήτοι τιμωρείται για πταίσμα, αν όμως δεν έχει πληρώσει ΑΕΠΙ στο ίδιο κατάστημα, τιμωρείται με τουλάχιστον ένα χρόνο φυλακή (πλημμέλημα). Δηλαδή το δικαιικό σύστημα προσδίδει μεγαλύτερη απαξία στην μη πληρωμή της ΑΕΠΙ, απ’ ό,τι στην μη νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων.

 

Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό να απαντήσει:

1.      Ποιες είναι οι σαφείς αρμοδιότητες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας; Εξετάζετε το ενδεχόμενο, ο ΟΠΙ να αποκτήσει συγκεκριμένες ελεγκτικές, ρυθμιστικές και κυρωτικές αρμοδιότητες, σε σχέση και με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης;

2.      Υπάρχει σχεδιασμός για νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιήσει την υπάρχουσα νομοθεσία, ούτως ώστε η κατάρτιση των αμοιβολογίων να γίνεται κατόπιν συμφωνίας των ΟΣΔ και των εκπροσώπων των χρηστών (πχ ΓΣΒΕΕ), ενώ στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται, τότε να ακολουθεί υποχρεωτικά η διαδικασία της διαιτησίας;

3.      Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση δραστική μείωση του αμοιβολογίου σε κάθε κατηγορία, καθώς αυτή σήμερα είναι δυσβάσταχτη;

4.      Προτίθεστε να απαλλάξετε από οποιαδήποτε επιβάρυνση τα μικρά καφενεία των μικρών οικισμών ή των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, για την λειτουργία τηλεόρασης ή ραδιοφώνου;

5.      Σε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση, εξετάζετε το ενδεχόμενο της κατάργησης των ποινικών κυρώσεων για τις περιπτώσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την καθιέρωση του εξορθολογισμού του πλαισίου ποινών και συγκεκριμένα της αναλογικής διάκρισης των προβλεπόμενων ποινών κατά την τέλεση αδικημάτων προσβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας; 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ