16.1.2013 13:11

Στέλνετε στο απόσπασμα 80 Χιώτες επενδυτές

• ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΑΜΗΝ ΟΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Οι δικές τους επενδύσεις είναι οι μόνες που υλοποιούνται πάνω στο νησί τα δυο τελευταία χρόνια. Ένοιωσαν να τους ρουφά το αίμα το τραπεζικό σύστημα αρχικά, κι ήρθαν στη συνέχεια οι απρόβλεπτες φορολογικές επιβαρύνσεις να καταστήσουν αντιοικονομική την απόφαση επένδυσης τους στο χώρο των ΑΠΕ.

Με το ακόλουθο κείμενο οι Χιώτες επενδυτές σε φωτοβολταϊκές μονάδες επισημαίνουν ότι απέχουν πολύ τα κυβερνητικά λόγια ένθερμης υποστήριξης των επενδύσεων από την πράξη που οι ίδιοι βιώνουν.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Χίο με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χιώτες επενδυτές σε Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά αναρωτήθηκαν όλοι εάν αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί αρχηγοί τα προβλήματα βιωσιμότητας που απειλούν τις επενδύσεις του νησιού. Εάν οι βουλευτές της Χίου που εκπροσωπούν την κυβέρνηση ενδιαφέρονται καν. Είμαστε περίπου 80 Χιώτες επιχειρηματίες, με νέες επενδύσεις στην ενέργεια, οι οποίες διακηρύσσονταν  ότι πάνω τους θα στηριχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο. Το σήμα όμως που λαμβάνουμε από τις ενέργειες της κυβέρνησης είναι η έμμεση, με κομψό τρόπο, προσβολή  των συμβάσεων που υπογράψαμε βάσει του νόμου 4093/2012.

                Ο κ. πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε ότι «στόχος είναι η ανάπτυξη». Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η ρευστότητα». Δεσμεύσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που υπερισχύει ασταθής ενεργειακή και φορολογική πολιτική. Μαζί τους οι κ. Μουσουρούλης και Τριαντάφυλλος δίνουν θετική ψήφο στη νομοθεσία που κλείνει την πόρτα σε τέτοιες επενδύσεις. Όταν λοιπόν διατείνεστε «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω του νέου Αναπτυξιακού» σε ποιους ακριβώς απευθύνεστε; Επιθυμείτε να προσελκύσετε επενδύσεις, που; Στη Χίο τα τελευταία δύο χρόνια επενδύσεις γίνονται μόνο στις ΑΠΕ και αυτές δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας σε επιστημονικό και εργατικό προσωπικό. Ανοίχτε τα μάτια σας, γιατί τα σύνορα είναι ανοικτά αλλά μόνο με μορφή επενδύσεων για φυγή εκτός Ελλάδος.

                Πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε την εθνική οικονομία αλλά όχι με νόμο που φορολογεί τα φωτοβολταϊκά με 25-30% επί του κύκλου εργασιών. Επιπλέον αυτών των ανείσπρακτων εσόδων φορολογείτε, μέσω του φόρου εισοδήματος με 26 %, και άλλο ένα 20% στη διανομή των κερδών. Την ίδια στιγμή που μεθοδευμένα, λόγω του υψηλού ρίσκου, οι τράπεζες ορίζουν  υπέρογκους τόκους, με αποτέλεσμα να κερδίζουν αυτές και οι επενδυτές του κλάδου να αγωνίζονται να μη χάσουν τα πάντα. Αυτό είναι το μαθηματικό αποτέλεσμα της προηγούμενης υπόσχεσης. Στην πράξη κατεδαφίζετε έναν υγιές κλάδο, όπως κατεδάφισε η ασταθής φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.   

Ζητάμε άμεση συνάντηση με τους βουλευτές και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου  για την προάσπιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων και των επενδυτών σε Φ/Β μονάδες.

Να λάβετε θέση υπέρ της κατάργησης ή της μείωσης της έκτακτης εισφοράς ν.4093/2012. Να δεσμεύσετε 2-3% από τους τόκους που μας έχουν επιβάλλει οι τράπεζες, αν πραγματικά επιθυμείτε να ενισχυθεί το ταμείο του κράτους.

Να εξυγιανθεί ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ, καταγγέλλοντας τις στρεβλώσεις του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, το οποίο είναι αρνητικό για το ΑΕΠ της χώρας και παράλληλα δημιουργεί εκατοντάδες εκατομμύρια ζημιά στο λογαριασμό ΑΠΕ.

Να μην φορολογείται ο παραγωγός επί του τζίρου στο ποσό της έκτακτης εισφοράς που παρακρατείται.

                Ο σεβασμός στον επενδυτή αντανακλά το σεβασμό και την αξιοπιστία του κράτους και έτσι προσελκύονται νέες επενδύσεις, χωρίς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω υποσχέσεων. Βάση μιας βιώσιμης ανάπτυξης σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια είναι οι επενδύσεις σε Φ/Β, που αποτελούν παράλληλα σοβαρό μοχλό αύξησης της εξαγώγιμης ενέργειας. Αυτή, μαζί με τον άνεμο, τα υδροηλεκτρικά και τη γεωθερμία μπορούν να δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας, όπως δημιούργησαν στη Χίο. Αυτό το παραγωγικό μοντέλο έχει απαράβατο όρο το σεβασμό προς τους επενδυτές, που δεν εξάγουν κεφάλαια αλλά επενδύουν στον τόπο τους. Αλλιώς συνεχίσετε να αναζητάτε τα επενδυτικά σας όνειρα στο Κατάρ και τη Γερμανία, αφήνοντας όλους εμάς στην ησυχία μας.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ