14.1.2013 19:07

Στα ύψη η "μαύρη εργασία" στην Ελλάδα!

Το ποσοστό του 36% άγγιξε πέρυσι (2012) η αδήλωτη εργασία, ενώ σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό αυτό έφτασε το 44%. Παράλληλα, το 42% των ανασφάλιστων εργαζομένων ήταν αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Τα παραπάνω αναφέρονται στα στοιχεία των σχετικών ελέγχων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας, που πραγματοποίησαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σε όλη τη χώρα, τα κλιμάκια των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α), του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ ΕΤΑΜ).

Στο πόρισμα της Ε.ΥΠ.Ε.Α των ελεγκτών που έχει κοινοποιηθεί ήδη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την περίοδο από 01/01 έως 31/12/12 ελέχθησαν συνολικά 19.083 επιχειρήσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.038 επιχειρήσεις αν και απασχολούσαν προσωπικό δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (αναπόγραφες - ποσοστό 5,4%) ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας - ΟΑΕΔ).

Στους επιτόπιους ελέγχους καταχωρήθηκαν 60.796 εργαζόμενοι από τους οποίους 22.006 (ποσοστό 36%) ήταν ανασφάλιστοι (9.345 αλλοδαποί - 12.661 ημεδαποί).

Διαπιστώθηκαν 9.191 παραβάσεις σε βάρος αντίστοιχου αριθμού επιχειρήσεων και συντάχθηκαν πρόστιμα 11.882.500 ευρώ.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές οι έλεγχοι έγιναν από μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, (ΣΔΟΕ), επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), του υπουργείου Ανάπτυξης και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους από την Ε.ΥΠ.Ε.Α. σε ποσοστό 42% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής δικαιολογώντας τη δυσαναλογία μεταξύ αδειών εργασίας και αιτήσεων νομιμοποίησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα.

Στον απολογισμό του προηγούμενου έτους του 2011 της ίδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας έφθανε το 30% και των ανασφάλιστων αλλοδαπών στο 40%.

 

Ποιοι κλάδοι απασχόλησαν περισσότερους ανασφάλιστους εργαζομένους

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ε.ΥΠ.Ε.Α, οι κλάδοι που απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστου προσωπικού είναι οι τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, ο κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης, οι υπηρεσίες καθαριότητας και security, φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, εταιρίες υπεργολαβιών, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, ιδιωτικές σχολές - φροντιστήρια και οικοδομή όπου η εισφοροδιαφυγή παράλληλα με το συνεχή επιτόπιο έλεγχο απαιτεί και τη δημιουργία κατάλληλου νομικού πλαισίου.

 

Έλεγχοι κατά τη θερινή και την χειμερινή περίοδο

Κατά τη θερινή περίοδο, δηλαδή από 21/06/12 έως 30/09/12 τα κλιμάκια της Ε.ΥΠ.Ε.Α. μετακινήθηκαν προς όλους τους τουριστικούς προορισμούς και πραγματοποίησαν 3.487 ελέγχους, κυρίως σε εποχιακές επιχειρήσεις. Από τους 15.013 απασχολούμενους στις επιχειρήσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι 4.347 ήταν ανασφάλιστοι (ποσοστό 29%) και συντάχθηκαν συνολικά πρόστιμα 2.512.500 ευρώ.

Τη χειμερινή περίοδο έτους 2012 κλιμάκια της Ε.ΥΠ.Ε.Α ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετακινήθηκαν για ελέγχους εκτός Αθήνας, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης σε επιχειρήσεις σε όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Πραγματοποιήθηκαν 2.154 έλεγχοι, όπου σε σύνολο 6.812 απασχολούμενων διαπιστώθηκε ότι 3.002 ήταν ανασφάλιστοι (ποσοστό 44 %) και συντάχθηκαν συνολικά πρόστιμα 1.498.000 ευρώ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πριν 2 ημέρες

SUPER FALL OFFERS στα Entos