26.9.2013 16:27

Στα σκαριά δεύτερος κυνηγητικός σύλλογος;

ΟΙ ΠΕΡΔΙΚΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΠΟΥΜΠΑΡΗ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Ή ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΠΥΡΗΝΑ

Δεύτερο Κυνηγητικό Σύλλογο, ή «ομάδα» μέσα  στον υπάρχοντα ετοιμάζονται να κάνουν  πολλοί Χιώτες κυνηγοί που τα έχουν βάλει με τη διοίκηση του υπάρχοντος Συλλόγου, χωρίς να έχουν απόλυτο δίκιο. Δεν λέμε ότι έχουν άδικο, αλλά σίγουρα δεν ευθύνεται μόνο η διοίκηση για το ότι οι πέρδικες έχουν εξαφανιστεί φέτος όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι κυνηγοί. Την μεγαλύτερη καταστροφή προκαλούν οι λίγοι ασυνεπείς κυνηγοί, που έχουν κάνει την λαθροθηρία επάγγελμα, αλλά και αυτοί που θέλουν να  σκοτώνουν περισσότερες σε κάθε έξοδο, απλά και μόνο για να ικανοποιούν το πάθος τους.                                                                                     Σίγουρα μεγάλη ευθύνη φέρουν τα διοικητικά μέτρα που εφαρμόζονται όμως σημαντικό μερίδιο αναλογεί και σε εκείνους που σκοτώνουν περισσότερες από το όριο σε κάθε έξοδο, χρησιμοποιώντας ακόμη και παράνομα μέσα.

Άλλος ένας λόγος που οδήγησε στην εξολόθρευση των περδικών ήταν και  η απαγόρευση του κυνηγιού στις καμένες περιοχές των Μαστιχοχωρίων που οδήγησε στην φυσική εξόντωση τους από τους κυνηγούς που αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να κυνηγούν μόνο στη βόρεια Χίο.

Νέο κίνημα

Πέραν αυτού, στα δεδομένα γεγονότα, οι περισσότεροι περδικάδες καταλογίζουν σφάλματα στη διοίκηση Μπουμπάρη που ξεκινούν από το κλείσιμο του εκτροφείου της πέρδικας και φτάνουν μέχρι το φετινό σχεδιασμό των εξόδων του κυνηγιού της, με αποτέλεσμα να σκέφτονται πάρα πολύ σοβαρά την δημιουργία αντιπολιτευτικής «ομάδας», με την έννοια της έκδοσης των αδειών μέσω του Δασαρχείου και της δημιουργίας ενός «κινήματος» που θα έχει ένα δικό του άτυπο κέντρο αποφάσεων και δεν θα υπακούει στις αποφάσεις, εντολές και υποδείξεις της διοίκησης.                                   Πολύ σοβαρά όμως αυτή τη φορά σκέπτονται ακόμη και τη δημιουργία δεύτερου επίσημου συλλόγου. Η οριστική απόφαση για την τελική επιλογή θα ληφθεί σε λίγες μέρες με πρωτοβουλία μερικών ατόμων που πρωτοστατούν στην κίνηση, η οποία όπως τονίζουν δεν έχει προσωπικά ή άλλα χαρακτηριστικά.  Σε κάθε περίπτωση και οι δύο επιλογές θα είναι ένα βαρύ κτύπημα για την παρούσα διοίκηση και γενικά για το κυνηγητικό κίνημα.

Η Χιώτικη πέρδικα

Αφορμή στέκεται η έλλειψη ενιαίας πολιτικής στην υπόθεση της Χιώτικης πέρδικας που ξεκινούν από  λανθασμένους χειρισμούς στον ορισμό του αριθμού των εξόδων για το κυνήγι της. Χαρακτηριστικά υποστηρίζουν ότι η διοίκηση έπρεπε να είχε προτείνει τον καθορισμό πολύ λιγότερων εξόδων από τις 19 που πρότεινε και ορίστηκαν, για να προστατέψει το θήραμα και να του δώσει τη δυνατότητα να εμπλουτισθεί. Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν θα έπρεπε να υπολογίσει τις αντιδράσεις κάποιων λίγων και να είχε ζητήσει τον ορισμό το πολύ 8 εξόδων. Σύντομα θα γνωρίζουμε τις νεότερες εξελίξεις από την πλευρά τους. Υπενθυμίζουμε ότι μια ανάλογη κίνηση είχαν κάνει και το 2011, όταν διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του εκτροφείου, περίπου 400 κυνηγοί είχαν βγάλει τις άδεις τους από την Διεύθυνση Δασών, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να έχει μεγάλη οικονομική.

Ν. ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ: «Προς όφελος του κυνηγού»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Νίκος Μπουμπάρης υπεραμύνεται των επιλογών και αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου, λέγοντας ότι φέτος είναι μια πολύ παράξενη σεζόν. Ενώ υπάρχουν πουλιά, όπως ισχυρίζεται, οι καιρικές συνθήκες και το ότι άνοιξαν πολλά νέα μέρη κυνηγιού με αποτέλεσμα να διασκορπιστούν οι κυνηγοί, δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν και να καρπώνονται πολλές πέρδικες.

«Αυτό θα γίνεται και στις επόμενες εξόδους. Όμως αυτή η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί, επαναφέρει το κυνήγι στις παλιές καλές του εποχές, τότε που έπρεπε ο κυνηγός να περπατήσει πολύ για να έχει καλά αποτελέσματα. Σταμάτησε το εύκολο κυνήγι και η συνήθεια να σκοτώνουν πολλά πουλιά σε μια ώρα. Αυτοί που πήγαιναν για “φαγητό”, δεν μπορούν πια να εφαρμόζουν την ίδια τακτική. Εύκολο κυνήγι τέλος», τονίζει.

Είχαν κακομάθει

Επισημαίνει μάλιστα ότι οι περισσότερες αντιδράσεις προέρχονται από νεαρούς κυνηγούς που είχαν μάθει στο εύκολο κυνήγι και τους φαίνεται άσχημο το ότι με περισσότερες εξόδους σκοτώνουν λιγότερες πέρδικες».

Υποστηρίζει μάλιστα ότι κατά την άποψη του η χρονιά είναι πολύ καλύτερη από πέρσι και υπενθυμίζει στους διαμαρτυρόμενους ότι όπως  βεβαιώνουν όλοι οι θηραματολόγοι μελετητές,  η καταστροφή της πέρδικας είναι το ομαδικό κυνήγι που εφαρμόζεται.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ