20.9.2013 12:26

«Ο φόβος για το αύριο κλείνει τα σχολεία»

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΟΥΦΑΡΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΤΟΥ ΓΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

«Δεν κάνουμε την κατάληψη για να αποφύγουμε τα μαθήματα, όπως μας κατηγορούν, αλλά για να διεκδικήσουμε την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων μας. Αν θέλαμε να “λουφάρουμε” θα ξεκινούσαμε την κατάληψη μετά τη λήξη της απεργίας των καθηγητών. Σκόπιμα την καθυστερήσαμε και δύο μέρες για να μην επισκιάσουμε το δικό τους αγώνα. Την κάνουμε τώρα που τα σχολεία είναι ήδη κλειστά και δεν χάνουμε μαθήματα, γιατί το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να λυθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Οι μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ του Βροντάδου, μας άνοιξαν την καρδιά τους έξω απο το σχολείο και περιέγραψαν τα δεδομένα που τους αναγκάζουν να γυρίσουν την πλάτη  στο εκπαιδευτικό σύστημα, όχι στην εκπαίδευση.

Οι μαθητές που μας μίλησαν, έδειξαν ότι είναι σοβαροί, έχουν ξεκάθαρους στόχους, ξέρουν τι θέλουν, γιατί αγωνίζονται, αλλά και ότι  έχουν συνειδητοποιήσει πως και γιατί η πλειοψηφία της κοινωνίας μας  τους αντιμετωπίζει καχύποπτα. Δέχονται όμως ότι με ανεύθυνες συμπεριφορές και κατακριτέες πράξεις έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις αμφιβολίες και την κριτική στάση που τηρεί απέναντι τους ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας.

Ομόφωνα

Καταρχάς φαίνεται ότι φέτος δεν κάνουν κατάληψη οι μειοψηφίες. Στην ψηφοφορία του ΕΠΑΛ που έγινε ανά τάξη με την φροντίδας του 15μελούς, η αποδοχή της πρότασης  ήταν ομόφωνη στην Α` τάξη και είχε  συντριπτική πλειοψηφία  αποδοχής στη Β` και τη Γ`, με 140 ναι και 16 όχι, επι συνόλου 186 μαθητών.

«Μόνο το 5% του συνόλου των συμμαθητών μας διαφώνησε με την πρόταση, δεν έγινε όπως παλιότερα που η απόφαση παιρνόταν από τους λίγους μαθητές που έδιναν το παρόν σε μια Γενική Συνέλευση, γι’ αυτό δίκαια ονομαζόταν καταλήψεις των μειοψηφιών», τονίζει μέλος του 15νταμελούς του ΕΠΑΛ Ναυτιλιακής κατεύθυνσης.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Οι μαθητές της Ναυτιλιακής κατεύθυνσης του ΕΠΑΛ που μας μίλησαν κάτω από τούς φοίνικες, απέναντι από το κτίριο του Ανδρεάδειου Γυμνασίου, επισήμαναν ιδιαίτερα ότι έχουν την απόλυτη κατανόηση και συμπαράσταση των καθηγητών τους, που ανταποδίδουν την μαθητική αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

Αυτό που τούς «καίει» κυριολεκτικά και ζητούν επίμονα και επιτακτικά είναι να μην οδηγήσει η πολιτεία στο μαρασμό ένα Γυμνάσιο που πριν τρία χρόνια ήταν έτοιμο να κλείσει και τώρα είναι αποδεδειγμένα το πλέων βιώσιμο,  αυτό που παρέχει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση στους απόφοιτους του.

«Τα ναυτιλιακά λύκεια προσελκύουν πολλούς μαθητές πάλι, γιατί έχουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Φοιτούν ακόμη και μεγάλα παιδιά που έχουν τελειώσει το Λύκειο και επιστρέφουν στα θρανία κάνοντας και  την πρακτική τους εξάσκηση με ένα ταξίδι, για να πάρουν τα μπόνους και να μπουν στις σχολές πλοιάρχων και μηχανικών με την προτεραιότητα που τους δίνει το πτυχίο του Ναυτικού Λυκείου. Τώρα θέλουν να τους  κλείσουν την πόρτα, βάζοντας όριο ηλικίας τα 20 έτη. Αυτό δεν είναι σωστό, η κατάργηση αυτής της διάταξης είναι ένα από τα βασικότερα αιτήματα μας. Έχουμε τρείς μεγάλους συμμαθητές 40 ετών, που έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία στο εμπορικό ναυτικό και φοιτούν στο σχολείο για να πάρουν το πτυχίο και να ταξιδέψουν σαν δεύτεροι καπετάνιοι. Με αυτή τη διάταξη μπορεί του χρόνου να μην έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν το λύκειο και να μην πάρουν πτυχίο», λένε.

Τα μαθήματα

Σημαντικά είναι και τα θέματα της δημιουργίας ολιγομελών τμημάτων, της κάλυψης των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή και στα βιβλία.

«Δεν μπορεί να γίνει σωστό μάθημα σε τάξη με 27 μαθητές, πρέπει να γίνει διαχωρισμός σε μικρότερα τμήματα. Στις ειδικότητες δεν έχουμε βιβλία, μόνο πέντε μας έχουν δώσει και έχουν ζητήσει από  τους μαθητές  της Α` και Β` τάξης να δώσουν στους τριτοετείς  τα δικά τους παλιά βιβλία», προσθέτουν με προβληματισμό.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ θα συνεχίσουν την κατάληψη έως την επόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα πράξουν ανάλογα με τις εξελίξεις, χωρίς προς το παρόν να είναι τίποτα δεδομένο.

«Δεν κάνουμε πλάτες σε κανέναν»

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Γ.Ε.Λ, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τη στήριξη και τη συμπαράσταση των καθηγητών τους και απορρίπτουν την κατηγορία της εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων, που τους αποδόθηκε στη Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε με την συμμετοχή των καθηγητών και των συλλόγων γονέων.

«Δεν υποκινούμαστε από τους καθηγητές, για να  χρησιμοποιήσουν τις καταλήψεις ως αιτιολογία για να πληρωθούν τους μισθούς τους, παρά το ότι απεργούν», λένε κατηγορηματικά.

Προώθηση παραπαιδείας

Ένα απο τα βασικότερα αιτήματα τους, είναι η κατάργηση της διάταξης  που επιβάλλει τις πανελλήνιες εξετάσεις σε όλες τις τάξεις, υποστηρίζοντας ότι προωθεί την παραπαιδεία και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κακή οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους.

«Ζητάμε τη συγχώνευση τάξεων και τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων. Με 21 ή 27 μαθητές δεν είναι δυνατόν να γίνει σωστό μάθημα. Ζητάμε την συμπαράσταση και άλλων λυκείων σ’ αυτό το αίτημα, γιατί το πρόβλημα είναι κοινό», λένε.

Η δική τους κατάληψη λήγει την Κυριακή και η συνέχεια θα αποφασιστεί από τα αποτελέσματα των επαφών που έχουν οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας με το υπουργείο Παιδείας.  

ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ:

  • Αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των καθηγητών.
  • Κάλυψη ελλειμμάτων αιθουσών διδασκαλίας, υλικοτεχνικής υποδομής, βιβλίων  ειδικοτήτων.
  • Ολοκλήρωση νέου σχολικού κτιρίου στέγασης Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ.
  • Περιμένουν υποστήριξη και από άλλα σχολεία.

 

ΕΙΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΠΑΛ

  1. Ακύρωση ορίου ηλικίας φοίτησης έως 20 ετών.
  2. Δημιουργία τμημάτων σε όλες τις τάξεις και τομέων στη 2η και την 3η τάξη.
  3. Να μην καταργηθούν οι ειδικότητες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ