6.7.2016 16:25

Νερό να ναι κι από όπου να ναι

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΝΧ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

Στην αποδαιμονοποίηση των αφαλατώσεων και στην αύξηση της χρήσης τους οδηγούν συμβουλευτικά οι δυο ομάδες, από την Κύπρο και το Ισραήλ που βρίσκονται στο νησί μας αυτό το διάστημα, μεταφέροντας εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση και την υδροδότηση.

Οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι, οι πρώτοι εκπροσωπώντας μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση και οι δεύτεροι από το συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσσού, βρέθηκαν στη Χίο ύστερα από επαφές που ανέπτυξε ο δήμαρχος, με αφορμή το προσφυγικό.

Με αυτήν την αφορμή και με δεδομένο ότι η αύξηση του πληθυσμού λόγω προσφύγων δημιουργεί κι αυξημένες ανάγκες στην υδροδότηση βρέθηκαν μαζί με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΝΧ Π. Καλογεράκη στις σημαντικότερες πηγές υδροδότησης του νησιού στην Κεντρική κυρίως Χίο. Επισκέφτηκαν το Φράγμα Κόρης Γεφύρι και όλη την περιοχή από την πόλη μέχρι τον Βροντάδο, το Δελφίνι, τις αφαλατώσεις, την Ψαρόπετρα και τα γύρω βουνά και τις πηγές.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα των Ισραηλινών και των Κυπρίων, που έχουν μάθει να ζουν χωρίς πολλές βροχοπτώσεις και να διαχειρίζονται στο έπακρο όσες πηγές και μέσα διαθέτουν, θα αποσταλούν στη ΔΕΥΑΝΧ το επόμενο διάστημα. Οι πρώτες εκτιμήσεις τους πάντως σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Καλογεράκης μιλούν για αναγκαιότητα στην εξοικονόμηση του νερού, εντατικοποίηση των αφαλατώσεων, περισσότερη χρήση των επιφανειακών νερών, ολοκλήρωση του Φράγματος Κόρης γεφύρι, κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων,  ερευνητικά προγράμματα γεωτρήσεων σε νέες περιοχές για συνεχόμενη ή έκτακτη χρήση.

Αύξηση της τιμής για οικονομία

"Διαπίστωσαν πως γίνεται σπατάλη στο νερό. Κρίθηκε αναγκαία η άμεση έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας και σημείωσαν πως η τιμολογιακή πολιτικής της ΔΕΥΑΝΧ για το νερό, είναι λες και το έχουμε σε πληθώρα. Θεωρούν ότι για τις μεγάλες καταναλώσεις πρέπει αν υπάρχει υψηλότερη χρέωση" ανέφερε ο κ. Καλογεράκης σχετικά με τις διαπιστώσεις των "φιλοξενούμενων" που πρότειναν να ενταθούν οι προσπάθειες για την ενημέρωση και την εξοικονόμηση νερού όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους αγρότες για τις σωστές πρακτικές της άρδευσης.

Περισσότερη χρήση της αφαλάτωσης

Σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε το νερό είναι πολύτιμο και υπάρχει η πολυτέλεια της μη λειτουργίας των αφαλατώσεων. "Πρέπει να δούμε πως υπάρχει δυνατότητα να υπερ-εκμεταλλευτούμε τις αφαλατώσεις έχοντας λίγο κέρδος, από τα επιφανειακά νερά ή από τις γεωτρήσεις. Ο σωστός συνδυασμός είναι εκείνος που θα εξασφαλίσει την ποιότητα του νερού σε λογικό κόστος. Οι αφαλατώσεις είναι μια ακριβή λύση αλλά στην κατάσταση που είμαστε δεν υπάρχει άλλη λύση", σημείωσε ο κ. Καλογεράκης

Και γεωτρήσεις

Στ κομμάτι του Δαφνώνα με τον Άγιο Γιώργη και σε εκείνο του Δαφνώνα με την Ψαρόπετρα, εκτιμήθηκε ότι μπορούν να γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις ώστε να προκύψουν κι άλλες πηγές υδροδότησης.

Και απλές και σίγουρες προτάσεις

Παράλληλα προτάθηκαν μια σειρά από προτάσεις- μικροεπεμβάσεις που έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, όπως το όργωμα στις κοίτες των ποταμών το καλοκαίρι, της δημιουργία πρανών στα βουνά, ανασχετικών φραγμάτων κ.λπ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ