Το δικό του μήνυμα προς την τοπική κοινωνία και την εργοδοσία στέλνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, με αφορμή τη Black Friday και την έναρξη του εορταστικού ωραρίου. Σε αυστηρή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μαύρες ημέρες» και καταγγέλλει ότι, με πρόσχημα τις «αυξημένες ανάγκες» και τις «ευκαιρίες κατανάλωσης», οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε σπαστά, εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες που παραβιάζουν βασικά εργασιακά τους δικαιώματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε αρκετά καταστήματα της Χίου, ακόμη και στην Απλωταριά, το ωράριο λειτουργίας είναι συνεχές από το πρωί έως το βράδυ, με τους εργαζόμενους να στερούνται τα νόμιμα ρεπό τους, την ξεκούραση και την προσωπική τους ζωή. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα ήδη πετσοκομμένα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το αυξημένο κόστος ζωής στο νησί.
Όπως αναφέρει το Σωματείο, «όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη εξαντλητική χρονιά», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συχνή λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τις «Λευκές Νύχτες» και την «παγίωση των διευρυμένων ωραρίων».
Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι η μόνη απάντηση σε αυτή την πίεση είναι η οργάνωση και η συλλογική δράση. «Αυτό απέδειξαν και οι πρόσφατοι αγώνες εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις πανελλαδικά. Αυτό μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και στη Χίο, σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν, καταθέτοντας σειρά αιτημάτων για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μεταξύ των οποίων:
Με το σύνθημα «κανένας μόνος του – καμία μόνη της», το Σωματείο δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει τη μάχη για μια εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. «Η Black Friday δεν θα γίνει μαύρη για τις ζωές μας», καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.