19.9.2013 18:11

Χιώτες πρόσκοποι, 100 χρόνια μαζί

ΤΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Στις 22 Φεβρουαρίου 2014 ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις τιμής των Προσκοπικών Συστημάτων για τα 100 χρόνια της παρουσίας του Προσκοπισμού στη Χίο, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Μάρτιο του 2013.

«Βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου και οργανώνουμε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις», δηλώνει ο Περιφερειακός  Έφορος των Προσκόπων Χίου Φώτης Σιδηροφάγης.

Ακολουθούν ένα μεγάλο παιχνίδι πόλης που συνδιοργανώνουν όλα τα Συστήματα των Προσκόπων στις 6 Οκτωβρίου 2013 και μια κοινή δράση των Λυκόπουλων το Νοέμβριο με παιχνίδια στο Βροντάδο. Ναυαρχίδα των εκδηλώσεων του 2013 αποτελεί  η αποκαλούμενη «Καλή Πράξη 100»  που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο, μια  δράση κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης των Προσκόπων, με στόχο τη συνεργασία και στήριξη κοινωνικών φορέων.                                                                                                                                   

Η χειμερινή περίοδος

Τυπικά, η φετινή  χειμερινή προσκοπική περίοδος για τη Χίο ξεκινάει από το τέλος του Σεπτέμβρη. Πρακτικά και σε πραγματικό χρόνο η εξάσκηση, η προσφορά και οι εκδηλώσεις των συστημάτων δεν σταματάνε ποτέ, αλλά απλά χωρίζονται στη Χειμερινή και τη Θερινή περίοδο.

Η περίοδος των Χειμερινών δράσεων, που περιλαμβάνει εξάσκηση, διαβίωση και εκδηλώσεις στην πόλη, σε χωριά και στους τόπους χειμερινής διαβίωσης αρχίζει σε λίγες μέρες και ολοκληρώνεται περίπου στο τέλος της Άνοιξης, κάθε Μάϊο.

Η περίοδος των Θερινών δράσεων και των Θερινών, που  περιλαμβάνει  κυρίως πολύμορφες εκδηλώσεις κοινωνικού και περιεχομένου, εκδρομές και βαρκάδες ολοκληρώνεται περίπου στο τέλος κάθε Αύγουστου.

Τα συστήματα

Τα στάδια για ένα παιδί που θα ασχοληθεί με τον προσκοπισμό είναι τα παρακάτω: Λυκόπουλα (παιδιά από 7 έως 11 ετών), Πρόσκοποι (από 12 έως 14 ετών) και Ανιχνευτές (από 15 έως και 18 ετών), περίπου 350 άτομα, θα συνεχίσουν  να παίζουν τα προσκοπικά παιχνίδια σε σύγχρονες υποδομές και με σύγχρονα εκπαιδευμένους βαθμοφόρους. Παιδιά και ενήλικες θα ξετυλίξουν το κουβάρι της μοναδικής Προσκοπικής εκπαίδευσης που αν μη τι άλλο δημιουργεί σχέσεις ζωής και αναμνήσεις μοναδικές. Στη Χίο λειτουργούν πέντε συστήματα. Το 1ο Προσκόπων Χίου, το 2ο Ναυτοπροσκόπων Χίου και το 8ο Αεροπροσκόπων Χίου στεγάζονται στην οδό Δωροθέου Πρωϊου αρ. 19, πίσω από τη Βιβλιοθήκη Κοραή. Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Βροντάδου στεγάζεται σε εγκαταστάσεις της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, και το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου στις εγκαταστάσεις της Δασκαλόπετρας.

Υπάρχει και το 4ο Τμήμα Ενηλίκων, για άτομα από 18 έως 30 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την προσκοπική τους ενασχόληση, αλλά εξακολουθούν να έχουν επαφή μεταξύ τους, συνεργασία με τα συστήματα και να διοργανώνουν δράσεις, τηρώντας το σύνθημα «Μια φορά πρόσκοπος, πάντα πρόσκοπος» που χαρακτηρίζει το σώμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι και σήμερα, ο χιακός προσκοπισμός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές ενασχόλησης με τη νεολαία του νησιού ενώ το έργο που να έχει επιδείξει είναι αδύνατον να περιγραφεί σε μια παρουσίαση.

Αποκορύφωμα όλων θεωρείται το κατασκηνωτικό κέντρο στο Μάναγρο, ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης που κάθε καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για προσκόπους από διάφορα σημεία της χώρας και από το εξωτερικό. Στο κατασκηνωτικό κέντρο του Μάναγρου, η χιακή προσκοπική οικογένεια έχει ανεγείρει το Ιερό Ναό των Χίων Αγίων, την πρώτη εκκλησία που θεμελιώθηκε και λειτουργεί με επίκεντρο τη σύναξη των Αγίων του νησιού μας

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ