17.4.2024 6:09

Έδεσαν χειροπόδαρα με ιμάντες ανήλικο με αυτισμό για να τον στείλουν σε ψυχιατρείο στην Αθήνα

Ο "Π" επέλεξε να μη δημοσιεύσει τις σοκαριστικές φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του από τη νοσηλεία του παιδιού, αρκούμενος στη δημοσιοποίηση εγγράφων.

Σοκαριστική καταγγελία από τον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ

Προβληματισμό προκαλεί καταγγελία σχετικά με την μεταγωγή, με εισαγγελική εντολή, 17χρονου μαθητή από το ΕΕΕΕΚ Χίου με αυτισμό σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου φέρεται να βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα με ιμάντες.

Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει να διερευνηθεί το περιστατικό, τονίζοντας την «ουσιαστική έλλειψη ολοκληρωμένης κοινωνικής-κρατικής φροντίδας».

Η ανακοίνωση

«Με εισαγγελική εντολή μεταφέρθηκε στην Αθήνα μέλος μας, μαθητής με αυτισμό, λόγω μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς ιατρούς και να του δοθεί κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Πληροφορηθήκαμε όμως για απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας και μεταφοράς του σε γνωστό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, όπου στο πλαίσιο της ιατρικής παρέμβασης, το παιδί δέθηκε με ιμάντες χειροπόδαρα πάνω στο νοσοκομειακό κρεβάτι… Εύκολα φαντάζεται κανείς τις επιπτώσεις σε ένα παιδί με αυτισμό σε τέτοιες συνθήκες.

Απαιτούμε άμεσα να διερευνηθεί αυτό το περιστατικό που δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά. Αναδεικνύεται και πάλι η ουσιαστική έλλειψη ολοκληρωμένης κοινωνικής- κρατικής φροντίδας και πρόνοιας, έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης, θεραπευτικής προσέγγισης και εκπαίδευσης, σε περιπτώσεις ΑμεΑ, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, πρώτα και κύρια στο νησί μας. Η διαχείριση του αυτισμού αφορά όλες τις διαβαθμίσεις του και όχι μονάχα τις πιο ήπιες.

Ως Σωματείο στεκόμαστε συμπαραστάτες στην οικογένεια και το παιδί. Αγωνιούμε, γι’ αυτό και ζητάμε να απαντηθούν τα εξής:

Υπό ποιες συνθήκες έγινε η μεταγωγή; Υπήρχε ανάλογο επιστημονικό προσωπικό στη συνοδεία;
Γιατί δεν νοσηλεύτηκε στην Ψυχιατρική Κλινική Χίου;
Έχουν ενημερωθεί σε ό,τι αφορά το συμβάν η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και η Κοινωνική Σύμβουλος της Π.Ε. Χίου;».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ