27.9.2013 15:31

Αποφάσεις...στον αέρα

ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ

Την επικρατούσα άποψη ότι η Δημοτική Αρχή σέρνεται πίσω από τις ψηφοθηρικές διαθέσεις της αγοράς ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών καλείται να ανατρέψει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με τον Π. Στεφάνου να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού σχετικά με την πιστή εφαρμογή του νόμου στο ζήτημα της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων στην Απλωταριά.

Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής με την επιλεκτική τήρηση των κανονιστικών διατάξεων σε μία μικρή μερίδα καταστημάτων ήδη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων που πλέον είναι δυνατό να εκτονωθεί μόνο εάν οι κείμενες διατάξεις ισχύσουν για όλους ανεξαιρέτως.

Η δεδομένη κατάσταση, ότι πολλές φορές στο παρελθόν η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει λάβει αποφάσεις για προσωρινές ανακλήσεις αδειών που όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, ενθαρρύνει και προτρέπει τους περισσότερους να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους καταπατώντας το γράμμα του νόμου ενώ δημιουργούνται ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα ύπαρξης της συγκεκριμένης Επιτροπής.

«Αν δεν παρανομήσεις βάζεις λουκέτο»

 Στη χθεσινή συνεδρίαση το ήδη τεταμένο κλίμα δυναμίτισε η παρουσία ιδιοκτητών καφέ μπαρ της Απλωταριάς οι οποίοι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με το προσωρινό λουκέτο. Ωστόσο οι ισχυρισμοί τους ότι ναι μεν έχουν κάνει παραβάσεις αλλά δεν είναι οι μόνοι, πυροδότησε σειρά συζητήσεων για το θέμα το οποίο εξαντλήθηκε μέχρι τέλους.

«Μέσα στην Απλωταριά όπως όλοι ξέρουμε υπάρχουν και άλλες καφετέριες οι οποίες παρανομούν χωρίς να έχουν υποστεί το παραμικρό. Όταν εμένα μου επιβάλλεται το νόμο και 30 μέτρα παραπέρα υπάρχει άλλο κατάστημα που κάνει την ίδια παρανομία εγώ δεν θα έχω ζημιά;», διερωτήθηκε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.

Μάλιστα όπως είπε ενώπιον των μελών όταν αποφάσισε να ανοίξει το μαγαζί δεν είχε σκοπό να παραβεί καμία διάταξη, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο «εάν δεν παίξεις με το σκεπτικό των υπολοίπων τότε θα βάλεις λουκέτο σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Τη μέχρι σήμερα «χαλαρή» στάση στο ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων παραδέχτηκαν όλα τα μέλη ανεξαιρέτως που οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η μόνη λύση είναι πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Χίου για πιστή εφαρμογή των όσων έχουν ψηφιστεί.

Παρόλα αυτά προβληματισμός επικράτησε σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν και αυτό γιατί οι μηνύσεις, όπως εν τέλει αποδείχθηκε, αποτελούν ένα μη αποτελεσματικό μέσο το οποίο τις περισσότερες φορές καταρρίπτεται με διάφορους δικονομικούς ελιγμούς.

Έτσι προτάθηκε από εδώ και πέρα να αρχίσει να εφαρμόζεται σε πρώτη φάση το μέτρο της προσωρινής ανάκλησης άδειας λειτουργίας και στη συνέχεια, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης εντός 15 ημερών, η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του παράνομου καταστήματος.

Η συγκεκριμένη απόφαση όμως δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται καθώς και στο παρελθόν έχει συζητηθεί διεξοδικά. Άραγε αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί ή θα εξελιχθεί σε ένα ακόμη φιάσκο της Δημοτικής Αρχής που θα φανεί αδύναμη να βάλει το κοινό συμφέρον πάνω από τα όποια προεκλογικά οφέλη;

Τον κλείνουν χωρίς να το ειδοποιήσουν;

Εντύπωση πάντως προκαλεί η περίπτωση καταστήματος στην παραλία για το οποίο χθες, ομόφωνα η Επιτροπή αποφάσισε την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του για παραβάσεις υγειονομικής φύσεως. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μιλώντας στον «π» ανέφερε ότι ουδέποτε του εστάλη τέτοια ειδοποίηση από τις Υπηρεσίες του Δήμου ώστε να συμμορφωθεί. με αποτέλεσμα να πληροφορείται το κλείσιμο του μαγαζιού του μέσω του «π».

Εκτός του συγκεκριμένου καταστήματος πάντως η Επιτροπή πήρε απόφαση για προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας 20 καταστημάτων και περιπτέρων εντός και εκτός της πόλης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ