22.10.2020 20:43

Έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Βολισσού για τις αποφάσεις της ΔΕΥΑΝ Χίου

Την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ να αγνοήσει την ομόφωνη απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 2020 στη Βολισσό για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού και να επιμείνει στις προειλημμένες δικές του αποφάσεις, εκφράζει μέσα από ανακοίνωση του το τοπικό Συμβούλιο της Βολισσού. 

Σε αυτή σημειώνει ότι:

Αν και βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός έργου είναι η κοινωνική αποδοχή, το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ περιφρόνησε τους ανθρώπους που αφορά αυτό το έργο εμμένοντας πεισματικά  σ΄ αυτό που το ίδιο είχε προαποφασίσει.

Διαμαρτυρόμαστε επίσης για την άρνηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να δεχθεί τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αν είχε πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση θα είχε αποδειχθεί για μία ακόμη φορά το αβάσιμο των επιχειρημάτων της ΔΕΥΑΧ. Κανένας δεν είναι υπεράνω της κριτικής. 

Οι επιστήμονες της ΔΕΥΑΧ δεν έχουν το μονοπώλιο της επιστημονικής γνώσης, ούτε την αποκλειστικότητα του ειδικού. Στη συνέλευση της Βολισσού το συμπέρασμα που προέκυψε δεν ήταν προϊόν μιας απλής, αλλά δήθεν εξωπραγματικής, επιθυμίας των κατοίκων. Οι απόψεις των Βολισσιανών  ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένες και οι αιτιάσεις της ΔΕΥΑΧ καταρρίφθηκαν μία προς μία από τους παριστάμενους εξαίρετους επιστήμονες. 

 Όσον αφορά το επιχείρημα περί οικονομικού κόστους ακόμη κι’ αν υπάρξει μικρή επιβάρυνση θα είναι τόσο μικρή (σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την προμελέτη και αυτά που είπαν οι μελετητές στη συνέλευση) που θα ήταν αδιανόητο να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι με ένα έργο στηριγμένο σε λανθασμένες επιλογές, αντί να επωφεληθούν από ένα έργο με σωστές προδιαγραφές. Δεν αξίζει άραγε η Βολισσός ένα μικροποσό που θα λύσει τα προβλήματα; Δεν το αξίζει η προικισμένη με την περίφημη «ρήτρα Αμανής» περιοχή της ΒΔ Χίου; 

Αναρωτιόμαστε σε ποιες ενέργειες προχώρησε η ΔΕΥΑΧ, μετά την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης. Προβληματίστηκε από τις απόψεις που ακούστηκαν; Ζήτησε από τους μελετητές να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσαρμογής της προμελέτης στα νέα δεδομένα; 

Καλούμε τη ΔΕΥΑΧ να επανεξετάσει την απόφασή της. Την καλούμε να εγκαταλείψει την τακτική ενός κατ΄ ευφημισμόν διαλόγου τον οποίο εννοεί ως βήμα ανακοίνωσης τετελεσμένων. Την καλούμε να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία.

Καλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αποδεχθεί την πρόταση για συζήτηση του θέματος ώστε να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με ανταλλαγή πειστικών επιχειρημάτων.

Η επιλογή της αντιπαράθεσης με την κοινωνία της Βολισσού δεν αποτελεί την ιδανικότερη λύση για την επίλυση του προβλήματος.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ