10.5.2023 7:05

Σήμερα στις 21:00 το debate των πολιτικών αρχηγών - Πως θα διεξαχθεί

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ως είθισται με σειρά αντίστροφη της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που εκπροσωπούν, οι πολιτικοί αρχηγοί θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για την πρώτη και μοναδική τηλεμαχία πριν από την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Στο κάθε επιτελείο θα παραχωρηθεί από ένα γραφείο -ένας εκ των στενών συνεργατών των προέδρων θα βρίσκεται μέσα στο στούντιο, την ώρα που θα διεξάγεται το ντιμπέιτ, ενώ ένας θα βρίσκεται στο κοντρόλ.

Η τηλεμαχία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες και παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων που θα απευθύνουν τις ερωτήσεις (Ράνια Τζίμα, Αντώνης Σρόιτερ, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης), το πλαίσιο παρέμεινε τόσο ασφυκτικό όσο το πρότεινε η διακομματική επιτροπή: η εκφώνηση της κάθε ερώτησης για τις έξι θεματικές ενότητες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 δευτερόλεπτα, η απάντηση πρέπει να δίνεται εντός 1,5 λεπτού, με δυνατότητα follow up 15-45 δευτερoλέπτων από τον δημοσιογράφο -σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια θα φτάνει τα τρία λεπτά.

Έξι οι θεματικές
Οι θεματικές είναι έξι, όσες και οι πολιτικοί αρχηγοί: η πρώτη αφορά την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, η δεύτερη την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, η τρίτη το Κράτος, τους Θεσμούς και την Διαφάνεια, η τέταρτη την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, η πέμπτη το Περιβάλλον και την Ενέργεια και η έκτη τη Νέα Γενιά. Η σειρά με την οποία θα απαντούν είναι κυκλική, και πάλι με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του καθενός: στην πρώτη ενότητα απαντάει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δεύτερη ο Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης κοκ. Στο τέλος, ο καθένας από τους ερωτώμενους μπορεί να κάνει μια καταληκτική τοποθέτηση διάρκειας τριών λεπτών, με σειρά αντιστρόφως ανάλογη της κοινοβουλευτικής δύναμης, που πάει να πει πως το ντιμπέιτ θα κλείσει με την τοποθέτηση του Μητσοτάκη.

Για τρεις ώρες, από τις 9 έως τα μεσάνυχτα, οι τηλεθεατές θα βρεθούν μπροστά σε παράλληλους μονολόγους -εκτός κι αν κάποιος εκ των αρχηγών αποφασίσει να «σπάσει» τους κανόνες. Ενδεικτικό πάντως των διαθέσεων που επικρατούν και στα κομματικά επιτελεία, τα οποία θέλουν να αποφύγουν το λάθος της τελευταίας στιγμής, παρότι συζητήθηκε η πιθανότητα αντί της καταληκτικής τοποθέτησης να τους δοθεί η δυνατότητα να απευθύνουν ερώτηση σε κάποιον εκ των αντιπάλων τους, καμία πλευρά δεν το διάλεξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ