23.6.2023 12:29

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν οι απόδημοι - 102 εκλογικά τμήματα σε 82 πόλεις, σε 35 κράτη

Στους 25.610 οι εγγεγραμμένοι γις τις εκλογές της Κυριακής - Tα μεσάνυχτα απόψε ξεκινά η διαδικασία

Πώς θα προσέλθουν οι Έλληνες του εξωτερικού και οι απόδημοι στις κάλπες που θα στηθούν σε ειδικά εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό για τις εθνικές εκλογές Ιουνίου ανέλυσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Χρυσουλάκης, γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας αποκαλύπτοντας ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 24 Ιουνίου, σε 35 χώρες, μια ημέρα νωρίτερα από τους υπολοίπους.

«Οι Έλληνες εκλογείς οι οποίοι διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, σε εφαρμογή του νόμου 4648 που ψηφίστηκε το 2019» ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης τονίζοντας ότι θα λειτουργήσουν 102 εκλογικά τμήματα σε 82 πόλεις, σε 35 κράτη εντός και εκτός Ευρώπης.
Tα μεσάνυχτα απόψε ξεκινά η διαδικασία


«Οι εγγεγραμμένοι αυτή τη φορά είναι 25.610, δηλαδή 2.755 περισσότεροι από την προηγούμενη φορά που ψήφισαν στις 20 Μαΐου» σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης υπενθυμίζοντας ότι οι εκλογές στον απόδημο Ελληνισμό γίνονται μία μέρα νωρίτερα και ξεκινάνε στις 7 η ώρα το πρωί έως τις 7 το βράδυ τοπική ώρα, ώστε να συλλεγούν οι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια και να βγουν εγκαίρως τα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των αποδήμων που θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου αποκάλυψε ότι στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ενεγράφησαν περίπου 5.500 επιπλέον, μεταξύ των δύο εκλογών, ενώ αυτοί που έκαναν αναστολή του δικαιώματός τους είναι περίπου 2.500, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, καθώς θα βρίσκονται στη χώρα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι καθώς δημιουργήθηκαν επιπλέον εκλογικά τμήματα σε Λονδίνο, σε Λουξεμβούργο και πιθανότατα να άλλαξε το σημείο το οποίο ψηφίζουν θα είναι καλό να επισκεφθούν προηγουμένως την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» για να είναι βέβαιοι ότι στο εκλογικό τμήμα όπου πάνε και να έχουν μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριό τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ