29.9.2023 10:08

Κυκλοφόρησε το «Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής» του Μιχάλη Παπαμαύρου

Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι μετά από προσπάθειες πολλών ετών κυκλοφόρησε, σε φωτομηχανική ανατύπωση της έκδοσης του 1961, από τον εκδοτικό οίκο «Συμεών», το κορυφαίο έργο του Μιχάλη Παπαμαύρου «Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής».

Πρόκειται για το «κύκνειο άσμα» του συμπατριώτη μας παιδαγωγού, το οποίο μπορεί να πολεμήθηκε από τους φορείς της αντίδρασης, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί έργο τεράστιας σημασίας για την παιδαγωγική επιστήμη.

Η έκδοση εκτός της παιδαγωγικής έχει και ιστορική αξία, αφού παραθέτει, ως παράρτημα, ντοκουμέντα από τις δικαστικές περιπέτειες του Παπαμαύρου, αδημοσίευτες χειρόγραφες επιστολές του και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλλαν σ’ αυτό το εγχείρημα και ιδιαίτερα στην κ. Έλια Παπαμαύρου και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Παπαμαύρου για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και τους πανεπιστημιακούς κ. Χρήστο Τουρτούρα, κ. Αθαν. Καραφύλλη και κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου που επιμελήθηκαν την έκδοση.

Τις αμέσως επόμενες μέρες το βιβλίο θα διατίθεται και από τα βιβλιοπωλεία της Χίου.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Από το οπισθόφυλλο:

“Ο Μιχάλης Παπαμαύρος γεννήθηκε στη Βολισσό της Χίου το 1893 και πέθανε

στις τις 26 του Απρίλη 1963 στο Δημοτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, με την

ένδειξη άπορος. Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του

δημοτικισμού και μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Επανειλημμένα διώχτηκε,

απολύθηκε, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε για τις ιδέες του.


Προς το τέλος της ζωής του, το 1961, συνέγραψε τον ανά χείρας τόμο που

αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα του», την πρώτη ολοκληρωμένη μαρξιστική

Παιδαγωγική στη χώρα μας, το «Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής». Πρόκειται για

ένα εγχειρίδιο Παιδαγωγικής που προοριζόταν για βιβλίο αναφοράς σε

συνθήκες επικράτησης του σοσιαλισμού στη μελλοντική ελληνική κοινωνία.

 

Το βιβλίο ενόχλησε, προφανώς, το αστικό κράτος και προκάλεσε την άμεση

αντίδρασή του. Ακολούθησε κατάσχεση από τις αστυνομικές αρχές Αγρινίου

των ήδη διανεμημένων αντιτύπων του βιβλίου και φυλάκιση του συγγραφέα

και των εκδοτών του. Μέσα σε αυτό το συνεχές καθεστώς διωγμών ο Παπαμαύρος υπέφερε οικονομικά και η υγεία του κλονίστηκε ανεπανόρθωτα μετά τις αλλεπάλληλες κακουχίες. Ωστόσο, δεν κράτησε κακία σε κανέναν.
 

Αξίζει να μνημονευθούν όσα έλεγε χαρακτηριστικά για τους διώκτες του: «(...) Ποτέ μου δεν τους μίσησα. Ένα διάστημα τους περιφρονούσα, αηδίαζα. Τώρα τους ευγνωμονώ. Μ’ έκαναν να βρω το σωστό δρόμο σαν πνευματικός άνθρωπος, που ως τότενπου με απέλυσαν δεν τον είχα βρει, έστω κι αν στο μεταξύ έκλαψα πολλές φορές (...)»

Ας αποτελέσει, λοιπόν, η επανέκδοση του ιστορικού αυτού βιβλίου, ένα

μνημόσυνο για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Παιδαγωγού, που

τόσα πολλά του οφείλει ο τόπος μας και η επιστήμη της Παιδαγωγικής.”

 

Την εισαγωγή - μελέτη για τη δίκη του παιδαγωγού - συγγραφέα υπογράφουν οι : Χρήστος Δ. Τουρτούρας (Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ), Ιφιγένεια Βαμβακίδου (Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΑΠΘ) και Αθανάσιος Καραφύλλης (Καθηγητής,Παιδαγωγικό Τμήμα  Δημοτικής Εκπαίδευσης ΔΠΘ).

Η εισαγωγή  συνοδεύεται από παράρτημα με τα πρακτικά από τις δικαστικές περιπέτειες του συγγραφέα  και του εγχειριδίου του, το χειρόγραφο σημείωμα για την απολογία του και ανέκδοτες ως σήμερα χειρόγραφες επιστολές προς τον ανιψιό και δικηγόρο του Ιωάννη Παπαμαύρο.

Τέλος, η έκδοση περιλαμβάνει εκτός από το πλήρες κείμενο του εγχειριδίου και πρόλογο από  τον Σωτήρη Παραδείση, Διευθυντή του Γυμνασίου με Λυκειακές
τάξεις Βολισσού “Μιχάλης Παπαμαύρος” και πρόεδρο της κοινότητας Βολισσού, τόπο καταγωγής του συγγραφέα.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ