15.7.2022 15:48

Η αναδυόμενη αγορά των προϊδιόκτητων ρολογιών: Παγίδες κι ευκαιρίες

Εν μέσω τρεχουσών συγκυριών, όπως μια επικείμενη ύφεση ή ο πληθωρισμός, αλλά και γεωπολιτικών επενδύσεων, πλήθος κόσμου ψάχνει διεξόδους για να πραγματοποιήσει μια επένδυση, είτε για να κάνει μια ασφσλή τοποθέτηση των καταθέσεών του είτε για να αποκομίσει και χρηματικά οφέλη. Πολλοί στρέφονται στα χρηματιστήρια και τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο έχει αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό άλλη μια αγορά, που για πολλούς συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο λόγος γίνεται για τα μεταχειρισμένα ρολόγια: Rolex, Cartier, Vacheron, Patek είναι κάποιες από τις μάρκες, που αναζητούν αυτοί οι ιδιαίτεροι επενδυτές.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι πολλές φορές θα συναντήσει κανείς στη μητρική εταιρεία και στους επίσημους αντιπροσώπους πιο «φθηνά» αυτά τα ρολόγια, παρά στη μαύρη αγορά. Αυτό έχει μια απλή εξήγηση. Οι εταιρείες έχουν ρίξει τους ρυθμούς παραγωγής με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής για ένα από αυτά τα ρολόγια μπορεί να διαρκεί μέχρι και 3 χρόνια. Έτσι όσοι θέλουν να έχουν εδώ και τώρα στην κατοχή τους ένα ρολόι σύμβολο κύρους, πληρώνουν όσο όσο για να το αποκτήσουν. Κάπως έτσι ανάλογα με το μοντέλο κάθε ρολογιού και το πόσο δυσεύρετο είναι, η αγορά των μεταχειρισμένων ρολογιών έχει λάβει μορφή χρηματιστηρίου.

Είναι γνήσια τα μεταχειρισμένα ρολόγια;

Για να είναι βέβαιος κάποιος, ότι έχει αγοράσει ένα αυθεντικό ρολόι, ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός με πληροφορίες, ώστε να ξέρετε ότι τα προϊδιόκτητα ρολόγια Rolex, που συναντάται σε αγγελίες ή κρατάτε στα χέρια σας είναι γνήσια. Αρχικά να πούμε, ότι ο εντοπισμός μιας απομίμησης είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, ιδίως αν έχετε τη δυνατότητα να το δείτε από κοντά. Αυτή είναι και η πρωταρχική σύσταση όσων ειδικεύονται στον χώρο. Για να είστε βέβαιοι, ότι δε θα χάσετε τα χρήματά σας, ζητήστε να το δείτε από κοντά πριν το χρυσοπληρώσετε. Υπάρχουν στην αγορά και ορισμένες εξαιρετικές απομιμήσεις, παρόλα αυτό στο τέλος της ημέρας ένα Rolex είναι πάντα ένα Rolex.

1) Ο ήχος του δείκτη: Το πρώτο κριτήριο είναι να ακούσετε προσεκτικά, αν κάνει «τικ» ο δείκτης των λεπτών. Φυσικά και κάνει, όπως σε κάθε ρολόι, αλλά ποια η ιδιαιτερότητα των ρολογιών της Rolex; Η συγκεκριμένη εταιρεία δε θα μπορούσε παρά να χρησιμοποιεί πολύ ακριβούς και ακριβής μηχανισμούς, που προκαλούν αξεπέραστα απαλή κίνηση. Έτσι το «τικ» ακούγεται 4 με έξι φορές το δευτερόλεπτο, κάτι που δημιουργεί την ψευδαίσθηση, ότι ο δείκτης «γλυστρά» στο καντράν. Αν το ρολόι, που κοιτάζετε κάνει τικ κάθε δευτερόλεπτο (όπως συμβαίνει στις quartz κινήσεις), κατά 98% έχετε μια απομίμηση ανά χείρας. Το υπόλοιπο 2% είναι ρολόγια, που η εταιρεία κατασκεύασε με quartz μηχανισμό, αλλά είστε βέβαιοι, ότι πέσατε σε αυτή τη σπάνια εξαίρεση;

2) Το βάρος του ρολογιού: Αν κρατάτε στα χέρια σας αυθεντικά Rolex μεταχειρισμένα, τότε το βάρος είναι ένα ακράδαντο στοιχείο της γνησιότητάς τους. Αυτό το κριτήριο επίσης συνηγορεί στην ανάγκη να το ελέγξετε ιδίοις όμμασι. Η Rolex χρησιμοποιεί βαρέα μέταλλα υψηλής ποιότητας για την κατασκευή των ρολογιών της. Ακόμα και η πιο πετυχημένη απομίμηση θα προδοθεί από αυτή ακριβώς την παράμετρο, καθώς τίποτα δε συγκρίνεται με την πραγματική αίσθηση ενός προτότυπου Rolex.

3) Οι σειριακοί αριθμοί: Καμία λεπτομέρεια δεν παρακάμπτεται, όταν μιλάμε για τη διαδικασία παρασκευής ενός Rolex, και σε αυτό δεν αποτελούν εξαίρεση οι σειριακοί αριθμοί και ο τρόπος αποτύπωσής τους στο ρολόι. Τα πραγματικά ρολόγια θα έχουν φίνες λεπτομέρειες, όπως χάραξη των αριθμών με διαμάντι. Σε αντίθεση με ένα ψεύτικο που όπως και το ρολόι, έτσι και η εγχάραξη, θα δείχνει φτηνή. Είτε θα έχουν μια φτηνή στάμπα είτε μια κακής ποιότητας εγχάραξη ή ακόμη και τίποτα.

Γεγονός είναι, ότι η αγορά των προϊδιόκτητων ρολογιών είναι ένας ιδιαίτερος τομέας και κάποιος πρέπει να παρακάμπτει τον αρχικό ενθουσιασμό και να δίνει σημασία με ψυχραιμία και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Αν πάλι κάποιος θέλει να είναι βέβαιος για το τι πληρώνει και το τι κοσμεί το χέρι του, δεν έχει παρά να απευθυνθεί σε ένα έγκριτο ενεχυροδανειστήριο. Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες εκεί έχουν κάνει από πριν τον έλεγχο, οπότε θα προτείνουν μόνο μια αγορά αντάξια του ποσού, που είναι διατεθιμένος κάποιος να πληρώσει.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ