13.1.2021 13:46

Εξαιρετικά τα επιστημονικά αποτελέσματα της αντιικής δράσης της Μαστίχας

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of General Virology”

Μια ακόμα ανεξάρτητη έρευνα από πέντε Πανεπιστήμια της Κορέας και ένα της Αμερικής αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας, αυτή την φορά για την προστασία από τον ιό της γρίπης (IAV).

Η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ίδρυμα της Κορέας και το πόρισμα της έρευνας σύμφωνα με τον γενικό Δ/ντής της ΕΜΧ και υπεύθυνο Έρευνας Ηλία Σμυρνιούδη είναι εξαιρετικό από επιστημονικής άποψης. 

«Η μαστίχα εμποδίζει το αρχικό στάδιο της αντιγραφής του ιού της γρίπης τύπου Α, το οποίο με τη σειρά του, μειώνει την αναπαραγωγή του», δήλωσε.

Τα θετικά αποτελέσματα οδήγησαν τους επιστήμονες να ακολουθήσουν το πειραματικό στάδιο. Οι «invivo» μελέτες έδειξαν ότι:

«Μείωσε δραματικά τα αποτελέσματα της μόλυνσης από τον ιό, την παραγωγή του Rna και εφόσον μείωσε την παραγωγή του μέσα στα κύτταρα του ξενιστή, μείωσε και την μετάφραση του RNA σε πρωτεΐνες καθώς και τα μολυσματικά κομμάτια του ιού».

Η μαστίχα λειτουργεί προστατευτικά

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη μελέτη, η μαστίχα έδρασε στα αρχικά στάδια του ιού και δεν σκότωσε τον ίδιο τον ιό αλλά λόγω της μαστίχας δεν μπόρεσε να εισέλθει στα κύτταρα.

Γενικά υπάρχει η διαπίστωση μιας προστατευτικής ιδιότητας της μαστίχα.

«Η μαστίχα φροντίζει για την ευεξία των κυττάρων» συμπλήρωσε ο Η. Σμυρνιούδης.

Invivo εφαρμογή σε πειραματόζωα

Σε αυτό το στάδιο στα μισά πειραματόζωα που μολύνθηκαν χορηγήθηκε placebo με εικονικό φάρμακο ενώ στα άλλα μισά μαστίχα. Στα πειραματόζωα που χρησιμοποιήθηκε το εικονικό φάρμακο επήλθε ο θάνατος. Σε αντίθεση με την περίπτωση της μαστίχας η θνησιμότητα ήταν λιγότερη από το 20%.

Η δημοσίευση της έρευνας το επιστημονικό περιοδικό  “Journal of General Virology”  θα αποτελέσει και την έναρξη μιας επιπλέον ερευνητικής προσπάθειας για κλινικές μελέτες. Η ευχάριστη είδηση είναι ότι θα υπάρξουν και εφαρμογές σε άλλους ιούς.

Τέλος η επιστημονική μελέτη της ευεργετικής ιδιότητας της μαστίχας συνεχίζει και στο μέλλον είναι δεδομένο ότι η Χίος θα έχει το δικό της φυσικό φάρμακο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ