22.8.2021 20:45

Ο Μεννής, ο Μυριαγκός, οι συνεργασίες και η... Συμμαχία Αξιών

Στην Τ.Α τις προηγούμενες δεκαετίες κυριαρχούσαν η ιδεολογία και τα κόμματα.

Όσο περνούσε ο καιρός τα δύο αυτά κυρίαρχα στοιχεία εκφυλιζόταν.

Βοήθησαν οι συνενώσεις των Κοινοτήτων σε Δήμους και στην συνέχεια οι συνενώσεις Δήμων σε μεγαλύτερους Δήμους για να καταλήξουμε στον ενιαίο Δήμο Χίου το 2011.

Όταν μεγαλώνουν οι κοινωνίες και διευρύνεται το εκλογικό σώμα αλλάζουν τα δεδομένα.

Οι παρατάξεις πλέον στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολυσυλλεκτικές, χωρίς αμιγώς ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα αλλά κυρίως αυτοδιοικητική, γεγονός που είναι θέμα υγείας και προόδου της κοινωνίας για τις τοπικές της υποθέσεις.

Συνεργάζονται δηλαδή άνθρωποι σε κάθε παράταξη από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους του τόπου μας.

Στις εκλογές του 2019 δύο ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Η εφαρμογή για πρώτη φορά στην ιστορία της Τ.Α της απλής αναλογικής, με 7 συνδυασμούς και τη μισή Χίο υποψηφίους και η επιβαλλόμενη μετεκλογική συνεργασία των παρατάξεων λόγω μικρών αριθμητικών δεδομένων των εκλεγμένων από κάθε συνδυασμό ( κανείς δεν είχε την πλειοψηφία στο Δ.Σ ).

Τραγελαφικός ο Νόμος αυτός διότι άλλος έχει την πλειοψηφία στην λήψη των αποφάσεων ( το Δ.Σ ) και άλλος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτέλεσης των αποφάσεων και της Διοίκησης του Δήμου ( ο Δήμαρχος ο οποίος δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο ).

Συνεργασία επίσημη και θεσμική με πρωτόκολλα και αποφάσεις βάση του Νόμου δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά.

Καμία παράταξη δεν συνεργάστηκε και δεν συνεργάζεται με κάποια άλλη.

Στο ξεκίνημα της Δημοτικής θητείας και στην αναγκαιότητα των συνεργασιών για να πάει ο τόπος μπροστά, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΞΙΩΝ του Κώστα Τριαντάφυλλου μετά από συζήτηση όλου του συνδυασμού το 2019 αποφάσισε να συνεργαστεί άτυπα με τον συνδυασμό του Δημάρχου Χίου σε δύο τομείς.

Στη ΔΕΥΑΝΧ ( ο δυσκολότερος τομέας του Δήμου Χίου )με Πρόεδρο τον Βασίλη Μυριαγκό και στην Προμηθευτική με Πρόεδρο τον κ. Μάρκο Μεννή.

Την απόφαση της αυτή αμέσως μετά ψήφισαν ομόφωνα όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και όρισαν τις Διοικήσεις των φορέων αυτών.

Στην ΔΕΥΑΝΧ μετά από ένα χρόνο θητείας η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΞΙΩΝ υπαναχώρησε και ζήτησε από τον Βασίλη Μυριαγκό η να παραιτηθεί από την Προεδρία της η να χωρίσουν οι δρόμοι τους.

Ο λόγος ήταν ότι …..θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση στον Δήμαρχο.

Επικράτησε ο χωρισμός των δρόμων.

Στην ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ δεν ίσχυσαν τα ίδια πράγματα και ο κ. Μεννής παραμένει Πρόεδρος της και δεν χώρισαν οι δρόμοι του με την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΞΙΩΝ!

Εδώ προφανώς συνεργάζονται οι δύο παρατάξεις και δεν θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση στον Δήμαρχο.

Συνεργάζονται επίσημα και θεσμικά ( και καλώς το κάνουν ) με τον Δήμαρχο.

Οι ανακοινώσεις από τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΞΙΩΝ με βαρύγδουπες και πομπώδεις αναφορές του στυλ ότι δεν συνεργαζόμαστε με τον Δήμαρχο, στερούνται σοβαρότητας την στιγμή που το μέλος της παράταξης ΔΣ και πρώην Δήμαρχος κ. Μεννής Μάρκος ΟΡΙΖΕΤΑΙ ως Πρόεδρος της Προμηθευτικής από το Δήμαρχο Χίου και παραμένει στη θέση αυτή.

Μάλιστα επιθυμία του κ. Μεννή είναι να τον ορίσει ξανά ο Δήμαρχος Χίου Πρόεδρο στην ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ και την δεύτερη διετία της Δημοτικής θητείας, που ο Δήμαρχος έχει το αποκλειστικό προνόμιο βάση του Νόμου να ορίζει τον Πρόεδρο σε κάθε οργανισμό του Δήμου και τα 3/5 των μελών του κάθε Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΞΙΩΝ θα παραμείνει στις αρχές και αξίες της όπως διακηρύσσει δημόσια περί μη συνεργασίας με τον Δήμαρχο, ή θα σιωπήσει φοβούμενη τις αντιδράσεις του κ. Μεννή;

Ο κ. Μεννής τι δηλώνει δημόσια για το θέμα αυτό που τον αφορά άμεσα;

Μέχρι τώρα Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΞΙΩΝ σιωπά και απλά λέει δήθεν ¨παλληκαρίσια ¨ λόγια στις ανακοινώσεις της χωρίς να έχει αποσύρει τον κ. Μεννή από Πρόεδρο της ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ.

Ας απαντήσουν λοιπόν δημόσια, συνεργάζονται ως παράταξη η δεν συνεργάζονται με τον Δήμαρχο Χίου;

ΥΓ 1 : Πρόεδρος στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με απόφαση του Δημάρχου είναι ο κ. Μανώλης Στάθης, ο οποίος επίσης παραμένει στη θέση αυτή, αλλά κι αυτός δεν συνεργάζεται επίσημα με τον Δήμαρχο.

ΥΓ 2: στην ΕΤΑΧ Πρόεδρος είναι ο κ. Αμύγδαλος Ιάκωβος πρώην Δ.Σ με τον κ. Βουρνού.

Από την συνεργασία αυτή ζημιώθηκε η ωφελήθηκε η Χίος με εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ που έρχονται μέσα από τα προγράμματα που διαχειρίζεται;

Σαφώς και ωφελήθηκε.

 

Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ