Κοινωνία

5/12/18 17:02

τελ. ενημ.: 5/12/18 17:03

Τα Ψαρά αλλάζουν από αύριο όνομα

Στη Βουλή θα συζητηθεί η τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης για την αναγνώριση των Ψαρών ως ηρωικής νήσου και κατ΄ επέκταση την αλλαγή του ονόματος του ομώνυμου Δήμου.

Η τροπολογία θα συζητηθεί και αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, τα Ψαρά μαζί με την Κάσο αναγνωρίζονται ως ηρωικές νήσοι, κάτι που σημαίνει ότι από αύριο και στο εξής η ονομασία του Δήμου Ψαρών αλλάζει σε: «Δήμος ηρωικής νήσου Ψαρών».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται ως ελάχιστος φόρος τιμής στα Ψαρά που καταξιώθηκαν στην συνείδηση όλων των Ελλήνων και του πολιτισμένου κόσμου ως ο κατ’ εξοχήν τόπος του ηρωισμού και της θυσίας.

Τα Ψαρά είναι ίσως ο μοναδικός τόπος κατά την εθνεγερσία του 1821 όπου η καταστροφή ήταν καθολική και απόλυτη. Μετά δε την αναχώρηση του τουρκικού στόλου, δεν έμεινε στο νησί ίχνος ανθρώπινης ζωής. Η επανακατοίκηση των Ψαρών άρχισε δειλά -δειλά από το 1840 και έπειτα.

Δείτε επίσης