14.12.2012 15:31

Ανοίγουν πανιά εκτός Χίου τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

 

Την πρόθεσή τους να ξεπεράσουν τον αναχρονιστικό σκόπελο των τελευταίων χρόνων, πάνω στον οποίο κινδύνευε να πέσει το έθιμο των αγιοβασιλιάτικων καραβακιών επιβεβαίωσαν με συνάντησή τους όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το βράδυ της Τετάρτης.

 

Περιηγητική Λέσχη, Δήμος Χίου και συμμετέχοντες κατέληξαν ότι η διατήρηση του εθίμου σε μία δύσκολη για τον τόπο οικονομική συγκυρία είναι εφικτή μόνο με την αύξηση των συμμετοχών και την παράκαμψη των στενών ορίων της πόλης.

 

Οι αλλαγές

 

Η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Π. Στεφάνου, να επεκτείνει το έθιμο με συμμετοχές από τα χωριά της Χίου αλλά και στα γειτονικά νησιά βρήκε απόλυτα σύμφωνες όλες τις άλλες πλευρές.

 

Το μεταβατικό στάδιο για το έθιμο σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2014, οπότε θα υπάρχει ικανοποιητικό χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές.

 

Οι σημαντικότερες πάντως από τις τροποποιήσεις αφορούν τα βραβεία καθώς πλέον χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Έτσι ήδη από φέτος θα έχουμε 1 κατηγορία για πλοία άνω των 4 μέτρων και άλλη μία για πλοία μικρότερα από 4 μέτρα ενώ θα δοθούν 6 συνολικά βραβεία, τρία σε κάθε μία από τις κατηγορίες.

 

Παράλληλα σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος ανεξάρτητα από αν θα διαγωνιστούν ή απλά θα παρουσιάσουν το πλοίο τους.

 

Καταληκτική ημερομηνία για όλες τις συμμετοχές έχει οριστεί η 27η Δεκεμβρίου, ώστε σύμφωνα με τον Π. Στεφάνου να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και ως προς το σκέλος της διεξαγωγής αλλά και της απονομής των βραβείων.

 

Η χρηματοδότηση

 

Από την άλλη η δύσκολη οικονομική συγκυρία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα στους σχεδιασμούς των διοργανωτών αφού η κάλυψη του ποσού των χρηματικών βραβείων θα γίνει είτε μέσα από χορηγίες αλλά και από τους ίδιους τους αντιδημάρχους που σύντομα θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη υιοθετώντας και ονομάζοντας ένα από τα έπαθλα ως «βραβείο αντιδημάρχων».

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

Με δεδομένη πάντως την υποτονική ατμόσφαιρα ο Δήμος Χίου ετοιμάζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μία διαφορετική νότα τόσο στην αγορά όσο και στην προκυμαία της πόλης.

Έτσι από το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου η μπάντα του Δήμου θα παιανίζει γιορτινά τραγούδια στην είσοδο της Απλωταριάς ενώ θα εναλλάσσει βάρδιες με τη μπάντα της 96ΑΔΤΕ μιας και στρατιωτικός διοικητής του νησιού Δ. Ζερβάκης θεώρησε καλό να συμβάλει στην προσπάθεια του Δήμου.

 

Το απόγευμα για πρώτη φορά τα καραβάκια με τους ήχους και των δύο φιλαρμονικών θα κάνουν παρέλαση στην παραλία καταλήγοντας νωρίς το βράδυ στην Πλατεία Βουνακίου.

 

Σημαντική πάντως στη συνέχιση το εθίμου είναι και η συμμετοχή της καθηγήτριας Στ. Τσιροπινά που αναμένεται να παρουσιάσει πριν τη μεγάλη βραδιά την ιστορική αναδρομή του εθίμου, που όμως τονίζει μέσα στην μεταπτυχιακή της εργασία με θέμα τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια έρχονται από πολύ παλιά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ