21.1.2015 13:31

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους πολίτες να συνεχίσουν να διεκδικούν»

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η αριστερά έχει σαφείς θέσεις και δεν θα αγνοήσει ή θα ξεχάσει τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει, υποστήριξε στον ‘π’ η Ευαγγελία Μανιτσούδη. Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με πλούσια κοινωνική δράση στα σωματεία και στις οργανώσεις μιλά για τις κοινωνικές δομές, για το μεταναστευτικό και την πολιτική που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και για το ωράριο των καταστημάτων και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

π. Η Αριστερά στη χώρα μας είχε καλυφθεί επί δεκαετίες πίσω από το αναφαίρετο δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Μια τυχόν εκλογή της σε κυβερνητική θέση τη βρίσκει έτοιμη για την ιστορική πρόκληση;

Ε.Μ.Ο Σύριζα  με  Κυβερνητικό πρόγραμμα τεκμηριωμένο  και  κοστολογημένο  που παρουσίασε  ο Αλέξης  Τσίπρας στην ΔΕΘ έχει κερδίσει  την πλειοψηφία των  Συμπολιτών μας.

Η  Αριστερά  έχει σαφείς  θέσεις και πιστεύει σε αξίες τις οποίες σε καμία  περίπτωση δεν πρόκειται να αγνοήσει ή να ξεχάσει. Η Αυριανή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός από ιστορικής σημασίας προϋποθέτει και την εισαγωγή νέων τρόπων αντιμετώπισης των πολιτών και των διεκδικήσεων τους.

Δικαιώματα  κατακτημένα μετά από Αγώνες της Αριστεράς ,ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα υπερασπισθεί και θα τα σεβαστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και όλη την κοινωνία  να συνεχίσουν να διεκδικούν, να αγωνίζονται ανεξάρτητα από το κόμμα που θα είναι στην Κυβέρνηση. Οι διεκδικήσεις των πολιτών, ενισχύουν και δυναμώνουν την εκάστοτε Κυβέρνηση για να μπορέσει να πετύχει το  καλύτερο για την χώρα. Η διαφορά  είναι ότι  τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται  σε άλλη θέση και αυτό τον βοηθάει να υπερασπισθεί για όλα όσα αγωνίσθηκε τα προηγούμενα  χρόνια.

π. Μια σε διαθεσιμότητα εργαζόμενη του Δημοσίου τομέα πως οραματίζεται τη λειτουργία του στα πλαίσια μιας κυβερνητικής αλλαγής; Αντέχει η οικονομία μια εκ νέου διόγκωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με τη επιστροφή όλων των απολυμένων ή «παροπλισμένων»;

Ε.Μ. Είμαι εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βρίσκομαι σε διαθεσιμότητα εδώ και 18 μήνες. Είμαστε από τα πρώτα θύματα  αυτής της βάρβαρης και άδικης πολιτικής της Μνημονιακής Συγκυβέρνησης. Μέσα σε μια νύχτα βρεθήκαμε  χωρίς τη δουλειά που αγαπούσαμε και αγωνισθήκαμε  να την αποκτήσουμε  χωρίς να υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος από την κατάργηση των ειδικοτήτων μας. Σε  διαθεσιμότητα βρέθηκαν σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων κλπ.

Παρουσιάσθηκαν επανειλημμένα ανακριβή στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της  χώρας μας, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε για την χρεωκοπία της χώρας.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα που παρουσίασε στην ΔΕΘ δεσμεύεται για την κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας στα  πλαίσια της κινητικότητας και θα αποκαταστήσει όλους τους Αντισυνταγματικά απολυμένους. Ακόμη δεσμεύεται για την αποσυμφόρηση του Δημοσίου τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων  και  Προωθεί την στελέχωση των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των Δημοσίων Υπαλλήλων.

π. Ιδιαίτερα στη Χίο σε μεγάλο βαθμό ο ενεργός οικονομικά πληθυσμός τροφοδοτείται από το Δημόσιο. Υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης του και είναι αναγκαίες οι μετατάξεις για την καλύτερη λειτουργία του;

Ε.Μ.Στη Χίο τα πέντε τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία της πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, με τις οδυνηρές συνέπειες των μνημονίων έχει φανεί  έντονα η πτώση του αγοραστικού δυναμικού με όλα τα επακόλουθα που έχει. Η μεγάλη πτώση του τζίρου στα Εμπορικά καταστήματα του νησιού μας έχει οδηγήσει τους Αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους στα όρια της απελπισίας.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας, στηρίζει τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των Υπουργείων και των Υπηρεσιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα προτείνει λύσεις και προτάσεις για τη ορθολογικότερη λειτουργία του Δημοσίου τομέα

Αν αυξηθεί ο τουρισμός, θα προσαρμοστεί η αγορά

π. Ένας νομός με διάθεση να μετεξελιχθεί σε τουριστικός πρέπει να εξετάσει διαφοροποιημένα από τη μέχρι σήμερα τη λειτουργία της αγοράς του και πιθανά την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις;

Ε.Μ. Η Αγορά της Χίου στηρίζεται ουσιαστικά από το τοπικό καταναλωτικό κοινό και σε ένα βαθμό από τους Τούρκους επισκέπτες. Οι επισκέπτες από την Τουρκία έχουν συνεισφέρει σε κάποια καταστήματα(εστίαση, καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών)στην αύξηση του τζίρου τους.

Οι Τουρίστες από την Ευρώπη ή αλλού είναι ελάχιστοι και δεν δίνουν τα αναμενόμενα  αποτελέσματα αυτή την στιγμή. Γνωρίζουμε καλά ότι η Χίος είναι ο μόνος νομός του Αιγαίου που η Τουριστική του ανάπτυξη φθίνει χρόνο με τον χρόνο, ενώ σε άλλους νομούς αυξάνει, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες.

 Ο Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του Τουρισμού, ενός τουρισμού που εμείς θέλουμε  και τότε  η Αγορά θα προσαρμοσθεί. Δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μέρη που έχουν Τουρισμό, έχουν και μικρότερα ποσοστά Ανεργίας.

Έχουμε ακούσει διάφορες εκδοχές του γιατί η Χίος δεν αναπτύχθηκε τουριστικά. Μία εκδοχή ότι οι εφοπλιστές  δεν ήθελαν παλαιότερα τουρισμό, σήμερα ότι η Αγορά δεν προσαρμόζεται. Προσωπικά δεν πιστεύω καμία από τις δύο.

 Πιστεύω όμως ότι  δεν μπήκαν οι  σωστοί στόχοι και ότι προβολή ή διαφήμιση που γίνονταν δεν είχε τα αναμενόμενα αποτέλεσμα, ενώ με τους Τούρκους η σωστή στόχευση έχει φέρει αποτέλεσμα στην τοπική αγορά.

Οι Αγορές πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τις Ανάγκες τους και χρειάζονται εναλλακτικές προτάσεις και παρεμβάσεις.

Τροποποίηση του ευρωπαϊκού συμφώνου για το μεταναστευτικό

π. Υπάρχει πρόταση της επόμενης μέρας στο ΣΥΡΙΖΑ για διαφορετικούς χειρισμούς στη μεταναστευτική πολιτική και στον τρόπο υποδοχής των μεταναστών στο νησί μας;

Ε.Μ. Η ελληνική κυβέρνηση επαίρεται ότι πρωτοστατεί στην υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού κατασταλτικού πλαισίου για την αποτροπή της μετανάστευσης, την ώρα που έχει αποδεχθεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στο ελληνικό έδαφος μέσω των Κανονισμών  Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ

Η υιοθέτηση των Συνθηκών αυτών, σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας της συνθήκης Σένγκεν, και την επιλεκτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση, έχουν μεταβάλει τη χώρα σε αποθήκη απελπισμένων ανθρώπων που αναζητούν διέξοδο επιβίωσης στις οικονομικά εύρωστες χώρες της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να διαπραγματευθεί στα σοβαρά την αναλογική κατανομή στο πλαίσιο της Ε.Ε. των διογκούμενων προσφυγικών ροών, ενώ οι ροές αυτές τροφοδοτούνται από τους πολέμους, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων σε όλο τον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Επιλέγει, ταυτόχρονα, να επενδύει τους ευρωπαϊκούς πόρους που διοχετεύονται στην Ελλάδα για τους μετανάστες σε πανάκριβα έργα καταστολής, που και δεν λύνουν το  πρόβλημα, και τροφοδοτούν τεράστια διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα.

Στον αντίποδα των κυβερνητικών πολιτικών, που ευνοούν τη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και καθιστούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εύκολη λεία, θύματα ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης και, βεβαίως, φασιστικών επιθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα συνολικό πλαίσιο ρεαλιστικής  μεταναστευτικής πολιτικής στηριγμένο στην αναγνώριση και την καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και στην υπεράσπιση των αξιών της αλληλεγγύης και της ισότητας δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, που αποτελούν τον πυρήνα της ιδεολογίας της Αριστεράς.

Η Ε.Ε. παρέχει στην Ελλάδα κονδύλια προκειμένου να είναι η χώρα μας ο χωροφύλακας της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, με μεγάλη δόση υποκρισίας, καταγγέλλει, μέσω εκπροσώπων της, τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα και παρέχει άσυλο σε πρόσφυγες παρά τις διατάξεις των Κανονισμών του ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ και ΙΙΙ.

Κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ριζική τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

π. Έχετε δώσει αγώνες για την προστασία των δικαιωμάτων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Μπορούν να αναπτυχθούν ανάλογες πολιτικές αν δεν υπάρχει υγιές οικονομικό περιβάλλον;  

Ε.Μ.Τα Μνημόνια, οι πολιτικές/μέτρα που απορρέουν απ’αυτά και οι συνέπειες τους στην κοινωνική συνοχή είναι καταστρεπτικές. Ανεργία στο 30%, μείωση εισοδήματος στο 40%, φτώχεια, συσσίτια, λουκέτα, αυτοκτονίες, κοινωνικός αποκλεισμός κλπ.

Στα θύματα της κρίσης συγκαταλέγεται και η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια που έχει κυριολεκτικά γονατίσει. Οι κοινωνικές/ανθρώπινες σχέσεις θρυμματίζονται. Άλλες δημιουργούνται στη βάση της αλληλεγγύης, αλλά χωρίς την συνδρομή ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας, η κοινωνική ερήμωση θα είναι ολοσχερής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντοπίσει και αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης και το θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητα στις προγραμματικές δεσμεύσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, της αυξημένης ζήτησης παροχών/υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και στην μειωμένη προσφορά τους από πλευράς κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει και θα υλοποιήσει μια άλλη πολιτική, όπου οι κοινωνικές ανάγκες θα είναι στο επίκεντρο και όλες οι προσπάθειες της πολιτείας θα συντονίζονται μ’αυτές.

Η πρόταση του  ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει  ΔΙΚΤΥΑ Κ.Α. και στηρίζεται σε υπαρκτές, ήδη λειτουργούσες δομές. Συγκεκριμένα: Δήμος, Περιφέρεια, Ε.Κ.Κ.Α. (Ν.Π.Δ.Δ.), Κρατικοί φορείς, Μ.Κ.Ο, Ν.Π.Ι.Δ., Ιδιωτικούς/κερδοσκοπικούς φορείς, Εκκλησία, αυτοδιοικούμενες συλλογικότητες κλπ.

Συγκροτούνται Τοπικά και Περιφερειακά ΔΙΚΤΥΑ Κοινωνικής Αλληλεγγύης σ’όλη τη χώρα. Εκπρόσωποί τους συνιστούν τα Τοπικά και Περιφερειακά ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όλοι οι φορείς που εντάσσονται στα ΔΙΚΤΥΑ Κ.Α. συνεχίζουν κανονικά το κοινωνικό τους έργο. Απλά το ζητούμενο είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ