20.1.2015 11:18

«Η Αριστερά δίνει τους αγώνες της στο φως της ημέρας»

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ο ΑΝ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στα δημοτικά έδρανα διαπιστώσαμε ότι τον Ανδρέα Μιχαηλίδη χαρακτηρίζουν η σαφήνεια του λόγου, η ακεραιότητα των θέσεων, η ομαδικότητα και η ανάληψη των ευθυνών που του αναλογούν. Ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να έχει αλλάξει. Υποστηρίζει ότι έχει συγκροτηθεί ένα ενωτικό μαχητικό ψηφοδέλτιο, ότι ο χώρος σέβεται  την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι δικαιώθηκαν οι θέσεις του για το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου και ζητά την αναβάθμιση με δημοτικό χαρακτήρα του λιμανιού. Μάχεται για τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές υγείας, την κατάργηση όλων των επαχθών νόμων και χαρατσιών στα νοσοκομεία, την υπαλληλική, επιστημονική και υλικοτεχνική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ και θεωρεί  απαραίτητη τη στήριξη του πολιτισμού με ακύρωση των μνημονιακών διατάξεων εκποίησης της περιουσίας του Υπουργείου και ουσιαστική ενίσχυση του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου.

Συνέντευξη στο ΔΗΜ. ΜΥΩΤΕΡΗ

π.: Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση των βουλευτικών υποψηφιοτήτων εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς τη δική σας υποψηφιότητα. Τότε δεν απαντήσατε στις καταγγελίες. Τι απαντάτε τώρα και πως θα καταφέρετε να προσεγγίσετε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που πιθανά σας αντιμετωπίζουν με κομματική επιφυλακτικότητα;

Α.Μ.: «Ελάχιστα ενδιαφέρουν τους πολίτες της Χίου, που αντιμετωπίζουν κι εκείνοι τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν σωρευτεί στη χώρα, τα παραπολιτικά κουτσομπολιά. Αυτή την στιγμή έχει συγκροτηθεί ένα μαχητικό και ενωτικό ψηφοδέλτιο με στόχο την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη Χίο και την επίτευξη της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο συγκεκριμένο στόχο είμαι προσανατολισμένος και από αυτόν δεν είναι σε θέση να με ξεστρατίσει καμία κριτική».

π.: Έχετε θητεύσει επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής αντιπολίτευσης δηλώνοντας τότε ανένταχτος αριστερός που δεν αποδέχεται  κομματικές ταμπέλες. Τώρα τι έχει αλλάξει, τι σας ώθησε να αυτοπροταθείτε  για να ενταχθείτε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Α.Μ.: «Η παρουσία μου στα δημοτικά έδρανα χαρακτηρίστηκε από συγκεκριμένη στάση σε όλα τα ζητήματα που απασχολούσαν το Δήμο της Χίου τότε. Η παρουσία μου αυτή νομίζω πως είχε σαφές πολιτικό πρόσημο. Η οργανωτική μου σχέση με τον κομματικό φορέα του οποίου σήμερα είμαι υποψήφιος βουλευτής ήταν ένα άλλο ζήτημα. Άλλωστε ο χώρος μας σέβεται την αυτονομία του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πράξη».

π.: Με την οικονομική κρίση που υπάρχει, πως θα κατορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίσει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία από τις περικοπές στη  λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να λύσει τα προβλήματα των ασφαλισμένων, των Ασφαλιστικών Ταμείων και της συνεργασίας με τους ενδονοσοκομειακούς και ιδιώτες γιατρούς;

Α.Μ.: «Οι δεσμεύσεις μας για την Υγεία είναι οι παρακάτω: Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Κατάργηση του εισιτηρίου των 5ευρώ για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κατάργηση του 1ευρώ ανά συνταγή. Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων. Σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Άμεσες και στοχευμένες προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού για τη στήριξη και αναβάθμιση κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ στα Αστικά Κέντρα με βάση συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, με «πυρήνα» τον οικογενειακό γιατρό, τα ιατρεία γειτονιάς και την ομάδα υγείας. Άμεση στελέχωση με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με προτεραιότητα τις δομές που έχουν πλήρως αποστελεχωθεί μετά τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ, λειτουργική αναβάθμιση των εργαστηρίων, διασφάλιση παρακολούθησης και συνταγογράφησης για όλους τους χρόνιους ασθενείς στις δημόσιες δομές ΠΦΥ από ειδικούς γιατρούς».

π.: Ασχολείσθε ενεργά με τον πολιτισμό. Τί προτάσεις θα καταθέσετε για κρατικές παρεμβάσεις στήριξης, ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού μας και ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού; Πως  και από πού θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις;

Α.Μ.: «Κατάργηση όλων των μνημονιακών διατάξεων  που οδηγούν σε εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και υποβαθμίζουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένταξη της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο αναπτυξιακός ρόλος του πολιτιστικού αγαθού προωθείται με τρόπο που δεν ακυρώνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα, δεν το υποτάσσει στην ανεξέλεγκτη τουριστική και εμπορική εκμετάλλευση και δεν το ισοπεδώνει στο όνομα μιας άναρχης ανάπτυξης κάτω από την πίεση και προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Ουσιαστική στήριξη του εγκαταλειμμένου ΔΗΠΕΘΕ και όλων των δομών πολιτισμού του νησιού μας. Ανακατανομή πόρων δημόσιων επενδύσεων προς όφελος του πολιτισμού».

π.: Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις και δηλώσεις στελεχών σε πολλά θέματα, με κυρίαρχα την επίλυση της οικονομικής κρίσης και  τις σχέσεις με την εκκλησία και κάποιες από τις αποκαλούμενες τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν σας προβληματίζει η πιστοποιούμενη έλλειψη σαφών και ενιαίων προτάσεων και προγραμματισμών; Ποιες οι προτάσεις σας  γι’ αυτά τα θέματα;

Α.Μ.: «Ο χώρος μας πάντα υπήρξε ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης και ουσιαστικού διαλόγου. Η μονολιθικότητα υπήρξε πάντα μια πρακτική πολύ μακριά από μας. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί την προς τα έξω πολυφωνία. Η πολιτική άλλωστε του κόμματος εκφράζεται μέσα απ’ τα συλλογικά όργανα.

Η αλήθεια είναι ότι, από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία και τα παπαγαλάκια της αξιοποιούν τέτοιες καταστάσεις, τις παραποιούν και τις μεγεθύνουν. Για την τρομοκρατία η θέση μας υπήρξε πάντα σαφής: Την καταδικάζουμε απερίφραστα ως πρακτική. Η αριστερά δίνει πάντα τους αγώνες της στο φως της ημέρας,  χωρίς κουκούλες, έχοντας απέναντί της συγκεκριμένες πολιτικές».

 

* ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

«Επιβεβαιώθηκαν οι ενστάσεις μας για το αεροδρόμιο»

π.: Ποιες είναι οι θέσεις σας για την επίλυση των προβλημάτων της επέκτασης του αεροδρομίου και του εκσυγχρονισμού του κεντρικού λιμανιού μας;

Α.Μ.: «Οι θέσεις μας για την επέκταση του αεροδρομίου νομίζω πως επιβεβαιώθηκαν απόλυτα. Εισπράξαμε μια ολομέτωπη και συστηματική επίθεση από συγκεκριμένα συμφέροντα, που μας χαρακτήριζαν ως αντίθετους στην ανάπτυξη του τόπου μας. Δέκα χρόνια μετά επιβεβαιώνονται οι ενστάσεις μας, με χαρακτηριστικό το ερωτηματικό αν η επέκταση του χερσαίου διαδρόμου αντιστοιχεί και με την επέκταση του λειτουργικού αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου. Με τα ψέματα που καλλιεργούνται, πως επιτεύχθηκε δήθεν η επέκταση, τη στιγμή που συνοδά έργα (δρόμος δυτικά του αεροδιαδρόμου) εκκρεμούν. Με την επαπειλούμενη εκποίηση αυτού του πανάκριβου έργου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Όσον αφορά στο βασικό λιμάνι του νησιού μας θεωρούμε απαραίτητη την αναβάθμισή του και την παραμονή του σε καθεστώς κοινωνικού – δημόσιου ελέγχου, μακριά από τακτικές ιδιωτικοποίησης».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ