Εθνικές Εκλογές 2015

24/1/15 9:55

τελ. ενημ.: 25/1/15 21:56

Για ποιους πρέπει να ψηφίσω

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

Πάει μια δεκαετία τώρα από τότε που το ηλικιακό κοντέρ πάτησε το –άντα. Η παραγωγική ζωή στον άνθρωπο εκτείνεται σε είκοσι, άντε το πολύ σε εικοσιπέντε χρόνια, ισχυρίζονται οι έρευνες. Ακόμα κι αν το πνεύμα βρίσκεται σε καλπασμό, το φθαρτό σώμα το φορτώνει βαρίδια αργότερα, το υπερχρεώνει να κάνει συνεχείς στάσεις για να παίρνει ανάσες.

Αύριο Κυριακή η γενιά των –άντα πλησιάζει το παραβάν του εκλογικού κέντρου ξεχειλισμένη από απογοήτευση. Συναισθάνεται πως της χάρισαν ανέμελες παιδικές και εφηβικές στιγμές, πιο πλούσιες από όσες δικαιούνταν, και τώρα ήρθε η ώρα να τις πληρώσει. Ξέρει καλά πως το δικό της μυαλό, όσο περίπλοκα κι αν σκέφτεται, θα μείνει καθηλωμένο, αλυσοδεμένο στις παλιές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της εποχής μιας ζωής δίχως φρόνηση. Συνθλίβεται στην ιδέα ότι σε εκείνη έπεσε ο κλήρος της χαμένης γενιάς, της στέρησης των ονείρων.

Η γενιά των –αντα πλησιάζει την κάλπη με άγχη για το ξημέρωμα της Δευτέρας. Οι επιταγές θα σκάσουν, οι διακανονισμοί των χρεών δε φτάνουν για να τα βάλουν σε τάξη, θα πάει στη δουλειά και θα ζητά από τους συνεργάτες την υπομονή τους γιατί το ταμείο δεν βγάζει στην ώρα τους το μισθό τους, αυτόν που δουλεύουν με ιδρώτα και αξιώνουν για τη δική τους αξιοπρέπεια.

Θα πάρει στα χέρια της τα ψηφοδέλτια, θα τραβήξει την κουρτίνα στο παραβάν κι εκεί μόνης της, σε μια φευγαλέα στιγμή, θα αναλογιστεί όσα πέρασε και συνεχίζει να περνά ακόμα. Με οδηγό το πρόσφατο παρελθόν της όλα δείχνουν πως θα κάνει την επιλογή της. Θα διαλέξει για πάρτη της, έτσι την έμαθαν τόσα χρόνια όσοι τη μεγάλωναν κανακεύοντας την. Θα ονειρευτεί τη χαμένη της ζωή πριν πέντε χρόνια, θα τη νοσταλγήσει και θα τη διεκδικήσει από όσους της την έκλεψαν. Θα συμπεριφερθεί τελικά με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό των προηγούμενων γενεών της. Ψηφίζω για μένα, για το τομάρι μου, ψηφίζω για την ουτοπία της επιστροφής στην εποχή του αθέατου εγκλήματος.

Δεν την κατακρίνω. Γαλουχήθηκε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα προαγωγής της καλοπέρασης. Δεν έμαθε να αναλαμβάνει ευθύνες, ούτε να χειρίζεται η ίδια τα λάθη της. Μια ζωή τα πάσαρε στους προστάτες οικογενείας ή και στις τράπεζες, εκείνες τις φίλες στα εύκολα και τις στρίγγλες στα δύσκολα.

Η γενιά των –αντα είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο πως θα ψηφίσει αύριο Κυριακή. Με τον ίδιο κλασσικό τρόπο όσων την έφεραν στη ζωή. Αβασάνιστα για τη διάδοχη γενιά της. Σαν να μην την έφερε ακόμα στον κόσμο, σαν να μην ακούει το κλάμα της στην κούνια του υπνοδωματίου της, σαν να μην αντλεί δύναμη απ’ το δικό της χαμόγελο κάθε πρωί πριν τη στείλει στο σχολείο.

Αυτή τη στιγμή, τα ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσα στο παραβάν προσωπικά δεν θα τη ρισκάρω. Τη βλέπω στον ύπνο μου ένα μήνα τώρα, σαν εφιάλτη να με καταδιώκει και να με απειλεί ότι, αν το χέρι μου ακολουθήσει την εντολή της δικής μου ευζωίας, παίρνω στο λαιμό μου ό,τι έχω αγαπήσει περισσότερο σ’ αυτόν τον κόσμο. Τα ματάκια που κάποτε συνέβαλα να έρθουν στη ζωή.

Είναι πικρό να αποδέχεσαι την ατομική σου ακύρωση. Ματαιόδοξο να αναλογίζεσαι ότι το δικό σου πέρασμα από αυτόν τον κόσμο ίσως να μην αφήσει αποτύπωμα στην Ιστορία. Δεν έχεις όμως εναλλακτική επιλογή. Πάρε χαμπάρι πως ό,τι και να γίνει εσύ σβήστηκες απ’ το χάρτη, το ‘παμε, σε σένα έπεσε ο κλήρος. Τουλάχιστον δώσε το δικαίωμα στα πολλά νέα ματάκια να ζήσουν σε μια κοινωνία δίχως τους δικούς σου εφιάλτες.

Το πήρα απόφαση. Δεν θα μπω εγώ αύριο στην κάλπη. Είμαι επικίνδυνος, το έχω αποδείξει στο παρελθόν. Μια ζωή έστελνα εντολοδόχους ανεπάγγελτους, παράσιτα, καριερίστες. Απόψε το βράδυ θα ζητήσω απ’ την κόρη και το γιό μου να μη διστάσουν απ’ τις απαγορεύσεις του νόμου. Να μπουν εκείνοι στο παραβάν, έχοντας καταλάβει το σκεπτικό μου, και να διπλώσουν εκείνοι το ψηφοδέλτιο. Να επιλέξουν όσους δούλεψαν στη ζωή τους, έχουν χειροπιαστό αποτέλεσμα της δράσης τους, αντιλαμβάνομαι ότι δεν με κοροϊδεύουν κατάμουτρα τάζοντας μου την επιστροφή στον δανεικό παράδεισο, θέλουν να τα αλλάξουν όλα όσο και να πονέσουμε, μπορούν να βάλουν σε ροή το ποτάμι της νέας ζωής τους.

    

Σχόλια άρθρου: 0