4.10.2018 13:24

«Χιώτικες Βιβλιοδρομίες» από τον Δημήτρη Φρεζούλη

Ένα νέο βιβλίο  κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Άλφα Πι» σε μια εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση. Ένα βιβλίο που μιλά για βιβλία, και ειδικότερα Χιώτικα, που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια με κυριότερο βάρος στη διετία 2017- 2018. «Χιώτικες Βιβλιοδρομίες» ο τίτλος του, στο οποίο περιλαμβάνονται 75 βιβλία από 53 χιώτες συγγραφείς αλλά και ειδικά αφιερώματα σε πνευματικούς ανθρώπους του νησιού.

   Συγγραφέας ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φρεζούλης που, τα τελευταία σαράντα χρόνια, ασχολείται συστηματικά με ό,τι έχει σχέση με τα χιώτικα βιβλία και εντρυφά σ’ αυτά με ιδιαίτερη σχολαστικότητα.   Στις  «Χιώτικες Βιβλιοδρομίες» περιγράφονται συνοπτικά εβδομήντα πέντε βιβλία ως προς το περιεχόμενό τους, αλλά και με κριτική διάθεση και σχολιασμό και έτσι έχουμε μια πρώτη γνωριμία με χιώτικες εκδόσεις. Αλλά και με χιώτες συγγραφείς, ο αριθμός των οποίων δεν είναι ευκαταφρόνητος. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια πρώτη απόπειρα συλλογικής και συνολικής καταγραφής της ιστορίας του χιώτικου βιβλίου, κυρίως, των δύο τελευταίων χρόνων. Παράλληλα παρατίθενται και τα βιογραφικά των συγγραφέων.

   Το δεύτερο μέρος των «Χιώτικων Βιβλιοδρομιών» περιλαμβάνει αφιερώματα σε ανθρώπους των γραμμάτων. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ναυτικό πεζογράφο Φάνη Φαντέμη, στη ζωή και στα βιβλία του. Ένα δεύτερο στον Νίκο Κιουράνη και στον αείμνηστο Μήτσο Κρομμύδα. Και ένα τρίτο στον εκδοτικό οίκο «Άλφα Πι» και στην ανεκτίμητη προσφορά του αείμνηστου Αντώνηκαι του Γιάννη Παληού.

   Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Αριστείδης Μπελλές:  «Διαβάζοντας (…) κομμάτια από τα βιβλία του καθενός - αναμνήσεις, εικόνες, γνωστά τοπία, παλιές ιστορίες και μύθοι του αγαπημένου μας νησιού ξεπρόβαλαν ενώπιόν μου, προκαλώντας μου μια απίστευτη αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας! Τότε συνειδητοποίησα ότι ο Δημήτρης Φρεζούλης για άλλη μια φορά, στην πολυγραφότατη δημιουργική και δημοσιογραφική διαδρομή του, κατόρθωσε να με «γραπώσει» στα δίχτυα του συναισθηματικού του κόσμου».

   Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «(Τα βιβλία) κάθονται ήρεμα στο ράφι. Πλησιάζεις και τα καμαρώνεις. Σου χαμογελούν. Ποτέ δεν αντιστέκονται. Αναπαύονται στο χέρι σου εύκολα κι αν είναι από τα μεγάλα, από τα βαριά, σου γνέφουν για το τραπέζι. Ανοίγουν τα φύλλα της καρδιάς τους υπάκουα. Βλέπεις γράμματα και αράδες στη σειρά και αρχίζει ο νους σου να μεταλλάζει τα σημάδια σε φωνή…». Γ. Διλμπόης.

   To βιβλίο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, στις 19.30, στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου.

   Για τις «Χιώτικες Βιβλιοδρομίες» θα μιλήσει ο συγγραφέας Κώστας Ζαφείρης ενώ μικρές παρεμβάσεις θα κάνουν ο ποιητής Αντώνης Λάρδας για τον αείμνηστο Φάνη Φαντέμη και η καθηγήτρια Δέσποινα Γέμελου για τον Νίκο Κιουράνη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ