23.11.2021 14:28

«Παχιά λόγια για κατανάλωση τα έργα της δημοτικής αρχής»

Συλλογικός αγώνας η μόνη λύση στα προβλήματα για την Λαϊκή Συσπείρωση

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα ο Επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Μ. Σκούφαλος και η Δημοτική Σύμβουλος, Κλαίρη Κωστάλα με στόχο την ενημέρωση του έργου που έχει επιτελέσει η παράταξη ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στη δημοτική αρχή. 

«Παχιά λόγια από τους ιππότες και το Δήμαρχο της στρογγυλής πλατείας»

Ο κ. Σκούφαλος ξεκινώντας την εισήγηση του αναφέρθηκε με κριτικό τόνο στον τρόπο λειτουργίας της παρούσας δημοτικής αρχής που υπογράφει η παράταξη «Σύμπραξη Δημιουργίας» λέγοντας ότι, «υπάρχουν και χειρότερα από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Μάλιστα, παρομοίασε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Δήμος Χίου με τον τρόπο που λειτουργούν ανώνυμες εταιρίες οι οποίες δεν στοχεύουν στο δημόσιο συμφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσλειτουργίας του Δήμου Χίου είναι η μεταφορά όλων των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή.

«Έργα επί χάρτου»

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή υλοποιεί έργα που είχαν ήδη δρομολογηθεί και με «επικοινωνιακά τερτίπια» όπως ανέφερε ο κ. Σκούφαλος «τα οικειοποιείται».

Στόχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η δρομολόγηση έργων που θα έχουν στόχο το δημόσιο καλό όπως είναι έργα για την αντιπυρική προστασία, έργα αντισεισμικής προστασίας και μελέτες για σχολεία και δημοτικά κτίρια.

Η Δημοτική Αρχή ταυτίζεται με τον Υπουργό. Ν. Μηταράκη στη δημιουργία δομών

Στο πεδίο του μεταναστευτικού-προσφυγικού  αναφέρθηκε στην ταύτιση της Δημοτικής Αρχής με την πολιτική που διαγράφει η Κυβέρνηση στη δημιουργία δομής:

«Εξακολουθεί κατά παράβαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητά νέο κέντρο εγκλωβισμού και ασύλου ταυτιζόμενη με τον Ν. Μηταράκη ο οποίος αποτελεί και τον προστάτη της ενώ οι αποφάσεις του Δ.Σ. μιλούν μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση και ολιγοήμερη παραμονή με κατάργηση του ασύλου στα νησιά και γεωγραφικού περιορισμού».

Στο στόχαστρο η ΔΕΥΑΝΧ και η ΔΙΑΝΟΧ

Απόλυτα συνδεδεμένα είναι για τον κ. Σκούφαλο τα Νομικά Πρόσωπα αλλά και οι εκλεγμένοι πρόεδροι με το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Είναι η Δημοτική Αρχή που αφήνει μια επιχείρηση της και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ να αυθαιρετούν… που δηλώνει ότι τα Νομικά Πρόσωπα είναι ανεξάρτητα από το Δήμο και ως πόντιος Πιλάτος πλένει τα χέρια της αποποιούμενη της αντιλαϊκές πολιτικές των Νομικών προσώπων».

Η Λαϊκή Συσπείρωση είπε όχι στον ΑΟΤΑ χωρίς προϋποθέσεις

Την ξεκάθαρη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης υπενθύμισε τόσο ο κ. Σκούφαλος όσο και η Δημοτική Σύμβουλος, κα. Κωστάλα σχετικά με τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού για τον οποίο η παράταξη δεν ζήτησε καμία προϋπόθεση όπως λ.χ. οικονομοτεχνική μελέτη.

Η κα. Κωστάλα με την σειρά της αναφέρθηκε στο έργο που επιτέλεσε η παράταξη τα δυο προηγούμενα χρόνια όπως ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι δημότες, την δημιουργία προτάσεων για την εξεύρεση λύσεων αλλά και τον ελεγκτικό ρόλο στη δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα έφερε στην επιφάνεια ζητήματα στο θέμα της υγείας με εισήγηση της παράταξης στο συμβούλιο από τον Σεπτέμβρη του 2019 τονίζοντας τον ρόλο του Δήμου στη δημόσια υγεία όπως είναι η σύσταση κέντρου πρόληψης και επιτήρησης της πανδημίας.

Σχετικά με το θέμα της διαφάνειες τάχθηκε υπέρ της πλειονότητας των αντιπολιτεύσεων προκειμένου να αποφευχθούν όπως δήλωσε «οι απευθείας αναθέσεις και εργολάβους και μικροπρομηθευτές κάθε είδους και η αδιαφάνεια των προσλήψεων».

Επίσης σχετικά με την αύξηση εσόδων στα ανταποδοτικά του Δήμου Χίου με τη διόρθωση των τετραγωνικών η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε προτάσεις για μειώσεις σε όλα τα νοικοκυριά και τις μικροεπιχειρήσεις και αύξηση συντελεστών για μεγάλες επιχειρήσεις.

Εμπόδιο ωστόσο στάθηκε νόμος ο οποίος προβλέπει την υποβολή των προτάσεων την οικονομική υπηρεσία με αποτέλεσμα να χάνεται σε ένα σπιράλ γραφειοκρατίας για την κα. Κωστάλα.

Τέλος, κ. Σκούφαλος τόνισε την σημασία ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα εμφανίζοντας ως παράδειγμα την αντίσταση  τοπικών κοινοτήτων σε αποφάσεις όπως ήταν η περίπτωση του βιολογικού στον Καταρράκτη.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ