21.1.2019 19:51

Ιδιωτικός Φορέας … Ταξιτζήδων

Με τον επαγγελματικό κλάδο των οδηγών taxi δεν έχω τίποτα να λύσω. Τουναντίον θεωρώ ότι έχουν κατοχυρωμένο τον όρο «ταρίφα» και κακώς δεν … βάζουν χέρι στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για αθέμιτο ανταγωνισμό στη χρήση του.

Η επικύρωση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών σύστασης του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού, με τη δημοσιοποίηση του Καταστατικού του, είναι το πρώτο, μικρό βήμα υλοποίησης του στόχου. Αυτό που λέμε επιτεύχθηκε … στα χαρτιά.

Η ουσιαστική προσπάθεια σύστασης του Ιδιωτικού Φορέα έπεται. Έγκειται στην πειθώ που θα πρέπει να εκπέμπει η προσπάθεια σε όσους στοχεύει να πείσει για τη συμμετοχή τους, έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, αν δεχτούμε ότι οι τουριστικοί επαγγελματίες του νησιού κατατάσσονται στην κατηγορία της … μαρίδας, έχουν δηλαδή πολύ μικρή οντότητα, εν συγκρίσει με τους συναδέλφους τους αλλού, με μια – δυο εξαιρέσεις.

Ο στόχος της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την έμπνευση και την πειθώ της διοίκησης που θα κληθεί να τον στήσει στα πόδια του. Ο Παντ. Λεγάτος κι οι συνεργάτες του πιστώνεται ότι πέτυχε να περιγράψει (πάντα στα χαρτιά) πως ορίζεται αυτός ο περίφημος φορέας. Η επιτυχή έκβαση της προσπάθειας τους, ωστόσο, θα κριθεί πάντοτε εκ του αποτελέσματος.

Θα υπάρξει Ιδιωτικός Φορέας Τουρισμού και τον μεθεπόμενο μήνα; Θα αγκαλιαστεί από όλους τους επαγγελματίες του νησιού, αν δεχθούμε ότι ο τουρισμός είναι η μοναδική δραστηριότητα που επηρεάζει το σύνολο των οικονομικών κλάδων; Για παράδειγμα, ο γυψοσανιδάς πρέπει να γίνει μέλος του. Μην ξενίζεστε. Μια πιθανή αυξητική τάση στα τουριστικά μεγέθη επηρεάζει καθοριστικά τον κλάδο της οικοδομής, δίνει δουλειά και στο γυψοσανιδά. Η γνωστή αλυσίδα.

Η τέχνη για την επιτυχή έκβαση του Φορέα ακούει σε μια και μόνο λέξη: επικοινωνία. Τα οφέλη από τη λειτουργία του πρέπει να είναι τόσο πειστικά, που από το … εναρκτήριο λάκτισμα των εγγραφών πρέπει να σχηματίζεται ουρά έξω από το Επιμελητήριο από τους οικειοθελώς επιθυμούντες να εγγραφούν μέλη του.

Στον τομέα αυτό, όμως, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι άκρως απογοητευτικά. Το μεγαλύτερο – μέχρι σήμερα – επίτευγμα της διοίκησης του Επιμελητηρίου παρουσιάστηκε με τη μορφή αγγαρείας. Λες κι ανακοινώνονταν η απόφαση να μερεμετιστεί το κτίριο της οδού Φιλ. Αργέντη. Έλειψε η λάμψη, δεν συζητήθηκε. Δείχνει η διοίκηση του Επιμελητηρίου να δίνει βαρύτητα μεγαλύτερη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης κοπής της πίτας, από την προσέλκυση ενδιαφέροντος για τις εγγραφές στον Ιδιωτικό Φορέα Τουρισμού.

Το αποκορύφωμα; Άκουγα πρόεδρο και αντιπρόεδρο να μιλούν για την … ταρίφα συμμετοχής. Πάλι καλά που δεν την είπαν … κοστούμι. Η οικονομική συμμετοχή στον Ιδιωτικό Φορέα Τουρισμού δεν είναι ένα πρόσθετο τιμωρητικό χαράτσι, στα τόσα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι η συμβολή μας στον κορυφαίο στόχο μεταστροφής της τοπικής οικονομίας σε μια πιο τουριστική κατεύθυνση. Δεν μιλάς, επομένως, για «ταρίφα», δεν αποδυναμώνεις από μόνος σου την κολοσσιαία επιχείρηση πειθούς που έπεται, αν πραγματικά υπάρχει στόχος ο Ιδιωτικός Φορέας να μακροημερεύσει.

Ο Παντ. Λεγάτος και οι συνεργάτες του είναι άνθρωποι της αγοράς. Απαγορεύεται δια ροπάλου να κάνουν τόσο λάθος χειρισμούς στην εκκίνηση μιας προσπάθειας που χρειάζεται να … πουλήσει. Έχουν την υποχρέωση να ντύσουν τα οφέλη του Ιδιωτικού Φορέα με το κατάλληλο μάρκετινγκ και να του εξασφαλίσουν τόση προβολή που ο στόχος των 100 συμμετεχόντων θα υπερκαλυφθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα. Περιμένουμε την ενδεδειγμένη αντίδραση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ