10.3.2021 11:39

Η ολέθρια διαχείριση της πανδημίας

Το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ξανά, μια μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων covid,αν και βρισκόμαστε σε lockdown και πολλές περιοχές-που χαρακτηρίζονται κόκκινες-,σε αυξημένο ή ολικό.

Παρατηρείται και πάλι εκτός από τον καθημερινό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ανησυχητική αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ-ήδη στην πλειοψηφία η κατάσταση είναι οριακή- και επιπλέον η πορεία του εμβολιασμού να κινείται εξαιρετικά αργά. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω τα κραυγαλέα περιστατικά των εμβολιασμών φίλων, γνωστών, συγγενών της άριστης κυβέρνησης, ενώ κανονικά θα έπρεπε να εμβολιάζονται ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και άτομα ΑΜΕΑ. Θυμόμαστε καλά ότι αυτό είχε συμβεί και στην αρχή των εμβολιασμών όπου έτρεχαν σαν ξελιγωμένοι οι κυβερνητικοί και άλλοι άριστοι, να εμβολιαστούν πρώτοι και να φωτογραφηθούν.

Είναι προφανές ότι κάτι ή πολλά δεν γίνονται σωστά και ο σχεδιασμός αν υπάρχει, είναι ελλιπής και λάθος. Μεγάλη εστία μετάδοσης από τα δεδομένα είναι τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς, τα στρατόπεδα και γενικά οι δομές όπου παραμένει ή επισκέπτεται πολύς κόσμος.

Όταν η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, είχαν γίνει πολλές παρατηρήσεις από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα μέτρα που έχουν παρθεί και αν αυτά είναι επαρκή ή πρόχειρα και ελλιπή. To περιβόητο σχέδιο (;) των ανοικτών παραθύρων –καταχείμωνο-, αλλά με υπερσυνωστισμό στις τάξεις, χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και προσωπικού καθαριότητας και επιπλέον χωρίς διενέργεια τεστ με ευθύνη της πολιτείας σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αποδείχθηκε εγκληματικό και άκρως επικίνδυνο.

Αν προσέξει κάποιος καθημερινά πόσα σχολεία ή τμήματα σχολείων είναι κλειστά λόγω covid θα καταλάβει πόσο τραγικά απέτυχε η κυβέρνηση στον ανύπαρκτο σχεδιασμό της.

Ένα άλλο σημείο πολύ κομβικό είναι ο υπερσυνωστισμός στα μέσα μεταφοράς ειδικά τις ώρες αιχμής, όπως και κατά την αναμονή που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη.

Στην Χίο, μέχρι πριν λίγες μέρες, μας παρουσίαζαν μια κατάσταση με σχεδόν μηδενικά κρούσματα και ξαφνικά έχουμε βρεθεί στα ύψη. Πώς προέκυψε; Προσωπικά πιστεύω ότι πάντα υπήρχαν κρούσματα αλλά δεν γίνονταν τεστ ή γίνονταν μόνο rapid. Παρατηρείται μια ευρεία διασπορά πλέον, με τα περισσότερα στα σχολεία, στον στρατό και στα super markets,ακόμα και στα σχολικά λεωφορεία. Ένα παράδειγμα, το μεσημέρι-προφανώς θα συμβαίνει και το πρωί-,όταν επιστρέφουν τα παιδιά από σχολεία της περιφερείας με το σχολικό λεωφορείο και βγαίνουν στην πλατεία της Χίου, ο συνωστισμός μέσα στο λεωφορείο είναι απίστευτος. Η Μόνη λέξη που ταιριάζει είναι ασφυκτικός.

Επιπλέον δεν ξέρω κατά πόσο γίνονται μοριακά τεστ σε εργαζόμενους στις υπηρεσίες και τις Δομές του Δήμου, της Περιφέρειας, τι έλεγχος υπάρχει στις πύλες εισόδου του νησιού, στα στρατόπεδα και στα super market.Επί ουσίας τι πρόληψη υπάρχει και αν πλέον τα περιμένουμε από το εμβόλιο και όποιος αντέξει.

Θυμάμαι από την αρχή της πανδημίας –ένα χρόνο πριν-, είχε ειπωθεί αρκετά, τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα σε δομές που μένει ή επισκέπτεται πολύς κόσμος. Ήταν απολύτως βέβαιο ότι η μετάδοση θα είναι ταχύτατη και ανεξέλικτη και για αυτό η κυβέρνηση όφειλε να πάρει μέτρα. Όχι μόνο δεν πήρε μέτρα, αλλά συγχρόνως πειραματίζεται δημιουργώντας ένα απίστευτο αλαλούμ, ένα πίσω μπρος. Μοιάζει σαν να περιμένει πλέον μια ολόκληρη χώρα την σωτηρία από το εμβόλιο, αφού η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην πρόληψη και την διαχείριση.

Η καθημερινότητα μας, παραμένει πάνω από ένα χρόνο εξαρτημένη από την πανδημία, η οικονομία ασφυκτιά, το αύριο μας δύσκολο και απρόβλεπτο και μια επικίνδυνη και ακραία, εμμονική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, απλώς παρακολουθεί να την καμαρώνουν τα ταϊσμένα ΜΜΕ.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ