15.4.2019 15:24

Η χώρα με τους κατοίκους...των δόσεων

Το Σεπτέμβριο του 2014 ήρθε ειδοποιητήριο προς την γυναίκα μου από το ΚΕΑΟ Μυτιλήνης (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών ή κοινώς  το Υπερταμείο το οποίο συστάθηκε από τους δανειστές για να προβαίνει σε κατασχέσεις λογαριασμών ή περιουσιακών στοιχείων)για υποτιθέμενη οφειλή 11.463,50 € προς τον ΟΑΕΕ. Δηλαδή βρέθηκε να χρωστάει σε ασφαλιστικό φορέα ενώ δεν ήταν ποτέ εγγεγραμμένη! Εννοείται ότι ουδέποτε έλαβε κάποια ειδοποίηση για την υποτιθέμενη οφειλή όλα αυτά τα χρόνια.  Είχε υποχρέωση να είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ και εκπλήρωνε πάντα εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της. Μετά από απίστευτη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία και με κενό νομοθεσίας βρέθηκε με οφειλή 6590,62€. Προσέφυγε στην δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο του 2016 αλλά ξαφνικά και ενώ ανέμενε την απόφαση η οφειλή αυξήθηκε στα 8199,12€!  Για να μην προβούν σε νέες προσαυξήσεις ή τυχόν κατασχέσεις αναγκάστηκε να προβεί σε ρύθμιση του ποσού (12 δόσεις) . Το υποτιθέμενο οφειλόμενο ποσό έχει ήδη εξοφληθεί και ακόμα αναμένει την απόφαση της δικαιοσύνης 3+ χρόνια μετά!

* Πριν από μερικούς μήνες ήρθε ειδοποιητήριο οφειλής πάλι από το ΚΕΑΟ  προς τον αποθανόντα εδώ και δύο χρόνια πατέρα μου. Επειδή δεν μπορούσα να παραλάβω το ειδοποιητήριο ρώτησα τον λογιστή μου τί μέλλει γενέσθαι . Η απάντηση :

  - θα αναζητήσουν τους κληρονόμους,  δηλαδή εσένα και την αδερφή σου. Ξέρεις πόσος κόσμος κάνει αποποίηση κληρονομιάς;    Μέχρι και για τα εγγόνια, εξαιτίας των οφειλών.

Δεν πέρασε μία(!) βδομάδα και έστειλε το ΚΕΑΟ ειδοποιητήριο σε εμένα και την αδελφή μου. Η υποτιθέμενη οφειλή ευτυχώς ήταν μικρού ποσού,  142,83 € για εισφορές σε οικοδομικό έργο, του 2002! Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια και χωρίς κανένα απολύτως ειδοποιητήριο πριν, η οφειλή έγινε 355,17 €. Η οφειλή ήταν άμεσα απαιτητή (1 μήνας διορία).  Έχοντας την προηγούμενη εμπειρία ,ως παράδειγμα προς αποφυγή, αναγκαστικά το εξόφλησα.

* Σε φιλικό μου πρόσωπο του ήρθε ειδοποιητήριο από το ΚΕΑΟ με υποτιθέμενη οφειλή 4.000€ επειδή συγγενικό του πρόσωπο τρίτου βαθμού (αδελφή της γιαγιάς του)βρέθηκε να χρωστάει στο ΙΚΑ. Για να ξεμπλέξει πρέπει να προβεί σε αποποίηση κληρονομιάς. 

* Πρόσφατα ήρθαν ειδοποιητήρια αναδρομικών εισφορών για  αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (ΕΤΕΑΕΠ). Βρίσκονται δηλαδή αντιμέτωποι με αναδρομικές εισφορές του έτους 2017 (36 δόσεις), του έτους 2018 (36 δόσεις), εισφορές του 2019, ξέχωρα την μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Κάθε μήνα δηλαδή τέσσερις  (!) ασφαλιστικές πληρωμές, κυριολεκτικά από το πουθενά.

* Πριν μερικά χρόνια επέβαλαν εξοντωτικές εισφορές για φόρο κατοχής σε ιδιοκτησία επειδή οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν τα πατρογονικά τους εδάφη να τα ....τεμαχίσουν σε οικόπεδα. Τότε κάποιοι (κακώς) θεώρησαν ότι δεν πειράζει, αυτοί ..τα έχουν.  Η περίπτωση των Καμπούσων είναι χαρακτηριστική επίσης. Τα ακίνητα τους βρίσκονται σχεδόν υπό κατάρρευση και η πολιτεία τα θεωρεί ακίνητα υψηλής φορολογικής αξίας με αποτέλεσμα να απειλούνται με απώλεια των περιουσιών τους.

*Φθάσαμε έτσι προσφάτως στην δημόσια επιστολή ενός ανθρώπου (δεν τον γνωρίζω προσωπικά, γνωρίζω όμως την τεράστια προσφορά του εκδοτικού τους οίκου στον χιώτικο πολιτισμό), που απειλείται με κατάσχεση της μίας και μοναδικής κατοικίας του.  Όπως τα άνω παραδείγματα, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα πολλά. Η διαφορά είναι ότι τώρα κάποιος  βρήκε το θάρρος να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα του, ελπίζοντας από την κοινωνία να τον ακούσει.

Δυστυχώς φαίνεται από την μέχρι τώρα πορεία ότι εν δυνάμει οφειλέτες είναι οι περισσότεροι και γίνεται προσπάθεια, να γίνει  σχεδόν όλος ο πληθυσμός της χώρας! Με τέτοιες συνθήκες κανείς δεν μπορεί να προβεί σε οποιοδήποτε προγραμματισμό. Οι δανειστές προφανώς ελέγχουν καίριους τομείς και επιβάλλουν εισπρακτικά μέτρα που ουσιαστικά καταλήγουν σε δήμευση περιουσιών. Το χρέος δε, θα είναι αιώνιο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι συγκεκριμένα :

* πόσες φορές θα πρέπει να πληρώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να έχουμε τραπεζικό σύστημα εδώ και μία δεκαετία;

* Από που προέρχονται όλες αυτές οι φανταστικές ή μη οφειλές και προσαυξήσεις  και πως ένας πολίτης μπορεί να προστατευθεί έναντι όλων αυτών;

* Γιατί να μην γίνεται η πρώτη κουβέντα της τράπεζας για κούρεμα του χρέους με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αλλά με αγνώστου προέλευσης fund  τα οποία θα καταβάλουν ακόμα και χαμηλότερο τίμημα;

 * Προστατεύεται ή όχι η πρώτη κατοικία και που τέλος πάντων πηγαίνουν όλα αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά των κατασχέσεων ενώ παράλληλα το χρέος αυξάνεται;

Σε ένα  τεράστιου μεγέθους κοινωνικό πρόβλημα, η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι πολιτική. Είδαμε άλλωστε που οδηγεί η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων με συνθήματα και ατάκες.

Καμία χώρα όμως,  δεν μπορεί να ορθοποδήσει όταν οι κάτοικοι της έχουν γίνει συνώνυμα... των δόσεων και απειλούνται μετά από αγώνες μίας ζωής να χάσουν την μοναδική τους κατοικία.

Γιάννης Ν. Σιδεράτος  / πολιτικός μηχανικός

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ